Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x25 cm
Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie takim cudeńkiem dogodzić. :) Przepis inspirowany mazurkiem Doroty , trochę zmodyfikowany na moje potrzeby. Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
200 g | masła |
jajko | |
żółtka | |
cukru pudru | |
kwasnej śmietany |
Ilość | Składnik |
---|---|
cytryna | |
duże pomarańcze | |
cukru | |
dżemu pomarańczowego | |
skórka pomarańczowa | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
małe pomarańcze | |
wody | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | masy marcepanowej |
Składnik na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) .Większą część uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Mniejszą na razie odłożyć.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na placek wielkości blatu marcepanowego. Z mniejszego (nieschłodzonego) uformować wokół placka ozdobne wałeczki (lekko dociskając). Można też nieschłodzone ciasto umieścić w szprycy i wycisnąć wokół placka dekoracyjny rant.
Piec ok 15 minut w temp. 200 stopni C.
Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek, ciut mniejszy od blatu z ciasta (pomniejszony o ranty lub wałeczek, jeśli je robiliście). Zostawić kawałek masy do ozdobienia mazurka.
Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować kruchy spód, przykryć masą marcepanową.
Cytrynę i pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę z 1/2 cytryny oraz 1 i 1/2 pomarańczy. Utrzeć ją z 2 łyżkami cukru pudru.
Z owoców wycisnąć sok, dodać cukier. Połączyć ze skórką i ucierać ok 20 minut. Masę przełożyć do rondla, często mieszając, gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Rozsmarować na mazurku. Ozdobić go kandyzowanymi plastrami pomarańczy i marcepanem.
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.
Pomarańcze z przepisu http://majanaboxing.blox.pl/2010/11/Kandyzowane-plasterki-pomaranczy.html
Smacznego :)