Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
jajka | |
schłodzonej śmietanki kremówki | |
cukru pudru | |
mleka | |
1 łyżka | cukru z wanilią |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
wiórki czekolady |
Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
Smacznego :)
Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
jajka | |
schłodzonej śmietanki kremówki | |
cukru pudru | |
mleka | |
1 łyżka | cukru z wanilią |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
wiórki czekolady |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?
Tak, jak najbardziej można zrobić dzień wcześniej. Pozdrawiam :)
mogę zrobić mus dzien wcześniej? Może stać całą noc w lodówce?
@Kasia - wychodzi 5-6 małych pucharków, standardowych cztery. Pozdrawiam
ile pucharków wyjdzie z tego przepisu?
Wypróbowałam wyszło przepyszne :) rodzina była zachwycona zjedli od razu. Dodałam do deseru truskawki dzięki temu nie było za słodko
Zrobiłam na jutro - walentynki jako prezent dla rodzinki i mojego mężczyzny ;) Zobaczymy czy będzie smakowało ;)
Mi to zajelo godzine z groszami :Dzrobilam z dwoch czekolad gorzkich 60 procent kakao ale i tak jest pyszny :D
Robię ten mus już drugi raz i muszę przyznać, że jest fantastyczny. Dzisiaj ukoił moje zszargane nerwy po nieudanych muffinach:) Dla odmiany polecam blog siostry o szyciu i tworzeniu ubrań www.pracowniastroju.com
Zaraz idę po składniki do sklepu. Córcia i mąż będą zachwyceni dzisiejszym deserem. Oboje są wielbicielami czekolady:)
@Basia - z tego co pamiętam wychodzi około 4 pucharków.
Ile porcji wyjdzie z tego przepisu ?
@Paaaulina - tak jak najbardziej może być śmietanka 30%.
A czy do kremu może być śmietana 30%? Czy koniecznie 36% ?
smakuje faktycznie obłędnie :) wyszło!!! :)
mmm... ale pycha tylko trzeba dawać mniej cukru pudru bo deser jest diebelnie słodki
Świetny! mi wyszło na 5 kieliszków:) polecam taką czekoladę z jak największą ilością kakao :)
@Anonimowy - wychodzi 5-6 pucharków. :)
ciekawi mnie ile porcji wyjdzie;D
Mus czekoladowy "chodzi" za mną już od dłuższego czasu - jak patrzę na Twoje zdjęcia wiem, że nie pozwolę mu "chodzić" za mną wiele dłużej :)
boskie! :D
śliczny, piękne zdjęcia! Wygląda na bardzo czasochłonny a piszesz że taki ekspresowy:) z pewnością sprawdzę:)))
Piękny Na pewno zrobię w najbliższym czasie :)))
Rzeczywiście rozkoszny ;)Kto by się nie skusił ;)
Cudowny!! Musi obłędnie smakować! I te zdjęcia...
pozdrawiam cieplutko!
zjadłabym dosłownie w oka mgnieniu:)
wygląda obłędnie... Rany ale bym teraz zjadła taki pucharek.... albo dwa :)
rozkoszny? z pewnością! już sam wygląd na to wskazuje ;]
Pięknie się prezentuje! :) A u mnie własnie trwa walentynkowy konkurs - http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html - może warto powalczyć? ;)
Ale cudowny! Wspaniały mus, chętnie bym zjadła :)
Czekolada i śmietanka kremówka to zdecydowanie moje smaki. Piękne zdjęcia. Apetyczny deser :).
Niesamowity deser! Szkoda, że ja jako "ciężarówka" muszę wystrzegać się surowych jajek, bo chętnie spałaszowałabym taką czekoladową rozkosz;)
Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Rozkoszny, bo sprawia podniebieniu prawdziwą rozkosz. ;) I człowiek chce jeszcze i jeszcze. :) Kremowy, o delikatnej, puszystej strukturze, obłędnie czekoladowy. W sam raz na Walentynkowy wieczór we dwoje, choć każdy inny wieczór też będzie dobry. ;) Wyobraźnia podpowiada mi, co można z nim zrobić oprócz tradycyjnego jedzenia. ;P Świetnie sprawdzi się też na chandrę i rozdrażnienie… mój zmęczony Mąż poszukujący w przerwie pracy czegoś słodkiego, spałaszował jedną porcyjkę i stwierdził: „od razu mi lepiej”. :) Przygotowanie ekspresowe, a dawka pozytywnej energii po skonsumowaniu ogromna. ;) Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
jajka | |
schłodzonej śmietanki kremówki | |
cukru pudru | |
mleka | |
1 łyżka | cukru z wanilią |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
wiórki czekolady |
Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić (mieszając) w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z letnią czekoladą (czekoladę dodawać patiami i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać jeszcze chwilę - do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę porcjami delikatnie wmieszać do kremu czekoladowego. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
Smacznego :)