Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.
W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.
Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.
Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).
Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.
Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. ;)
Wilgotny, mięciutki i oczywiście aromatyczny jak to piernik… Jest to zdecydowane przeciwieństwo tradycyjnych suchych i twardawych pierników. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona. :) Serdecznie polecam. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki))
oleju słonecznikowego
duże jajka
kakao
mąki
cukru
płynnego miodu naturalnego
mleka
sody
cynamonu*
zmielonych goździków
sproszkowanego imbiru
kardamonu
sparzonych rodzynek
posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
Polewa czekoladowa
Ilość
Składnik
mlecznej lub gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki (płynnej)
oleju
*cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
ANIA
2018-01-12 09:17:54
Niestety wyszedł mi zakalec :-(((szukam przyczyny czy dodanie ciepłego rozpuszczonego miodu moglo to spowodowac???i piekłam w prodzizu na grzałki góra dół.W trakcie pieczenia otwierałam aby zobaczyć czy juz jest upieczony
teresa
2017-03-18 10:51:41
aha,ciasto powinno pęknąć na środku i być takie nierówne,to oznacza że dobrze wygarowało,,i za chwilkę będzie upieczone,smacznego
teresa
2017-03-18 10:46:59
ciastko super,prosciutkie,ja tylko ubijam jajka z cukrem a potem składniki jak mam pod ręką,wszystko ubijam mikserem,z przypraw daję tylko przyprawę do piernika i zawsze jest rewelacyjne,dzięki olejowi może leżeć długo i jest zawsze wilgotne,a cały dom pachnie,polecam....
Nieumiem :-(
2016-07-16 16:03:32
Robiłam tego piernika kilka razy, raz mi wychodzi a raz nie. Nie wiem o co chodzi. Do przepisu się stosuje tylko odmierzam wszystko kubkiem a nie szklanką. I zawsze muszę trzymać ciasto dłużej niż godzinę. Od 1,5 h do prawie 2,5 h. Piekarnik mam nowy tzn ma 1,5 roku. Nie kumam czemu to ciasto tak mi się robi.
SlodkieFantazje
2014-07-23 10:37:41
@Magda - Jeśli ominie Pani olej, ciasto będzie bardzo suche i będzie się kruszyć. Można zmniejszyć jego ilość o połowę. Jeśli ciasto byłoby zbyt zwarte po wymieszaniu można dodać wtedy 1/4 szklanki mleka lub płynnej śmietanki. Pozdrawiam
magda
2014-07-23 10:22:41
Czy można ominąć olej? Lub dać coś zamiast niego?
magda
2013-12-22 19:28:58
piekłam wczoraj i mi wyszedł, jestem pozytywnie zaskoczona, bo z ciast wychodzi mi tylko szarlotka i to taka najprostsza :D może tylko kształt ma trochę brzydszy niż na zdjęciu, ale za to w smaku pycha :) a jest w ogóle jakiś sposób żeby piernik miał ładny kształt? chodzi mi o wierzch ciasta, u mnie nie jest taki jednolity, tylko jakby pofałdowany, czy nie wiem jak to nazwać :) w każdym razie nie wygląda zbyt pięknie hehe
Natalia07
2013-12-22 11:16:29
Ciasto jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Gorąco polecam:)
SlodkieFantazje
2013-11-07 13:13:04
@A - innym wyszedł, więc warto się zastanowić czy to wina przepisu... :)
A
2013-11-07 11:58:01
Kicha przepis. Wyszedł piękny zakalec.
SlodkieFantazje
2013-11-05 22:47:01
@Nutelka - ja bym zaryzykowała, moja mama ma gazowy bez górnej grzałki praktycznie wszystko już w nim piecze. :) Myślę, że piernik powinien się udać, dałabym 3 stopień (ale to już zależy od piekarnika, sama najlepiej go znasz, jaka temperatura na jakim poziomie gałki.; jeśli mocno przypieka to piekłabym bez wstępnego rozgrzewania). Pozdrawiam.
