Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22x32 cm
Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze lepsze niż sobie wyobrażałam. :) Aż trudno mi się oprzeć, by nie skubnąć jeszcze kawałeczek mimo późnej pory. ;) Reszcie domowników też bardzo smakowało - moja córeczka i mąż też zjedli solidne porcje ciacha. ;)
Maślany spód wspaniale skomponował się z waniliową masą serową i chrupiącą, obłędnie pysząa masą kokosową, która nadaje charakteru całości.
Bardzo Wam polecam.
Źródło przepisu: DR Oetker „Ciasta jak u mamy”, moje zmiany w nawiasie.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej tortowej | |
proszku do pieczenia | |
cukru pudru | |
średnie jajka | |
miękkiego masła (dałam 140 g) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka) | |
średnie jajka | |
soku z cytryny (dałam 1 łyżkę) | |
szczypta soli | |
cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty waniliowej) | |
chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy) | |
budyń waniliowy w proszku (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej) |
Ilość | Składnik |
---|---|
wiórków kokosowych | |
szczypta soli | |
masła | |
cukru | |
średnie jajka (żółtka i białka oddzielnie) | |
cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią) |
Ilość | Składnik |
---|---|
soku z cytryny | |
przesianego cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
bułki tartej |
Ciasto:
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do misy robota/miksera. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać końcówką z hakiem do zagniatania ciasta najpierw przez chwilę na najwolniejszych a potem na najszybszych obrotach.
Ciasto schłodzić przez około 30 min w lodówce lub jak ja ok. 15 min w zamrażalce, chodzi o to, żeby zrobiło się bardziej plastyczne i przestało się kleić.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć na formę, równomiernie rozprowadzić dłońmi (jeśli macie mały wałeczek do wałkowania ciast w formach, rozwałkujcie je z jego pomocą, będzie szybciej i wygodniej).
Ciasto lekko oprószyć bułką tartą, odstawić na bok.
Masa twarogowa:
Składniki na masę utrzeć mikserem z mieszadłem trzepakowym na kremową, jednolitą masę (sera nie mielimy).
Gotową masę rozprowadzić na cieście i wyrównać wierzch.
Masa kokosowa:
Masło stopić w rondlu z grubym dnem, stopniowo dodawać cukier i ewentualnie cukier wanilinowy (jeśli nie macie pasty waniliowej, ale wtedy lepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać pastę waniliową (jeśli ni dodawaliście cukru wanilinowego lub waniliowego), wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić, by trochę przestygły. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy kokosowej, wymieszaną masę wyłożyć na masę twarogową i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra/dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 35-45 min. (aż wierzch mocno się zarumieni).
Formę z ciastem wyłożyć na kratkę kuchenną (studzić w formie, bo gorąca masa kokosowa i serowa muszą się ściąć podczas studzenia, inaczej Wam wypłyną).
Przygotować lukier i posmarować nim wierzch ciasta.
Smacznego :)