Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22x32 cm
Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-orzechowe, u mnie w domu zwane snickersem, ale niektórzy twierdzą, że smakuje jak miodownik. Ja jednak miodownik robię zupełnie inaczej, więc będę się upierała, że miodownik to miodownik, a snickers to snickers. ;)
Ciasto jest dość kruche, mocno miodowe, choć jeśli dodamy mielone orzechy włoskie również do ciasta, to nabierze ono nieco orzechowego smaku. Masa budyniowa i kajmakowa świetnie komponują się z ciastem, które w przeciwieństwie do masy kajmakowej i orzechowej nie jest mocno słodkie.
Ciasto jest bardzo smaczne, ale dość sycące, więc nie da się go zbyt dużo zjeść… choć patrząc na kalorie, może to i lepiej. ;) Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (część mąki można zastąpić mączką z orzechów włoskich) | |
sody oczyszczonej | |
jajko, rozkłócone | |
żółtka | |
300 g | zimnego masła |
mleka lub śmietany 9-12% | |
miodu | |
ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
budynie orzechowe lub o smaku krówek (u mnie Delcty, można też użyć waniliowego, najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii) | |
mleka | |
cukier (ilość podana na opakowani budyniów) | |
puszka mleka skondensowanego słodzonego (u mnie gotowe gotowane Gostyń) |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
cukru | |
miodu | |
drobno posiekanych orzechów włoskich |
Ugotować mleko skondensowane (3 godziny, pod przykryciem, puszka musi być cała zanurzona w wodzie).*
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.
Masa orzechowa:
Przygotować masę orzechową. Orzechy posiekać.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na jednym upieczonym blacie.
Masa budyniowa:
Budynie ugotować w 3/4 litra mleka (czyli pomniejszając ilość mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na 1/2 litra).
Całość:
Na jeden blat wyłożyć gorący budyń. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej). Posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć blatem z masą orzechową. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).
Smacznego :)
*Można użyć gotowej masy kajmakowej