KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
Kruche%20z%20rabarbarem%20i%20truskawkami%20pod%20waniliowa%20kruszonka.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x35 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód)
    300 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie)
  • Nadzienie owocowe:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    truskawek
    cukru
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.

Nadzienie:

Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia i podali oba osobno z kruchym ciastem. Ale nie polecam tego robić, bo rabarbar z truskawkami stanową wspaniały duet, któremu nie sposób się oprzeć. :) Chrupiąca kruszonka pysznie dopełnia nam całości. :)

Bardzo Wam polecam, jeśli tylko lubicie od czasu do czasu wracać do klasyki. :)

Kruche%20z%20rabarbarem%20i%20truskawkami%20pod%20waniliowa%20kruszonka_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2017-06-14 14:00:47

    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Pachnie obłędnie :) I zawsze się udaje. Ja daję więcej truskawek i rabarbaru niż jest podane w przepisie. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis :)

    Twój komentarz
  • Gabi Gabi
    2015-09-29 13:01:04

    Bardzo dziękuję za przepis :) Piekłam w sezonie truskawkowym kilka razy, zawsze wyszło i wszystkim bardzo smakowało ;) A szczególnie mojemu mężowi, który nie przepada za ciastami :D W dodatku piekłam zawsze na większej blaszce i bardzo przydała się opcja zmiany wymiaru blachy i przeliczniki miar składników ;) Mam tylko jedno pytanie :) Można wykorzystać mrożone truskawki? Dziękuję i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-29 20:01:09

      Witam, cieszę się, że ciasto smakowało. :) Tak, myślę, ze z uwagi na fakt, iż ciasto wcześniej podpiekamy, bez problemu można użyć mrożonych truskawek. Warto jednak spód obficie oprószyć kaszą manną lub bułka tartą przed wyłożeniem owoców. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • slodkaidiotka slodkaidiotka
    2015-07-20 13:44:38

    Hm, wyszło ciasto pani Kowalskiej. Zrobiłam bez proszku do pieczenia. Zjeść można, bo truskawki i rabarbar dają smak, ale spod ;-)??? ? Radziłabym – po moim obecnym doświadczeniu – jednak z proszkiem do pieczenia. Moja wspaniała wanilia, no trudno 

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-21 16:39:11

      Proszek sprawia jedynie, że ciasto odrobinę wyrasta i na tym się kończy jego funkcja, a dodatkowo jest nieco wyczuwalny w smaku, więc jeśli ktoś jest wrażliwy na jego smak, to lepiej żeby pominął, natomiast jeśli mu nie przeszkadza posmak proszku albo go nie wyczuwa, to można z proszkiem. Wszystko zależy od tego, co kto lubi i jaki efekt chce osiągnąć. :) Ciasto krótko wyrobione i nie ogrzane dłońmi powinno być delikatne, kruchuteńkie i rozpływające się w ustach i proszek nie ma nic do tego. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • slodkaidiotka slodkaidiotka
        2015-07-22 19:16:18

        Ha, Ty jesteś dobra- właśnie o to chodzi w środkach spulchniających, żeby sprawiły żeby ciasto powiększyło swoja objętość. Żeby „spuchły” i stały się przez to miększe „zjadliwe”.

        Ale to jest drugorzędne, ja zrobiłam moje pierwsze, w życiu, bezy… i one są naprawdę smaczne. Hurra!

        Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-05-06 10:37:32

    a moje ciasto wyszło smaczne... ale sok z owoców się pojawił i kruche ciasto już nie jest kruche :(

    Twój komentarz
    • slodkaidiotka slodkaidiotka
      2015-07-18 10:08:55

      Jestem troche wnerwiona, bo... co to znaczy 3/4 szklanki? Jakiej szklanki? Czy ktos ma szklanki normowane? Grrr.

      Ae pozdrawiam wszystkich obecnych :-)

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2015-07-18 18:28:29

        Szczerze mówiąc nie bardzo wiem w czym problem, bo przepis podany jest w gramach.... :) Nie ma nigdzie w składnikach 3/4 szklanki, dopiero po najechaniu na strzałkę przelicznika zamienia gramy na szklanki. Pozdrawiam

        Twój komentarz
        • slodkaidiotka slodkaidiotka
          2015-07-20 16:23:40

          Kasiu, rozejrzyj sie ptu po przepisach to przeczytasz liczne przepisy z "3/4" szklanki. To mnie irytuje, bo po 1. jestem amatorka, ktora musi dostac przepis dokladny, lacznie ze sposobem wykonywania. 2. miary musza byc w gramach. Wiele przepisow jest wlasnie ujetych w " szklankach" A JA NIE MAM SZKLANEK !