Nutelka
2013-11-04 15:24:32
Przymierzam się do zrobienia tego piernika, ale nie wiem czy w ogóle warto się męczyć, mając piekarnik gazowy bez górnej grzałki :( To jest porażka, ale kruche ciastka, czy muffinki da się upiec :) Drożdżowa brioche też się udała. Zaryzykowałabym, ale może ktoś ma podobne doświadczenia? Nie mogę zmienić piekarnika, bo wynajmuję tylko pokój...
Asia
2013-04-03 19:05:22
Zrobiłam z masą grysikową:) wyszedł rewelacyjny!!!! zamiast dżemu/nie miałam takiego/ dałam powidła śliwkowe....i gotową przyprawę do piernika:)POLECAM !!!! pychota!!!
Wiolka
2013-02-02 22:35:41
A mi wyszedł zakalec:(( Nie mam ręki do pieczenia:/
Dana
2012-12-27 17:23:04
Upiekłam na te święta rewelacja:) smakował wszystkim i jako pierwszy zniknął ze stołu:) zamiast cynamonu, goździków ...itd. dałam przyprawę do piernika i polewę udekorowałam skórkami kondensowanych owoców. Pozdrawiam cieplutko i bardzo polecam:)
SlodkieFantazje
2012-12-23 13:13:25
@Paula - ubić całe jajka.
Paula
2012-12-23 11:53:31
Ubić pianę z białek? Czy utrzeć same żółtka z cukrem? Pozdrawiam
klaudia19901
2012-12-23 10:41:10
Właśnie miałam ten sam problem z jajkami , ale odpowiedź już znalazłam:))
SlodkieFantazje
2012-12-22 19:39:56
@Jolka - jajka trzeba po prostu utrzeć/ubić, cukier rozpuszczamy razem z miodem, ale jak bardzo chcemy inaczej to mozna oczywiscie standardowo jajka ubić z cukrem i nie rozpuszczać go razem z midoem, nic to nie zmieni w smaku ani w strukturze, ale jeśli ktoś tak woli. :)
jolka
2012-12-22 17:22:31
jajka chyba trzeba ubic z cukrem,bo jak inaczej?
Beata
2012-12-22 10:00:18
Upiekłam,własnie jemy cieplutki.Rewelacja. Polecam. Zamiast dżemu z czarnej porzeczki dałam z wiśni(własnej roboty)oraz płatki z migdałów do ciasta i na polewę. Zwiększyłam tez 0 1/3 składniki i upiekłam w większej foremce (30 na 40 cm). Lepszego piernika nie jadłam. Mało pracy przy nim a smak,zapach,puszystość, wygląd ...ekstra. Super przepis na święta i nie tylko bo mój już znika.Jutro upiekę drugi.Dziekuję
listopadzik
2012-12-21 20:02:50
Właśnie piekę - skuszona wyglądem i aromatycznymi pochwałami. W domu już roznosi się woń korzennych przypraw, hmmm... ale spróbujemy dopiero w święta.
Marta
2012-12-21 14:00:44
Piernik pyszny i faktycznie ekspresowy, a zapach, tego nie da się opisać. Bardzo polecam!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-12-20 20:12:35
Naprawdę śliczny ....znam podobne przepisy piernikowe z dżemem i nie ma takiego, któy by mi nie posmakował:) Pozdrawiam ciepło
Catherine
2012-12-20 09:47:48
Wygląda na to, że eksperyment udany;) Pachnie piernikiem na odległość i taki on apetyczny! Mój Tata jest zagorzałym fanem pierników. Muszę mu jakiś upiec na Święta. Może skusze się na ten...? Zamiast rodzynek chętnie dodałabym żurawinę suszoną namoczoną wcześniej w rumie. Myślę, że powinna pasować;)
Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. :) Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. ;)
Wilgotny, mięciutki i oczywiście aromatyczny jak to piernik… Jest to zdecydowane przeciwieństwo tradycyjnych suchych i twardawych pierników. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona. :) Serdecznie polecam. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki))
oleju słonecznikowego
duże jajka
kakao
mąki
cukru
płynnego miodu naturalnego
mleka
sody
cynamonu*
zmielonych goździków
sproszkowanego imbiru
kardamonu
sparzonych rodzynek
posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
Polewa czekoladowa
Ilość
Składnik
mlecznej lub gorzkiej czekolady
śmietanki kremówki (płynnej)
oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.
W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.
Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.
Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).
Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.