Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić kółeczka o 1-1,5 cm większe od śr. foremek na babeczki. Foremki natłuścić, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać, obciążyć np. grochem. Piec ok. 15-20 minut (aż ciasto będzie złote) w temp. 180°C. Po upieczeniu pozostawić babeczki w foremkach do lekkiego przestudzenia. Później delikatnie wyjąć.
Krem:
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 1/3 szklanki (do 420ml). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po 1-2 łyżki budyniu stale ucierając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z masą budyniową.
Truskawki oczyścić, przekroić na połówki.
Całość:
Babeczki z ciasta napełnić kremem, na wierzch wyłożyć truskawki.
Smacznego :)
Kruche babeczki z kremem śmietankowym i truskawkami
Klasyczne babeczki na bardzo kruchym cieście, z puszystym śmietankowym kremem budyniowym i całym mnóstwem truskawek. Ciasto jest tak kruche i delikatne, że trzeba bardzo ostrożnie wyjmować je z foremek, ale swoją delikatność wynagradzą nam smakiem. Oczywiście możemy zrobić spód babeczek z ciasta półkruchego, będzie nieco twardsze, a babeczki na pewno nie będą się kruszyć, ale moim zdaniem to nie będzie już „to”! :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, a smak kremu zmieniać używając innego budyniu. Bardzo polecam!
Przepis własny.
Ps. Wybaczcie, ale w sezonie na truskawki mogę być trochę monotematyczna i skupić się głównie na słodkościach z ich dodatkiem, a to dlatego, że uwielbiam te owoce. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
czekoladka
2013-10-02 17:31:33
Zrobiłam babeczki, tylko z malinami:) Są przepyszne!! Goście byli zachwyceni:) Pozdrawiam i polecam!! Efekty tutaj: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/10/babeczki-z-kremem-smietankowym-i.html
lenaC
2013-04-20 08:34:37
robiłam krem- super, dziękuję
SlodkieFantazje
2013-03-10 21:03:27
@Katastrofa - ciasto nie powinno az tak wyrosnąć, szczerze mówiąc nie wiem czy foremki silikonowe robią tu jakąś różnice, chyba nie... bardziej to kwestia użytej mąki lub proszku do pieczenia, jeśli babeczki wyrastają aż tak bardzo to można go zupełnie pominąć... Jeśli chodzi o groch to wysypanie go na babeczki (nie bezpośrednio a na papier do wypieków) powoduje właśnie, że ciasto trzyma się foremki, spód i boki nie wyrastają pod cieżarem grochu... Nie piszesz czy piekłaś z grochem, ale jeśli nie to prawdopodobnie to jest powód nadmiernego wyrośniecia babeczek. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!
Katastrofa
2013-03-10 12:24:57
Wyglada wspaniale, tez tak chce. Mam pytanie, bo wlasnie zrobilam babeczki i kruche ciasto wyroslo za bardzo nie przypomina ani troche babeczek... czy silikonowe formy robia jakas roznice i czy groch jest konieczny? Rozumiem ze musze je piec razem z grochem w srodku. Desperacko czekam na pomoc :)
SlodkieFantazje
2012-08-09 19:46:21
@Słodka Chwila - dziękuję za komentarz, ale nie do końca mogę się zgodzić, że jest to typowe ciasto półkruche, zasada jest taka ciasto kruche to ciasto do którego dodajemy na 1 porcję masła 1 lub 2 takie same porcje mąki, czyli masło powinno stanowić od 50-100 proc. w takim cieście a w cieście półkruchym na 1 porcję masła dajemy 3-5 porcji mąki czyli masło powinno stanowić w takim cieście 10-20 proc. a dodatkowo dodaje się spulchanicz i śmietanę... to tak w ramach ścisłości, więc ciasto zaproponowane do babezek jest bardziej ciastem kruchym niż półkruchym, a jedyną zmianę stanowi dodatek proszku do pieczenia i śmietany. :)
Słodka Chwila
2012-08-09 14:55:26
Babeczki wyglądają obłędnie to fakt, ale mam jedno "ale" przepis na spód to jest ciasto półkruche, a nie kruche(jest z dodatkiem śmietany i proszku do pieczenia)jak Pani wspomniała w opisie:D gratuluję talentu
Kasia
2012-06-20 11:21:44
Witam, w weekend spróbowałam zrobić z Pani przepisu krem - niestety mi nie wyszedł - był za rzadki i za nic nie chciał się zsiąść :( A wszystko robiłam wg przepisu :(
Beatrice
2012-06-10 19:46:01
Przepięknie wyglądają! Od dłuższego czasu zabieram się za takie i w końcu muszę zrobić!
