Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 13
Forma: 22x32 cm
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tym razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nadzienie z jabłek tym razem bez wcześniejszego duszenia/smażenia, a na jabłkach wspomniana warstwa winna, przygotowana na bazie budyniu, wina i soku jabłkowego. :)
Bardzo polecam.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (użyłam krupczatki) | |
gęstej kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) | |
żółtka | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem) | |
proszku do pieczenia | |
cukru pudru | |
200 g | zimnego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
ewentualnie cukier do smaku | |
budyń waniliowy | |
soku z jabłek | |
półsłodkiego białego wina |
Ilość | Składnik |
---|---|
soku z cytryny | |
cynamonu | |
cukru (więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne) | |
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia | |
bułki tartej lub kaszy manny |
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Formę o wym. ok. 33 x 23 nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmrożone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do zamrażarki, większy kawałek zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Równomiernie rozłożyć. Podpiec około 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C - grzanie góra/dół.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plasterki (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym).
Jabłka skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem, cynamonem, dostawić.
Warstwa winna:
Wino i połowę soku zagotować. W reszcie soku rozrobić budyń. Do gotującego się wina dodać rozrobiony w soku budyń, mieszając gotować około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Spróbować masę, jeśli byłaby mało słodka dodać cukier wg upodobań smakowych.
Całość:
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód oprószony bułką tartą. Na wierzchu rozsmarować warstwę winną, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.
Wystudzić w formie, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)