Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietanki kremówki 30%
Krem:
Ilość
Składnik
rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
spirytusu
cukru pudru ( w oryginale 150 g)
budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
Cointreau
cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
200 g
masła
gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
Dekoracja:
Ilość
Składnik
trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku. Wiśnie namoczyć w rumie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać. Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.
Smacznego :)
Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi
Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)
Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)
A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
mąki tortowej ( w oryginale brak)
kakao
cukru pudru ( w oryginale 500 g)
Do nasączenia ( w oryginale brak):
Ilość
Składnik
rumu Bacardi
cukru
wody
Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietanki kremówki 30%
Krem:
Ilość
Składnik
rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
spirytusu
cukru pudru ( w oryginale 150 g)
budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
Cointreau
cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
200 g
masła
gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
Dekoracja:
Ilość
Składnik
trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
lena27_2l
2015-10-29 10:02:35
Twoje torty są zawsze dla mnie inspiracją , ale te patery są przepiękne , gdzie można take kupic ?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-10-29 11:49:07
A którą konkretnie patere? Jeśli chodzi o tą z tego zdjęcia, to kupowałam ją gdzieś w necie, ale niestety nie pamiętam już w jakim sklepie, bo było to dość dawno, a kupuje ich do sesji całkiem sporo. :) pozdrawiam
patima
2012-09-05 13:12:45
tort, jak wszystkie z resztą smakołyki znajdujące się na blogu wygląda obłędnie. nic, tylko zabierać się do pieczenia :)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-09-05 09:29:02
przepięknie wygląda ten tort ...i nawet taka ilość czekolady mnie nie przeraża ...bo ja uwielbiam czekoladę:)
Justyna
2012-09-05 09:09:03
to są moje smaki, czekolada i jeszcze raz czekolada!
Lektura Smaku
2012-09-04 16:54:17
Te wiśnie są obłędne! Uwielbiam takie słodkości :)
Samantha
2012-09-04 12:14:11
Wygląda zjawiskowo i pięknie, a smakuje pewnie bosko !
asieja
2012-09-04 09:49:38
potrójna radość. i taka piękna.
Carunia
2012-09-04 09:05:34
Uwielbiam Bacardi, uwielbiam czekoladę! Nie wiem co bardziej! :) Mniam! :)
moje pasje
2012-09-04 07:39:57
o mamo.... już jak go zobaczyłam na fb to nie mogłam sie doczekac na przepis. Jęzor mi dalej wisi po pas. Rewelacyjnie sie prezentuje.....rewelacyjnie!!!!
Asiek
2012-09-04 07:37:33
Prawdziwa bobka kaloryczna! Faktycznie naładowany czekoladą do granic, ale myślę, że by mi smakował:) Pięknie się prezentuje!Pozdrawiam Kasiu cieplutko!
Droczilka
2012-09-04 05:46:17
Wow! Wygląda jak z ekskluzywnej cukierni! Cudowny i na pewno przesmakowity. :-)
mojetworyprzetwory
2012-09-04 05:39:41
Wygląda obłędnie! Wspaniała bomba czekoladowa!
Majana
2012-09-04 04:38:16
Oj, moje klimaty ,moje , zdecydowanie!Fantastyczny tort! Wygląd ma boski zarówno w całości ,jak i w środku. Kuszący, czekoladowy na maksa, o tak!Pozdrowienia:)
Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi
Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Opis
Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)
Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)
A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))
Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
mąki tortowej ( w oryginale brak)
kakao
cukru pudru ( w oryginale 500 g)
Do nasączenia ( w oryginale brak):
Ilość
Składnik
rumu Bacardi
cukru
wody
Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietanki kremówki 30%
Krem:
Ilość
Składnik
rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
spirytusu
cukru pudru ( w oryginale 150 g)
budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
Cointreau
cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
200 g
masła
gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
Dekoracja:
Ilość
Składnik
trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku. Wiśnie namoczyć w rumie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać. Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.