Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód) | |
300 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
truskawek | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Nadzienie:
Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
Smacznego :)
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia i podali oba osobno z kruchym ciastem. Ale nie polecam tego robić, bo rabarbar z truskawkami stanową wspaniały duet, któremu nie sposób się oprzeć. :) Chrupiąca kruszonka pysznie dopełnia nam całości. :)
Bardzo Wam polecam, jeśli tylko lubicie od czasu do czasu wracać do klasyki. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód) | |
300 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
truskawek | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Pachnie obłędnie :) I zawsze się udaje. Ja daję więcej truskawek i rabarbaru niż jest podane w przepisie. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis :)
Bardzo dziękuję za przepis :) Piekłam w sezonie truskawkowym kilka razy, zawsze wyszło i wszystkim bardzo smakowało ;) A szczególnie mojemu mężowi, który nie przepada za ciastami :D W dodatku piekłam zawsze na większej blaszce i bardzo przydała się opcja zmiany wymiaru blachy i przeliczniki miar składników ;) Mam tylko jedno pytanie :) Można wykorzystać mrożone truskawki? Dziękuję i pozdrawiam :)
Witam, cieszę się, że ciasto smakowało. :) Tak, myślę, ze z uwagi na fakt, iż ciasto wcześniej podpiekamy, bez problemu można użyć mrożonych truskawek. Warto jednak spód obficie oprószyć kaszą manną lub bułka tartą przed wyłożeniem owoców. Pozdrawiam
Hm, wyszło ciasto pani Kowalskiej. Zrobiłam bez proszku do pieczenia. Zjeść można, bo truskawki i rabarbar dają smak, ale spod ;-)??? ? Radziłabym – po moim obecnym doświadczeniu – jednak z proszkiem do pieczenia. Moja wspaniała wanilia, no trudno
Proszek sprawia jedynie, że ciasto odrobinę wyrasta i na tym się kończy jego funkcja, a dodatkowo jest nieco wyczuwalny w smaku, więc jeśli ktoś jest wrażliwy na jego smak, to lepiej żeby pominął, natomiast jeśli mu nie przeszkadza posmak proszku albo go nie wyczuwa, to można z proszkiem. Wszystko zależy od tego, co kto lubi i jaki efekt chce osiągnąć. :) Ciasto krótko wyrobione i nie ogrzane dłońmi powinno być delikatne, kruchuteńkie i rozpływające się w ustach i proszek nie ma nic do tego. :) Pozdrawiam
Ha, Ty jesteś dobra- właśnie o to chodzi w środkach spulchniających, żeby sprawiły żeby ciasto powiększyło swoja objętość. Żeby „spuchły” i stały się przez to miększe „zjadliwe”.
Ale to jest drugorzędne, ja zrobiłam moje pierwsze, w życiu, bezy… i one są naprawdę smaczne. Hurra!
a moje ciasto wyszło smaczne... ale sok z owoców się pojawił i kruche ciasto już nie jest kruche :(
Jestem troche wnerwiona, bo... co to znaczy 3/4 szklanki? Jakiej szklanki? Czy ktos ma szklanki normowane? Grrr.
Ae pozdrawiam wszystkich obecnych :-)
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem w czym problem, bo przepis podany jest w gramach.... :) Nie ma nigdzie w składnikach 3/4 szklanki, dopiero po najechaniu na strzałkę przelicznika zamienia gramy na szklanki. Pozdrawiam
Kasiu, rozejrzyj sie ptu po przepisach to przeczytasz liczne przepisy z "3/4" szklanki. To mnie irytuje, bo po 1. jestem amatorka, ktora musi dostac przepis dokladny, lacznie ze sposobem wykonywania. 2. miary musza byc w gramach. Wiele przepisow jest wlasnie ujetych w " szklankach" A JA NIE MAM SZKLANEK !
W każdym przepisie przy każdym składniku podanym w szklance jest przelicznik na gramy (wystarczy kliknąć strzałkę), więc naprawdę nie widzę problemu. A jeśli chodzi o szklanki to standardowo szklanka ma 250 ml, z reguły każdy taką zwyczajną szklankę ma w domu. :) No ale jak nie ma wystarczy kliknąć na strzałkę przy ilości i pokazują się gramy. Pozdrawiam
ciasto rewelacja, piekłam już kilka razy i teraz w sezonie owocowym piekę je bardzo często, np. dzisiaj z brzoskwiniami, jabłkami i malinami. polecam wszystkim, to najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ;-)
Pycha! Piekę trzeci raz, za każdym razem wzbudzał podziw :-) Dziękuję za wspaniały przepis - ten i inne :-)
Wlasnie moje ciasto jest w piekarniku. Juz sie nie moge doczekac, az bede mogl sprobowac :) Podaje takie ciasta z galka lodow. Przepyszne. Dzieki za przepis.
@Haneczka - tak, można je w ten sposób wykorzystać. :) Na cieście zrobi się wtedy pyszna pianka. Można też zrobić klasyczną bezę na wierzch (na owoce). Pozdrawiam
Czy obieramy rabarbar?
Wygląda smakowicie. Mniam.... a jak wykorzystać białko? Czy można ubite białko z cukrem i odrobiną kisielu położyć na owoce a później kruszonkę?
