Piekarnik nastawić na 160-170°C. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka). Wystudzić. Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno. Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.
Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Reszt wanilii oczywiście wyjąć. Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Krem odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.
Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.
Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-06-01 20:33:54
@Firanola - to jeden z pierwszych moich przepisów i przyznam szczerze, że już nie pamiętam czy dodawałam tę śmietankę czy też nie, przypuszczam, że skoro wspominam o niej w procesie przygotowania to pewnie ją dodawałam zapewne po to, by krem był bardziej puszysty, a ze składników gdzieś mi umknęła. Myślę, że dałabym jej ok. 200 ml, oczywiście śmietankę 30%. Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za niedopatrzenie.
firanola
2013-06-01 16:56:55
W przepisie nagle pojawia się śmietana a w składnikach nie ma o niej mowy. Ile ma jej być i jaka? 30%?
Kaczucha
2011-06-10 19:14:00
robilam taki albo podobny z przepiscu z majowej Kuchni , ale totalnei go sknocilam i byl paskudny. Tobie wyszedł fajnie:)
aniołekfiołek
2011-05-31 17:08:23
chyba się skuszę na te truskaweczki... Zapisuję w kajeciku do przetestowania :)
slodkiefantazje
2011-05-30 20:05:00
cieszę się, że smakował i zapraszam do mnie częściej ;)
idaza
2011-05-29 20:53:03
upiekłam torcik, jest przepyszny, a w zasadzie był, bo zniknął w godzinę. :) dzieci były zachwycone
slodkiefantazje
2011-05-28 19:34:12
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów. :)
Magda
2011-05-28 14:34:37
Pierwszy raz jestem na tym blogu, ale wypieki wyglądają pysznie, także będę tu częściej zaglądać. A torcik wypróbuję w najbliższym czasie.
Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki tortowej
proszku do pieczenia
mielonych migdałów
Krem:
Ilość
Składnik
żółtka
cukru
mleka
1
laska wanilii
żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawek
cukier puder
Sposób przygotowania
Piekarnik nastawić na 160-170°C. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka). Wystudzić. Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno. Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.
Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Reszt wanilii oczywiście wyjąć. Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Krem odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.
Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.