Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 21 cm
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przypisałabym jednak smakowi, a nie działaniu prozdrowotnemu. ;) Ciasto jest wyjątkowo pyszne, mimo dodatku miodu i kremu nie jest za słodkie. Samo ciasto jest delikatnie słodkie, krem jest zdecydowanie słodki, ale skutecznie neutralizują tę słodycz powidła i chrupiąca masa z orzechów włoskich. Ciasto rozpływa się w ustach, a samą słodycz można sobie dowolnie regulować, zgodnie z preferencjami, zmniejszając bądź zwiększając ilość cukru.
Jak najbardziej polecam! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
200 g | zimnego masła |
jajka | |
naturalnego miodu | |
sody oczyszczonej |
Ilość | Składnik |
---|---|
posiekanych orzechów włoskich | |
cukru | |
masła | |
miodu |
Ilość | Składnik |
---|---|
budyń o smaku śmietankowym | |
cukru pudru | |
200 g | masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
powidła śliwkowe |
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy równe części, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy na placek o śr. tortownicy (u mnie 21 cm), przełożyć na natłuszczoną i oprószona bułką tartą tortownicę. Piec około 15-20 min w temp. 180°C (ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor). Placek wyjąć z tortownicy to przestudzenia. Identycznie postąpić z drugim plackiem*.
W czasie pieczenia drugiego blatu przesmażyć w rondlu składniki masy orzechowej.
Trzeci placek rozwałkować jak poprzednie, z tymże nie wstawiamy go od razu do piekarnika, tylko rozsmarowujemy na nim równomiernie przygotowaną masę orzechową i dopiero teraz wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu odstawić w tortownicy do wystudzenia i lekkiego schłodzenia (najlepiej na chwilę do lodówki lub na dwór – jeśli jest zimno), gdyż masa orzechowa musi się nieco ściąć.
Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka i dodatkiem cukru pudru. Wystudzić i utrzeć z dodawanym porcjami masłem na puszysty krem.
„Gołe” placki (bez masy orzechowej) posmarować najpierw powidłami , następnie kremem i ułożyć jeden na drugim. Placek z masą orzechową wyjąć delikatnie z tortownicy, położyć na wierzchu ciasta, przykryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z uwagi na dodatek miodu, najlepiej smakuje na drugi dzień(ciasto musi zmięknąć). :)
Smacznego :)
* Można też upiec oba placki za jednym razem, w dwóch tortownicach o tej samej średnicy.