Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 8
Forma: 22 cm
Kochani, muszę to napisać, to jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam (mimo że nie przepadam za bezą). Trochę pokombinowała i obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło coś pysznego… wiem, to nie brzmi skromnie, ale tort jest przepyszny! :) Jest tak lekki i puszysty, że z każdym jego kęsem czujemy się bliżej lata :) Chrupiący, a zarazem rozpływający się w ustach, słodki jak to tort bezowy, ale bez przesady, gdyż słodycz doskonale jest równoważona kwaskowatością wiśni i masą śmietanowo-czekoladową, która też nie jest zbyt słodka. I mimo że po 1 kawałku wydaje się nam, że mamy dosyć słodyczy na tydzień to za chwil parę znów mamy na niego ochotę, a potem znowu i znowu… Powiem szczerze, mimo iż (jak już wspomniałam) nie przepadam jakoś ogromnie za bezą, to po tym torcie zdecydowanie zmieniam o niej zdanie. :) U mnie dla równowagi blaty bezowe połączone są z cieniutkimi blatami ciasta (tworząc jedną całość), ale jeśli jesteście fanami bezy, spokojnie możecie zrezygnować z dodatku ciasta, choć moim zdaniem nadaje temu ciachu fajnego charakteru… :) Ps. Zdjęcia tylko w przekroju, bo nie dotrwał w całości do sesji. :D Bardzo, bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
drobnego cukru | |
żółtek (białka zachować do bezy) | |
mleka | |
mąki | |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
białek | |
drobnego cukru | |
soku z cytryny lub octu winnego | |
płatków migdałowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć) |
wody | |
cukru | |
budyń waniliowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietany kremówki | |
gorzkiej czekolady | |
cukru pudru | |
2 łyżki | domowego cukru waniliowego |
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Dwie tortownice o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta jest tyle, że starcza na dwie cienkie warstwy, ale jeśli chcecie mieć grubsze warstwy ciasta można użyć tortownic 22 cm).
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny/ocet winny i wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy dodamy już cały cukier ubijać jeszcze chwilę, aż masa piana będzie błyszcząca. Pianę podzielić na pół, wyłożyć na oba ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 30-40 minut w temp. 150°C (z termobiegiem). Z obu tortownic zdjąć obręcz ostudzić.
Masa wiśniowa:
Wiśnie przełożyć do rondla, dodać wodę i cukier, dorowadzić do wrzenia i gotować około 5-10 minut. Budyń wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do gotującej się masy wiśniowej. Gotować około 1-2 minut, aż masa zgęstnieje i będzie przypominać gęsty kisiel z owocami. Ostudzić.
Całą masę wiśniową wyłożyć na jeden blat ciasta. Schłodzić.
Masa czekoladowo-smietanowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do wystudzonej czekolady ze 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać (dzięki temu nie zrobi nam się straciatella). Dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Masę dobrzez schłodzić. Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową (powinna znacznie zgęstnieć) wyłożyć na masę wiśniową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
Smacznego :)