Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Wracam po małej przerwie urlopowej … na pierwszy ogień poszły tartaletki :) Po powrocie do domu nie miałam od razu za dużo czasu, więc postanowiłam upiec coś prostego i nieczasochłonnego. A tartaletki właśnie takie są, a do tego jakie pyszne. :) Sama nie wiem, które były lepsze czy te z serkiem, czy te z bitą śmietaną. Najważniejsze, że na każdej z nich obowiązkowo zagościły truskawki, które, jak wiecie, świetnie się komponują zarówno z bitą śmietaną – klasyka, jak i z mascarpone. Podsumowując, było szybko, prosto i baaaardzo smacznie. :)
Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
zimnego masła | |
mielonych migdałów | |
jajka | |
aromat śmietankowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią | |
1 szklanka | serka mascarpone |
esencji waniliowej | |
śmietany kremówki | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawki |
Składniki na ciasto szybko zagnieść (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować, wykleić foremki do tartaletek. Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok 20 minut (do złotego koloru).
Cukier waniliowy rozdrobnić na proszek (można moździerzem, tłuczkiem lub młynku). Połowę wymieszać z serkiem i aromatem. Część tartaletek wypełnić serkiem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wypełnić nią pozostałe tartaletki. Truskawki pokroić w cząstki i plasterki różnej wielkości i udekorować ciasteczka.
Smacznego :)