Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.
Krem:
Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.
Całość:
Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać). Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób.
Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprószonych cynamonem. Prosto i pysznie. Róże na tarcie też nie przysporzą nam większych problemów, jeśli tylko wybierzemy mało kruche jabłka i będziemy obierać je obieraczką lub ostrym ząbkowanym nożem na cienkie paseczki/pióra.
Serowo-waniliowy krem bardzo fajnie komponuje się z jabłkami i cynamonem.
Inspiracją w kwestii wyglądu tarty był ten przepis, natomiast wykorzystana przeze mnie receptura jest mojego autorstwa. Polecam serdecznie! :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Paula
2013-11-09 23:10:32
Dziś upiekłam wygląda superr :)) a jutro się przekonamy jak smakuje ale pachnie obłędnie :))
Ewelina
2013-09-24 14:27:54
Wygląda cudownie i na pewno spróbuję je wykonać, bo sezon jabłkowy w trakcie :)
SlodkieFantazje
2013-09-24 11:03:03
@Patrycja - Jabłko obieramy, razem ze skórką, a gdy już obierzemy ze skórki obieramy dalej tak jakbyśmy obierali skórkę (jabłka nie mogą być kruche, bo będą się łamać podczas próby obierania w paseczki. i z tych obranych kawałków układamy małe różyczki i dalej otulamy je kolejnymi kawałkami jabłek ze skórką. Generalnie, to trzeba popróbować i wybrać najwygodniejszy dla siebie sposób układania tych różyczek. Pozdrawiam serdecznie!
Patrycja
2013-09-24 10:47:50
Nie rozumiem trochę co z tymi paseczkami jabłka, jak je kroić, każde z osobna otulać skórką?:)
mamawszpilkach
2013-03-23 20:03:19
Jest po prostu piękne! Ciekawe jak smakuje :) Muszę wypróbować :)
gin
2013-01-16 19:03:54
Wygląda wspaniale - niecodzienny sposób podania sprawia, że zwykła szarlotka (czy jabłecznik) nabiera wyjątkowego charakteru :)
Agniesia
2013-01-16 12:52:52
Pięknie to wygląda! Podziwiam, że chciało Ci się tak bawić z tymi jabłuszkami :) Ale dla takiego efektu widzę, że warto było :) Ja na razie nie mam fazy na jabłka, jeszcze zajadam się pomarańczami, mandarynkami :)
asiathinksthings.com
2013-01-15 15:47:11
Prześlicznie wygląda to ciasto, a szczególnie różyczki! Cudne! Pozdrawiam serdecznie, Asia
Jola Szyndlarewicz
2013-01-15 12:47:49
ależ to piękne ciasto .... aż szkoda kroić:) pozdrawiam
asieja
2013-01-15 11:35:20
nie wiem czy widziałam kiedykolwiek piękniejsze jabłkowe róże, chyba nie
SlodkieFantazje
2013-01-15 10:39:05
@Kathy - myślę, że można zastąpić twaróg mielony Philadephią, ricottą, mascarpone lub po prostu zmienić krem na budyniowy (utrzeć ugotowany budyń {najlepiej domowy} z masłem, wanilią i jajkiem). Pozdrawiam serdecznie!
SlodkieFantazje
2013-01-15 10:35:05
@Wszystkim serdecznie dziękuję za miłe słowa. :)
Kathy
2013-01-15 09:46:49
WitamTarta wyglada przepieknie i mam wielka ochote ja zrobic. I tu mam pytanie: nie mam dostepu do twarogu ani twarogu mielonego, mysli Pani, ze moglabym zastapic go serkiem typu Philadelphia z dodatkiem maizeny (a moze nawet bez niej)?Serdecznie pozdrawiam
pieczarka mysia
2013-01-15 05:53:39
Zakochałam się w Twoim jabłeczniku :)jest boski!
Ania
2013-01-14 22:51:59
Przepięknie wyglądają te róże jabłkowe :)
Nemi
2013-01-14 22:04:17
Pomysłowe! Super!
http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com
2013-01-14 20:11:28
istne arcydzieło! nie mogę się napatrzeć. aż szkoda jeść :) gratuluję talentu :)
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób.
Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprószonych cynamonem. Prosto i pysznie. Róże na tarcie też nie przysporzą nam większych problemów, jeśli tylko wybierzemy mało kruche jabłka i będziemy obierać je obieraczką lub ostrym ząbkowanym nożem na cienkie paseczki/pióra.
Serowo-waniliowy krem bardzo fajnie komponuje się z jabłkami i cynamonem.
Inspiracją w kwestii wyglądu tarty był ten przepis, natomiast wykorzystana przeze mnie receptura jest mojego autorstwa. Polecam serdecznie! :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
200 g
zimnego masła
żółtka
ekstraktu z wanilii
Krem:
Ilość
Składnik
twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)
duże jajko
ekstraktu z wanilii
cukru pudru (lub więcej wg uznania)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
cynamonu
stopionego masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.
Krem:
Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.
Całość:
Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać). Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.