skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniejsparzonej)
Składniki na masę twarogową:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego półtłustego
cukru
małe jajko
żółtko
skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
soku z pomarańczy
likieru pomarańczowego
Składniki na wierzch:
Ilość
Składnik
pomarańcze pokrojone w plastry
posiekanych pistacji
Sposób przygotowania
Ze wszystkich składników energicznie zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.
W międzyczasie obrać pomarańcze razem z białymi włóknami.Owoce pokroić w plastry o grubości około 1/2 cm, zebrać wyciekający podczas krojenia sok.
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (poza sokiem i likierem) i ucierać aż powstanie gładki krem. Pod koniec ucierania dodać likier i stopniowo sok pomarańczowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek większy o 5 cm od formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (ciasto można dodatkowo obciążyć wysypanym na papier do pieczenia grochem lub fasolą). Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy. Posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut, aż krem zastygnie, a pomarańcze lekko zbrązowieją.
Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto kruche delikatnie pachnie pomarańczą, a masa twarogowa jest na wskroś pomarańczowa, rozpływająca się w ustach, z delikatnie wyczuwalnym akcentem twarogu. Całość podkreślają pistacje, które stawiają kropkę nad "i". Świetnie sprawdza się jako stosunkowo lekki deser, do popołudniowej herbatki. :) Przepis inspirowany kilkoma innymi przepisami na tarty pomarańczowe. Polecam! :)
Składniki:
Składniki na ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
masła
cukru
jajko
skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniejsparzonej)
Składniki na masę twarogową:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego półtłustego
cukru
małe jajko
żółtko
skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Daria
2015-01-12 22:05:29
Likier jest konieczny :)?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-01-13 10:29:40
Nie. :)
asieja
2012-01-08 08:18:34
prześliczna jest ta tarta.
Kasia, Slodkie fantazje
2012-01-05 00:06:20
@Majana - Majanko, dziękuję serdecznie :) Prawada, że trochę słońca na talerzu przyda się jak tak mało mamy go aktualnie za oknem? :)
@Maggie - oj ja też, aż za bardzo :)
@Asiek - Asiu, cieszę się, że się podoba. A pyszna faktycznie była, ale śladu już po niej nie ma ;)
@JolantaSz - Jolu, jesli lubisz połączenie twarogu i choćby skórki z cytrusów to na bank Ci zasmakuje :) Polecam wypróbować :)
@Kl;iisiaa - proszę bardzo, byle tylko bez zdjęć ;))
Kaś
2012-01-04 23:19:03
zdecydowanie siedzę w tym klimatach :) fantastyczna tarta
klliisiaa
2012-01-04 18:15:29
kradne przepis ;))
Jolanta Szyndlarewicz
2012-01-04 12:21:25
ciekawa jestem takiej tarty ...bo owszem do sernika oddaję skórkę z cytrusów ...ale ciekawa jestem jak smakuje połączenie sera i cytrusów ...a nie tylko skórki:)
Asiek
2012-01-04 09:41:13
O mnniam!!! Strasznie mi się podoba! Taka lekka i orzeźwiająca! Pyszna musi być:)!
Pozdrawiam cieplutko!
Maggie
2012-01-04 08:46:45
Bardzo lubie takie cytrusowe slodkosci!
Majana
2012-01-04 05:46:56
O,lubię takie klimaty! Twoja tarta wyglada tak słonecznie, super :)
Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto kruche delikatnie pachnie pomarańczą, a masa twarogowa jest na wskroś pomarańczowa, rozpływająca się w ustach, z delikatnie wyczuwalnym akcentem twarogu. Całość podkreślają pistacje, które stawiają kropkę nad "i". Świetnie sprawdza się jako stosunkowo lekki deser, do popołudniowej herbatki. :) Przepis inspirowany kilkoma innymi przepisami na tarty pomarańczowe. Polecam! :)
Składniki
Składniki na ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
masła
cukru
jajko
skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniejsparzonej)
Składniki na masę twarogową:
Ilość
Składnik
twarogu śmietankowego półtłustego
cukru
małe jajko
żółtko
skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
soku z pomarańczy
likieru pomarańczowego
Składniki na wierzch:
Ilość
Składnik
pomarańcze pokrojone w plastry
posiekanych pistacji
Sposób przygotowania
Ze wszystkich składników energicznie zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.
W międzyczasie obrać pomarańcze razem z białymi włóknami.Owoce pokroić w plastry o grubości około 1/2 cm, zebrać wyciekający podczas krojenia sok.
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (poza sokiem i likierem) i ucierać aż powstanie gładki krem. Pod koniec ucierania dodać likier i stopniowo sok pomarańczowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek większy o 5 cm od formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (ciasto można dodatkowo obciążyć wysypanym na papier do pieczenia grochem lub fasolą). Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy. Posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut, aż krem zastygnie, a pomarańcze lekko zbrązowieją.