          Twój komentarz
          • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
            2015-07-21 16:43:00

            W każdym przepisie przy każdym składniku podanym w szklance jest przelicznik na gramy (wystarczy kliknąć strzałkę), więc naprawdę nie widzę problemu. A jeśli chodzi o szklanki to standardowo szklanka ma 250 ml, z reguły każdy taką zwyczajną szklankę ma w domu. :) No ale jak nie ma wystarczy kliknąć na strzałkę przy ilości i pokazują się gramy. Pozdrawiam

            Twój komentarz
  • inga inga
    2014-07-26 10:26:42

    ciasto rewelacja, piekłam już kilka razy i teraz w sezonie owocowym piekę je bardzo często, np. dzisiaj z brzoskwiniami, jabłkami i malinami. polecam wszystkim, to najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ;-)

    Twój komentarz
  • jaaga jaaga
    2014-06-21 11:41:51

    Pycha! Piekę trzeci raz, za każdym razem wzbudzał podziw :-) Dziękuję za wspaniały przepis - ten i inne :-)

    Twój komentarz
  • Ciastolub Ciastolub
    2014-05-27 15:37:04

    Wlasnie moje ciasto jest w piekarniku. Juz sie nie moge doczekac, az bede mogl sprobowac :) Podaje takie ciasta z galka lodow. Przepyszne. Dzieki za przepis.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-14 09:38:21

    @Haneczka - tak, można je w ten sposób wykorzystać. :) Na cieście zrobi się wtedy pyszna pianka. Można też zrobić klasyczną bezę na wierzch (na owoce). Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Agula Agula
      2015-05-23 14:16:44

      Czy obieramy rabarbar?

      Twój komentarz
  • Haneczka Haneczka
    2014-04-14 09:25:17

    Wygląda smakowicie. Mniam.... a jak wykorzystać białko? Czy można ubite białko z cukrem i odrobiną kisielu położyć na owoce a później kruszonkę?

    Twój komentarz
  • NELLY NELLY
    2013-07-16 10:52:51

    Genialne przepis! Zrobiłam bez rabarbaru bo akurat nie miałam. Ciasto jakoś tak szybko zniknęło :)

    Twój komentarz
  • Olga Olga
    2013-06-29 16:01:47

    Skorzystałam z przepisu i ciasto wyszło pyszne!! Co prawda trochę zmodyfikowałam przepis i na wierzchu wyłożył am pianę z białek ubitych z cukrem ale też wyszło OK :-)

    Twój komentarz
  • Marek Marek
    2013-06-26 17:28:34

    Ciacho jest przepyszne wszyscy tak u mnie stwierdzili :D ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka z jajek ubiłem je z budyniem śmietankowym i dałem na góre pod kruszonkę

    Twój komentarz
  • causa causa
    2013-06-23 09:48:53

    ciasto wygląda przepięknie, ja obawiałam się trochę rabarbaru "na surowo" i przed wyłożeniem na kruche ciasto podsmażyłam lekko z cukrem, potem dodałam tylko truskawki, przykryłam kruszonką a na koniec pieczenia wykorzystałam piankę z białek z cukrem pudrem :) ciasto rewelacyjneDziękuję za inspirację ps. nie używam proszku do ciasta tylko do kruszonki szczyptę

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2013-06-22 13:56:24

    zrobiłam ściśle wg przepisu... nie wiem czym się tak państwo zachwycacie... ciasto, jak ciasto, szkoda na nie czasu, żadna rewelacja... pozdrawiam...

    Twój komentarz
  • Viki Viki
    2013-06-21 15:42:22

    Moje właśnie w piecu.... już odliczam :) Wygląda przepięknie....

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-20 21:08:39

    @ŁukaszKR -mam nadzieję, że dziewczynie będzie smakowało, czekam na relację :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • lukasz_KR lukasz_KR
    2013-06-20 19:04:31

    nie dodałem cukru do owoców i proszku do pieczenia do ciasta. właśnie się piecze, zobaczymy co wyjdzie. jutro na piątkową randkę wręczę dziewczynie caaaaałą brytfankę.p.s. z rabarbarów na środku ułożyłem serduszko :-D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-11 18:40:08

    @Ivanka - już zmieniłam w przepisie, 3/4 szklanki to około 110 g cukru pudru, na szklankę wychodzi 150 g cukru. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Izzkal Izzkal
    2013-06-11 17:52:00

    Ciasto jest pyszne!! juz planuję upiec drugi raz...

