Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 16
Forma: 26 cm
Pyszna szarlotka w cieście z mąki gryczanej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orzechy włoskie i rodzynki. Naszej rodzince taka wersja bardzo przypadła do gustu, chyba nawet bardziej niż klasyczna wersja. :) Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki gryczanej (z kaszy gryczanej niepalonej) | |
proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
cynamonu | |
masła, schłodzonego | |
ksylitolu | |
żółtek, z dużych jajek (można zastąpiś dwoma średnimi jajkami, bo z żółtkami ciasto bardzie się kruszy podczas wałkowania) | |
miodu naturalnego (dawałam akacjowy) |
Ilość | Składnik |
---|---|
rodzynek, posiekanych | |
sok wyciśnięty z 1 cytryny | |
ksylitolu | |
cynamonu (można więcej jeśli ktoś lubi jego intensywny zapach w szarlotce) | |
kardamonu | |
mąki ziemniaczanej (jeśli jabłka puściłyby dużo soku, ja nie dodawałam) | |
orzechów włoskich, drobno posiekanych | |
jabłek (szara reneta, antonówka lub inne kwaśne) |
Ilość | Składnik |
---|---|
zmielonego ksylitolu do oprószenia |
Mąkę wymieszać z ksylitolem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać schłodzone masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać żółtka i miód, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min.
Wysoką formę do tarty o śr. ok 26 cm (można zastąpić tortownicą) nasmarować masłem.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek schować jeszcze na chwile do lodówki. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o grubości ok 2-3 mm (z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, bo może się lekko kleić), ciastem wyłożyć spod i boki formy (jeśli się będzie rwać, to po prostu wykleić nim spód i boki). Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Jabłka skropić sokiem z cytryny. Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać odrobinę wody, ksylitol, przyprawy, poddusić (nie przykrywamy garnka) 10-15 minut (aż jabłka nieco zmiękną, ale nie na tyle, żeby się rozpadały. Dodać posiekane rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku, a jeśli jabłka puściły dużo soku i nie odparował cały można dodać o. 2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować. Pociąć radełkiem w paski i przenosząc ostrożnie na szerokim nożu ułożyć na wierzchu ciasta w kratkę pod skosem lub prostą.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 25-30 minut (jeśli kratka zbyt szybko by się rumieniła można przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków).
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie, oprószyć zmielonym ksylitolem
Smacznego :)