Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych… a po wystudzeniu z kolei z kleksem bitej śmietany. Przepis jest ulepszeniem kilku poprzednich przepisów na szarlotkę, które pojawiły się na blogu w poprzednich latach.
Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia (można pominąć, ja tym razem nie dawałam) | |
250 g | zimnego masła |
żółtka | |
pasty/ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta) | |
cukru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) | |
cynamonu | |
pasty/ekstraktu z wanilii | |
soku z jabłek (najlepiej z antonówki | |
mąki ziemniaczanej (można zastąpić 2-3 łyżkami budyniu waniliowego w proszku) |
Ilość | Składnik |
---|---|
ok. 1 kg suchego grochu lub 500 g suchej fasoli do obciążenia ciasta |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki, większy kawałek rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm (uprzednio natłuszczonej masłem). Wstawić na 20 min. do lodówki.
Na schłodzone ciasto wyłożyć zmiękczony w dłoniach papier do wypieków, wysypać na niego suszony groch lub fasolę (najlepiej tyle, by podtrzymywały też boki ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 °C i podpiec przez ok. 12-15 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika usunąć z niego papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika na ok 3-5 min., by ciasto jeszcze nieco się podpiekło (zezłociło). Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Masa jabłeczna:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokroić na grubsze plasterki. Włożyć do dużego rondla, dodać sok z jabłek i poddusić przez kilka minut. Dodać cukier, cynamon, wanilię i dalej dusić (do momentu aż jabłka będą miękkie i sok z nich prawie zupełnie odparuje, ale zanim zrobi się z jabłek „papka”).
Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze około minuty.
Całość:
Masę przestudzić, wyłożyć na oprószone bułką tartą lub kaszą manną ciasto.
Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować na placek odrobinę większy od tortownicy, ewentualnie wyciąć z niego jakieś kształty, tak by powstały niewielkie otwory. Ciasto ułożyć na musie z jabłek, wystające poza tortownicę boki obciąć. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut lub dłużej, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.
Wyjąć z piekarnik, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, no chyba, że podobnie jak my lubicie ciepłą szarlotkę. :)
Smacznego :)