budyń malinowy z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka)
kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
cynamonu
Połowa ze śliwkami:
Ilość
Składnik
budyń cappuccino z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka) - można zastąpić waniliowym lub śmietankowym
dojrzałych węgierek
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
przezroczysta glazura do ciast (można pominąć)
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o śr. 26 cm), ciasto przykryć delikatnie papierem do pieczenia obciążyć fasolą/grochem lub kulkami ceramicznymi. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C . Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i papier.
Całość:
Na połowę tarty wyłożyć budyń malinowy, na drugą część cappuccino (waniliowy lub śmietankowy). Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość grube plasterki. Wyłożyć na budyniu malinowym. Ewentualnie oprószyć cynamonem. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, wyłożyć wnętrzem do góry na połowie z budyniem cappuccino.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem 170°C) około 30-35 minut. Wyjąć, przestudzić w formie. Polać glazurą do ciast.
Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ramach kompromisu powstała tarta jabłkowo-śliwkowa. :) Jednak śliwki nie zostały połączone z jabłkami, co to, to nie. :) Jabłka grzecznie powędrowały na jedną stronę ciasta, a śliwki na drugą. Antonówki połączyłam z budyniem malinowym i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne połączenie, natomiast śliwki nieco egzotycznie połączyłam z budyniem cappuccino, co dało naprawdę fajne wrażenia smakowe. Całość została podpieczona, a po ostudzeniu polana glazurą do ciast. Jako baza ciasto kruche, które wręcz rozpływa sie w ustach.
Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
mocno schłodzonego masła
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
Połowa z jabłkami:
Ilość
Składnik
budyń malinowy z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka)
kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
cynamonu
Połowa ze śliwkami:
Ilość
Składnik
budyń cappuccino z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka) - można zastąpić waniliowym lub śmietankowym
Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ramach kompromisu powstała tarta jabłkowo-śliwkowa. :) Jednak śliwki nie zostały połączone z jabłkami, co to, to nie. :) Jabłka grzecznie powędrowały na jedną stronę ciasta, a śliwki na drugą. Antonówki połączyłam z budyniem malinowym i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne połączenie, natomiast śliwki nieco egzotycznie połączyłam z budyniem cappuccino, co dało naprawdę fajne wrażenia smakowe. Całość została podpieczona, a po ostudzeniu polana glazurą do ciast. Jako baza ciasto kruche, które wręcz rozpływa sie w ustach.
Bardzo polecam!
Składniki
Ciasto kruche:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
mocno schłodzonego masła
żółtka
cukru z prawdziwą wanilią
Połowa z jabłkami:
Ilość
Składnik
budyń malinowy z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka)
kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
cynamonu
Połowa ze śliwkami:
Ilość
Składnik
budyń cappuccino z cukrem (ugotowany na 400-450 ml mleka) - można zastąpić waniliowym lub śmietankowym
dojrzałych węgierek
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
przezroczysta glazura do ciast (można pominąć)
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone lub starte w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (u mnie o śr. 26 cm), ciasto przykryć delikatnie papierem do pieczenia obciążyć fasolą/grochem lub kulkami ceramicznymi. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C . Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i papier.
Całość:
Na połowę tarty wyłożyć budyń malinowy, na drugą część cappuccino (waniliowy lub śmietankowy). Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość grube plasterki. Wyłożyć na budyniu malinowym. Ewentualnie oprószyć cynamonem. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, wyłożyć wnętrzem do góry na połowie z budyniem cappuccino.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C (z termoobiegiem 170°C) około 30-35 minut. Wyjąć, przestudzić w formie. Polać glazurą do ciast.