Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 80 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 27x35 cm
Coś w sam raz na kinderparty dla małych księżniczek :), choć jak stwierdziła moja znajoma na FB, świetnie sprawdzą się też dla tych nieco większych dam, np. na ploteczki przy kawie. ;)
Babeczki nie są zbyt pracochłonne, ale jeśli będziecie potrzebować znaczą ich ilość to trzeba będzie nastawić się na zakup większej ilości jajek i masła, bo na jeden blat, z którego wychodzi 12 krążków potrzeba około 6 jajek i 200 g masła. Niby nie dużo, ale jak przeliczymy to razy 3 lub 4 kolory, to już trochę jest. :) Ale w końcu przyjęć dla dzieci tudzież innych osób nie robi się codziennie, wiec raz na jakiś czas możemy zaszaleć. ;) A uśmiech na twarzy małych dziewczynek bezcenny. :) Do przygotowania tych babeczek zainspirowało mnie zdjęcie takowych, które zobaczyłam na FB, bodajże na profilu Food Art. A przepis na ciasto i krem są mojego autorstwa.
Tak sobie pomyślałam dzisiaj, że w sumie za mało tu u mnie takich słodkości dla tych najmłodszych, co myślicie? :)
Ps. Wczoraj widziałam już prawie finalny projekt graficzny mojej nowej strony :), więc do nowej odsłony coraz bliżej. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | masła |
dużych jajek (rozmiar L) | |
cukru | |
mąki pszennej | |
proszku do pieczenia | |
ekstraktu z wanilii | |
odrobina barwnika różowego lub fioletowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
1000 g | mocno schłodzonego mascarpone |
mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych) | |
wody różanej (można mniej lub więcej w zalezności od tego jak bardzo chcecie, by aromat różany był wyczuwany) | |
marmolady lub konfitury różanej (prawdziwej, nie o smaku różanym) | |
opcjonalnie odrobina barwnika różowego lub fioletowego | |
opcjonalnie cukrowe motylki |
Ciasto:
Masło roztopić w garnuszku i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą bardzo puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz odrobinę barwnika. Delikatnie wymieszać całość. Jeśli kolor jest zadowalający ciasto przelać do natłuszczone i wyłożonej uprzednio papierem do wypieków formy o wym. ok. 35 x 27 cm. Wierzch wyrównać, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (z termoobiegiem 160 °C) i piec około 20 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i jeśli ciasto wyrosło z górka położyć je na kratce do góry nogami by wyrównać wierzch, wystudzić, z przestudzonych wyciąć kółka o śr. ok. 8 cm.
Z każdym następnym blatem postępujemy podobnie, dodając do ciasta odpowiednio mniej lub więcej barwnika, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Dodawać stopniowo konfiturę i wodę różaną i mieszać do połączenia składników lub szybko zmiksować, ale uważać, żeby nie przebić kremu. Możliwe, ze będzie potrzeba mniej marmolady/konfitury, wiec nie dodajemy całej na raz, pilnować nie tylko smaku, ale i gęstości kremu, nie może być rzadki, bo dekoracja z róż nie wyjdzie. Jeśli jednak zrobi się za rzadki do dekorowania wierzchu można ubić jeszcze jeden serek ze 100 ml śmietanki kremówki i odrobiną barwnika różowego lub fioletowego już bez konfitury.
Kremem przełożyć każdą warstwę babeczek (układając od najciemniejszej do najjaśniejszej), na koniec na wierzchu każdej zrobić dekorację (w tym celu nakładamy pozostały krem do worka cukierniczego i tylką w kształcie dużej gwiazdki robimy różę (użyłam tylko Wiltona nr 1M).
Na każdej babeczce lub na części sadzamy cukrowego motylka. Takie motylki można zrobić samemu z lukru plastycznego, jeśli macie wykrawaczkę w kształcie motyla lub kupić gotowe.
Smacznego :)
*babeczki są dość duże, dziecko zje maksymalnie pół porcji, więc nie ma co przesadzać z ich ilością :)