Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Tym razem ekspresowy przepis na szybki i zmysłowy deser we dwoje, idealny np. na Walentynki .
Ekspresowy, bo przygotowanie zajmie Wam nie dłużej niż 5 minut, a jeśli tylko lubicie czekoladę (dowolną) to będzie dla Was jak znalazł. :) Ja wykorzystałam w swoim przepisie 3 różne opcje: czekoladę mleczną, gorzką 70% i mleczną z różą, ale Wy możecie użyć jakiej tylko Wasza dusza zapragnie (o ile jest dostępna taka na rynku ;)) i wyczarować pyszny, słodki deser.
Przy okazji napiszę Wam słów kilka o podgrzewaczu, który wykorzystałam, do podania deseru i utrzymywania go w odpowiedniej temperaturze. Byłam raczej sceptycznie do niego nastawiona, ale miło się zaskoczyłam. Jest to bardzo uroczy gadżet, ok, może nie jest niezbędny w naszych domach, jak większość rzeczy ;), ale wprawia nas w bardzo dobry i romantyczny nastrój… I choćby to sprawia, że warto się o niego pokusić. :) Ale zalet ma dużo więcej… Przede wszystkim, faktycznie utrzymuje czekoladę w odpowiedniej temperaturze, nie za wysokiej, ale czekolada jest na tyle ciepła, by utrzymać płynna konsystencję i by można było spokojnie delektować się jej smakiem, nie ryzykując poparzeniem. Jest wygodny w użyciu i totalnie nieskomplikowany, wystarczy włożyć do niego najzwyklejszą świeczkę-podgrzewacz i nie musimy sobie nim dalej zawracać głowy. Jest estetycznie wykonany, a kształt serca i oprawa graficzna sprawia, że idealnie nadaje się na romantyczną kolację. Wykonany jest z wytrzymałej porcelany (zarówno na temperaturę jak i upuszczenie (niechcący sprawdziłam) ;)… W wyposażeniu znajdują się bardzo przydatne i funkcjonalne widelczyki ze stali nierdzewnej, wspomniana świeczka, miseczka i podstawka. Dodatkowym walorem, szczególnie mile widzianym przez romantyków jest magiczna funkcja miseczki, otóż pod wpływem temperatury ukazuje się romantyczny obrazek i wyznanie „Kocham Cię”…
Jedyną wadą, jeśli w ogóle to wada, jest fakt, że naczynko po użyciu świeczki jest leciutko okopcone od wewnątrz i po użyciu trzeba je przetrzeć wilgotną ściereczką, żeby znów było jak nowe… Ale czy to jest wada? ;)) Podsumowując, mogę Wam z czystym sumieniem polecić ten zestaw. Ja zakupiłam swój w sklepie www.godstoys.pl.
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki (płynnej) | |
dowolnej czekolady | |
dowolne owoce (u mnie truskawki, banany i gruszki) |
W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki, mieszając. Można też rozpuścić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Owoce umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Gotową czekoladę przelać do miseczki na fondue. Zapalić świeczkę w podgrzewaczu i postawić miseczkę z czekoladą w celu utrzymania temperatury. Maczać owoce, ciasteczka etc. w czekoladzie i delektować się smakiem i sobą nawzajem. ;))
Smacznego :)