    Twój komentarz
  • Ivanka Ivanka
    2013-06-11 17:47:58

    Ciasto wyglada doskonale i bardzo chciałabym go upiec nie wiem tylko ile gramow cukru pudru mieści sie w 3/4 szklanki. W przepisie na kruszonke jest napisane 100 g, natomiast w przepisie na ciasto 3/4 szklanki. Mieszkam w USA i nie mam dostępu do tradycyjnej polskiej szklanki. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za wspaniale przepisy.

    Twój komentarz
  • FantasyGirl83 FantasyGirl83
    2013-06-11 12:10:35

    Upiekłam to ciasto wg przepisu i właśnie próbuję.... mniam ale pycha :) zwłaszcza kruszonka, moja ulubiona :) ciasto idealne, kruche, w sam raz słodkie, a połączenie truskawek i rabarbaru doskonałe. Dziękuję za miodzio przepis :) Pozdrawiam ciepło z Łodzi :)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2013-06-08 17:55:47

    Ciasto wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-08 17:43:27

    @Dominika - nie trzeba, wystarczy dobrze umyć.

    Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2013-06-08 13:07:28

    Czy rabarbar należy obrać ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-08 08:34:19

    @ Podwójna porcja - można zrobić z podwójnej porcji, by było wyższe, tylko trzeba wtedy trochę dłużej podpiekać spód i całość już po wyłożeniu owoców i kruszonki. Można też dodać więcej proszku do pieczenia (dołożyć 1/2 łyżeczki), wtedy też wyrośnie większe. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Podwójna porcja ciasta Podwójna porcja ciasta
    2013-06-07 21:17:55

    Uwielbiam takie wypieki, to cudowne połączenie kwaskowatych owoców i słodkości ciasta... ;) Mam pytanie, bo piekę dopiero od niedawna: czy można zrobić je z podwójnej porcji ciasta, by było wyższe, czy wówczas się nie dopiecze? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • Podwójna porcja ciasta Podwójna porcja ciasta
    2013-06-07 21:17:55

    Uwielbiam takie wypieki, to cudowne połączenie kwaskowatych owoców i słodkości ciasta... ;) Mam pytanie, bo piekę dopiero od niedawna: czy można zrobić je z podwójnej porcji ciasta, by było wyższe, czy wówczas się nie dopiecze? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-06-06 20:12:34

    Po prostu ideał :)

    Twój komentarz
  • Skarbiec Kulinarny Skarbiec Kulinarny
    2013-06-06 18:52:04

    Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem także wirtualnie zabieram kawałeczek malutki ;) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • ELA ELA
    2013-06-05 20:44:17

    Musiało być bardzo smaczne, w takim połączeniu:)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2013-06-05 13:38:56

    Przepadam za takimi ciastami.

    Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2013-06-05 10:01:33

    Takie ciasta są idealne na nadchodzący sezon truskawkowy :) a to wygląda wprasy idealnie! I jeszcze ten kolorek... Pychota! ;)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-06-05 09:00:10

    Mniam....pychota ja chcę kawałe, pięknie wygląda :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2013-06-05 07:20:52

    Tradycyjnie i bardzo pysznie!

    Twój komentarz
  • CrispyBiscuits CrispyBiscuits
    2013-06-05 06:12:35

    Piekłam ostatnio z truskawkami - niebo! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-06-05 05:35:49

    Oj tak truskawki i rabarbar to połaczenie doskonałe:) ...a z kruchym ciastem to już totalny odlot:) buzia

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-05 04:38:30

    Bardzo lubię takie ciasta. Chętnie zrobię, tylko kupię truskawki :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-06-05 04:14:02

    Oj tak, zdecydowanie truskawki i rabarbar się lubią. Wygląda pysznie!

    Twój komentarz

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x35 cm

Opis

Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia i podali oba osobno z kruchym ciastem. Ale nie polecam tego robić, bo rabarbar z truskawkami stanową wspaniały duet, któremu nie sposób się oprzeć. :) Chrupiąca kruszonka pysznie dopełnia nam całości. :)

Bardzo Wam polecam, jeśli tylko lubicie od czasu do czasu wracać do klasyki. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód)
    300 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie)
  • Nadzienie owocowe:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    truskawek
    cukru
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.

Nadzienie:

Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.


Smacznego :)