dojrzałe nektarynki (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki)
płatki migdałowe do dekoracji
50 g
pokruszonych herbatników
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę, olej i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (u mnie prostokątna, mniejsza forma, dlatego ciasto wyszło grubsze, lepiej jednak robić w większej foremce), dno ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.
W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń.
Masło utrzeć z pozostałymi składnikami. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.
Krem przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć połówki obranych owoców. Posypać płatkami migdałowymi , pokruszonymi drobno herbatnikami i cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami
Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest naprawdę smaczne. Krem wyjątkowo puszysty, różni się konsystencją od budyniu czy kremu patisierre, dzięki tej puszystości wydaje się lekki i ma się ochotę wyjadać go łyżkami. :) Ciasto zniknęło ze stołu w ciągu kilku minut, dlatego szczerze polecam :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki krupczatki
zimnego masła
oleju
zimnej wody
Krem:
Ilość
Składnik
mleka
mąki pszennej
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 g
masła
żółtko
cukru pudru
aromat śmietankowy
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
dojrzałe nektarynki (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki)
Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami
Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 13
Forma: 20x30 cm
Opis
Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest naprawdę smaczne. Krem wyjątkowo puszysty, różni się konsystencją od budyniu czy kremu patisierre, dzięki tej puszystości wydaje się lekki i ma się ochotę wyjadać go łyżkami. :) Ciasto zniknęło ze stołu w ciągu kilku minut, dlatego szczerze polecam :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki krupczatki
zimnego masła
oleju
zimnej wody
Krem:
Ilość
Składnik
mleka
mąki pszennej
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 g
masła
żółtko
cukru pudru
aromat śmietankowy
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
dojrzałe nektarynki (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki)
płatki migdałowe do dekoracji
50 g
pokruszonych herbatników
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę, olej i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (u mnie prostokątna, mniejsza forma, dlatego ciasto wyszło grubsze, lepiej jednak robić w większej foremce), dno ponakłuwać widelcem. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.
W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń.
Masło utrzeć z pozostałymi składnikami. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.
Krem przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć połówki obranych owoców. Posypać płatkami migdałowymi , pokruszonymi drobno herbatnikami i cukrem pudrem.