Genialne przepis! Zrobiłam bez rabarbaru bo akurat nie miałam. Ciasto jakoś tak szybko zniknęło :)
Skorzystałam z przepisu i ciasto wyszło pyszne!! Co prawda trochę zmodyfikowałam przepis i na wierzchu wyłożył am pianę z białek ubitych z cukrem ale też wyszło OK :-)
Ciacho jest przepyszne wszyscy tak u mnie stwierdzili :D ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka z jajek ubiłem je z budyniem śmietankowym i dałem na góre pod kruszonkę
ciasto wygląda przepięknie, ja obawiałam się trochę rabarbaru "na surowo" i przed wyłożeniem na kruche ciasto podsmażyłam lekko z cukrem, potem dodałam tylko truskawki, przykryłam kruszonką a na koniec pieczenia wykorzystałam piankę z białek z cukrem pudrem :) ciasto rewelacyjneDziękuję za inspirację ps. nie używam proszku do ciasta tylko do kruszonki szczyptę
zrobiłam ściśle wg przepisu... nie wiem czym się tak państwo zachwycacie... ciasto, jak ciasto, szkoda na nie czasu, żadna rewelacja... pozdrawiam...
Moje właśnie w piecu.... już odliczam :) Wygląda przepięknie....
@ŁukaszKR -mam nadzieję, że dziewczynie będzie smakowało, czekam na relację :) Pozdrawiam serdecznie!
nie dodałem cukru do owoców i proszku do pieczenia do ciasta. właśnie się piecze, zobaczymy co wyjdzie. jutro na piątkową randkę wręczę dziewczynie caaaaałą brytfankę.p.s. z rabarbarów na środku ułożyłem serduszko :-D
@Ivanka - już zmieniłam w przepisie, 3/4 szklanki to około 110 g cukru pudru, na szklankę wychodzi 150 g cukru. Pozdrawiam serdecznie!
Ciasto jest pyszne!! juz planuję upiec drugi raz...
Ciasto wyglada doskonale i bardzo chciałabym go upiec nie wiem tylko ile gramow cukru pudru mieści sie w 3/4 szklanki. W przepisie na kruszonke jest napisane 100 g, natomiast w przepisie na ciasto 3/4 szklanki. Mieszkam w USA i nie mam dostępu do tradycyjnej polskiej szklanki. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za wspaniale przepisy.
Upiekłam to ciasto wg przepisu i właśnie próbuję.... mniam ale pycha :) zwłaszcza kruszonka, moja ulubiona :) ciasto idealne, kruche, w sam raz słodkie, a połączenie truskawek i rabarbaru doskonałe. Dziękuję za miodzio przepis :) Pozdrawiam ciepło z Łodzi :)
Ciasto wygląda rewelacyjnie i zapewne tak smakuje :)
@Dominika - nie trzeba, wystarczy dobrze umyć.
Czy rabarbar należy obrać ?
@ Podwójna porcja - można zrobić z podwójnej porcji, by było wyższe, tylko trzeba wtedy trochę dłużej podpiekać spód i całość już po wyłożeniu owoców i kruszonki. Można też dodać więcej proszku do pieczenia (dołożyć 1/2 łyżeczki), wtedy też wyrośnie większe. Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie wypieki, to cudowne połączenie kwaskowatych owoców i słodkości ciasta... ;) Mam pytanie, bo piekę dopiero od niedawna: czy można zrobić je z podwójnej porcji ciasta, by było wyższe, czy wówczas się nie dopiecze? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Uwielbiam takie wypieki, to cudowne połączenie kwaskowatych owoców i słodkości ciasta... ;) Mam pytanie, bo piekę dopiero od niedawna: czy można zrobić je z podwójnej porcji ciasta, by było wyższe, czy wówczas się nie dopiecze? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Po prostu ideał :)
Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem także wirtualnie zabieram kawałeczek malutki ;) Pozdrawiam.
Musiało być bardzo smaczne, w takim połączeniu:)
Przepadam za takimi ciastami.
Takie ciasta są idealne na nadchodzący sezon truskawkowy :) a to wygląda wprasy idealnie! I jeszcze ten kolorek... Pychota! ;)
Mniam....pychota ja chcę kawałe, pięknie wygląda :)
Tradycyjnie i bardzo pysznie!
Piekłam ostatnio z truskawkami - niebo! :)
Oj tak truskawki i rabarbar to połaczenie doskonałe:) ...a z kruchym ciastem to już totalny odlot:) buzia
Bardzo lubię takie ciasta. Chętnie zrobię, tylko kupię truskawki :)
Oj tak, zdecydowanie truskawki i rabarbar się lubią. Wygląda pysznie!
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 23x35 cm
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia i podali oba osobno z kruchym ciastem. Ale nie polecam tego robić, bo rabarbar z truskawkami stanową wspaniały duet, któremu nie sposób się oprzeć. :) Chrupiąca kruszonka pysznie dopełnia nam całości. :)
Bardzo Wam polecam, jeśli tylko lubicie od czasu do czasu wracać do klasyki. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód) | |
300 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
truskawek | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Nadzienie:
Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.
Całość:
Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
Smacznego :)