Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x24 cm
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmielonych wiórków kokosowych i mleka w proszku. Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko fanom kokosa. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (najlepiej krupczatka) | |
200 g | masła, zimnego |
cukru pudru | |
żółtka |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
żółtko z bardzo małego jajka (albo 2/3 normalnego rozbełtanego widelcem żółtka) | |
mąki | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleko | |
drobnego cukru do wypieków | |
masła | |
pełnego mleka w proszku | |
wiórków kokosowych | |
3-4 łyżki likieru kokosowego (można pominąć) |
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie o wym. 24 cm x 20) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wystające boki poprzycinać. Ponakłuwać widelcem, żeby nie rosło podczas pieczenia.
Ciasto do dekoracji:
Wszystkie składniki wyrobić chłodnymi rękoma na jednolita masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić, w razie potrzeby dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić, jeśli by się kruszyła dodać odrobinę masła. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne. Przełożyć je do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie malej zamkniętej gwiazdki i wokół brzegów mazurka zrobić rozetki.
Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Masa kokosowa:
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
Mleko zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień na minimalny i dodać masło. Gdy całe masło się roztopi wymieszać, dodać mleko w proszku i podprażone wiórki kokosowe, zmiksować na jednolitą masę. Gotową wyłożyć równomiernie na ciasto, wierzch wygładzić szpatułką cukierniczą lub nożem tudzież wilgotną dłonią. Udekorować wg uznania.
Smacznego :)