Asiek
2012-06-08 19:00:47
Urocze, małe słodkości. Porwałabym kilka, ale wiem, że już śladu po nich nie ma:(
SlodkieFantazje
2012-06-07 07:17:38
@Aneczka - Witam serdecznie, cieszę się, że blog przypadł Pani do gustu :) i dziękuję za tyle ciepłych słów. :) W przepisie używałam maku mielonego suchego (nie wilgotnej masy) - można zmielic w domu i wysuszyć, ale łatwiej i szybciej jest kupić gotowy suchy mak mielony. Myślę, że można też spokojnie użyć niemielonego maku (2 łyżki zamiast 4). Zwrócę jeszcze tylko uwagę, że ten tort wychodzi nieco niższy w tortownicy 24 cm, więc jeśli chce go Pani podzielić na 3-4 placki to trzeba użyć mniejszej tortownicy, np, 21-22 cm. Pozdrawiam serdecznie!
Aneczka
2012-06-06 16:08:57
Witam!Pani nowa strona jest delikatnie mówiąc cudowna, przepisy boskie a zdjęcia to czyste mistrzostwo!!!! Gratuluję talentu!!!Mam pytanie dotyczące wcześniejszego przepisu na Tort śmietankowo-truskawkowy, chcę go zrobić na sobotę bo bardzo mnie urzekł. Pytanie dotyczy maku w cieście-czy on napewno ma być mielony?Z góry dziękuję za podpowiedź...Ps. Samym widokiem tych przysmaków można się tu najęść! Naprawdę jestem pod wrażeniem!!!
Catherine
2012-06-05 15:48:42
Ach! widzę, że skoro się nie podpisałam a wysłałam to komentarz się nie pojawił- nie wiedziałam:)Kasiu! Zdjęcia piękne (jak zawsze zresztą) Podziwiam.... i podziwiam... zrobione z prawdziwą słodką fantazją! Truskawki niech królują jak najdłużej:) W końcu to ich czas. Jeśli chodzi o ciasto kruche to musi być fantastyczne (wierzę na słowo:) Mam foremki do babeczek i tartaletek, więc przy najbliższej okazji niechybnie je upiekę:)Serdecznie pozdrawiam!
Catherine
2012-06-05 13:16:34
Zapomniałam się podpisać pod komentarzem:)
mojetworyprzetwory
2012-06-05 11:56:02
Wyglądają wspaniale! Pysznie!
Jola Szyndlarewicz
2012-06-05 10:19:33
wyglądają przepięknie:) muszę sobie w końcu kupić foremki do babeczek i tartaletek:) pozdrawiam
Daria Anna
2012-06-05 09:40:44
Wyglądają rozkosznie, dla mnie idealne smakowo, bo truskawki rządzą wszędzie.
moje pasje
2012-06-05 07:53:00
cudne!!! Takie kruchuteńkie są najlepsze! A moje dzieci dałyby się pokroić za choćby jedn takie cudo !
asieja
2012-06-05 07:42:35
śliczne są takie słodkie babeczki ozdobione truskawkami!
Aga
2012-06-05 06:42:29
Do kawusi taka babeczka pasuje idealnie :-) Piecz piecz Kasiu z truskawkami... W końcu sezon na nie jest krótki!
Majana
2012-06-05 04:46:29
Ależ u Ciebie truskawkowo Kasiu, wspaniale! ja także kocham te owoce, więc chętnie sobie pooglądam Twoje smakowite pomysły na wypieki z truskawkami.Te babeczki są urocze :)Pozdrawiam!
Kruche babeczki z kremem śmietankowym i truskawkami
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Opis
Klasyczne babeczki na bardzo kruchym cieście, z puszystym śmietankowym kremem budyniowym i całym mnóstwem truskawek. Ciasto jest tak kruche i delikatne, że trzeba bardzo ostrożnie wyjmować je z foremek, ale swoją delikatność wynagradzą nam smakiem. Oczywiście możemy zrobić spód babeczek z ciasta półkruchego, będzie nieco twardsze, a babeczki na pewno nie będą się kruszyć, ale moim zdaniem to nie będzie już „to”! :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, a smak kremu zmieniać używając innego budyniu. Bardzo polecam!
Przepis własny.
Ps. Wybaczcie, ale w sezonie na truskawki mogę być trochę monotematyczna i skupić się głównie na słodkościach z ich dodatkiem, a to dlatego, że uwielbiam te owoce. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
proszku do pieczenia
180 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1/2 cytryny
śmietany 18%
Krem:
Ilość
Składnik
budyń śmietankowy bez cukru
mleka
cukru
miękkiego masła
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki lub inne owoce
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić kółeczka o 1-1,5 cm większe od śr. foremek na babeczki. Foremki natłuścić, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać, obciążyć np. grochem. Piec ok. 15-20 minut (aż ciasto będzie złote) w temp. 180°C. Po upieczeniu pozostawić babeczki w foremkach do lekkiego przestudzenia. Później delikatnie wyjąć.
Krem:
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 1/3 szklanki (do 420ml). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po 1-2 łyżki budyniu stale ucierając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z masą budyniową.
Truskawki oczyścić, przekroić na połówki.
Całość:
Babeczki z ciasta napełnić kremem, na wierzch wyłożyć truskawki.