KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tort z bezą, przekładany masą wiśniową i czekoladową

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 8
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3577.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    drobnego cukru
    żółtek (białka zachować do bezy)
    mleka
    mąki
    proszku do pieczenia
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru
    soku z cytryny lub octu winnego
    płatków migdałowych
  • Masa wiśniowa:

    Ilość Składnik
    500 g wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
    wody
    cukru
    budyń waniliowy
  • Składniki na masę czekoladowo-śmietanową:

    Ilość Składnik
    śmietany kremówki
    gorzkiej czekolady
    cukru pudru
    2 łyżki domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Dwie tortownice o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta jest tyle, że starcza na dwie cienkie warstwy, ale jeśli chcecie mieć grubsze warstwy ciasta można użyć tortownic 22 cm).

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny/ocet winny i wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy dodamy już cały cukier ubijać jeszcze chwilę, aż masa piana będzie błyszcząca. Pianę podzielić na pół, wyłożyć na oba ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 30-40 minut w temp. 150°C (z termobiegiem). Z obu tortownic zdjąć obręcz ostudzić.


Masa wiśniowa:

Wiśnie przełożyć do rondla, dodać wodę i cukier, dorowadzić do wrzenia i gotować około 5-10 minut. Budyń wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do gotującej się masy wiśniowej. Gotować około 1-2 minut, aż masa zgęstnieje i będzie przypominać gęsty kisiel z owocami. Ostudzić.

Całą masę wiśniową wyłożyć na jeden blat ciasta. Schłodzić.

Masa czekoladowo-smietanowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do wystudzonej czekolady ze 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać (dzięki temu nie zrobi nam się straciatella). Dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Masę dobrzez schłodzić. Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową (powinna znacznie zgęstnieć) wyłożyć na masę wiśniową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając.


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 8

Kochani, muszę to napisać, to jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam (mimo że nie przepadam za bezą). Trochę pokombinowała i obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło coś pysznego… wiem, to nie brzmi skromnie, ale tort jest przepyszny! :) Jest tak lekki i puszysty, że z każdym jego kęsem czujemy się bliżej lata :) Chrupiący, a zarazem rozpływający się w ustach, słodki jak to tort bezowy, ale bez przesady, gdyż słodycz doskonale jest równoważona kwaskowatością wiśni i masą śmietanowo-czekoladową, która też nie jest zbyt słodka. I mimo że po 1 kawałku wydaje się nam, że mamy dosyć słodyczy na tydzień to za chwil parę znów mamy na niego ochotę, a potem znowu i znowu… Powiem szczerze, mimo iż (jak już wspomniałam) nie przepadam jakoś ogromnie za bezą, to po tym torcie zdecydowanie zmieniam o niej zdanie. :) U mnie dla równowagi blaty bezowe połączone są z cieniutkimi blatami ciasta (tworząc jedną całość), ale jeśli jesteście fanami bezy, spokojnie możecie zrezygnować z dodatku ciasta, choć moim zdaniem nadaje temu ciachu fajnego charakteru… :) Ps. Zdjęcia tylko w przekroju, bo nie dotrwał w całości do sesji. :D Bardzo, bardzo Wam polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Oskar Oskar
    2013-07-14 20:27:45

    jest pysznyy ! :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-12 09:55:29

    @Gabi - na taką blachę podwoiłabym ilość składników, można wykorzystać spód od Pani Walewskiej. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Gabi Gabi
    2013-07-12 07:03:20

    Witam. Chce zrobic ten placek w blaszce o wym. 25x36 cm o ile mam zwiekszyc skaldniki? Czy mozna wykorzystac spod ciasta Pani Walewska?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-11 22:36:35

    Tort najlepiej przełożyć kremem w sobotę, tuż przed jedzeniem, będzie wtedy bardziej chrupiący. Blaty można upiec oczywiście już dzień wcześniej. Ps. cieszę się, że inne torty się udały i że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Gabi Gabi
    2013-07-11 22:30:32

    Witam. Chce zrobic ten placek w blaszce o wym. 25x36 cm o ile mam zwiekszyc skaldniki? Czy mozna wykorzystac spod ciasta Pani Walewska?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Waleria Waleria
    2013-07-11 19:24:00

    Cześć, mam małę pytanie kiedy najlepiej zrobić tort? urodziny są już w tą sobotę i nie wiem czy przygotować go w piątek czy w sobotę? Zauważyłam że niektóre torty bezowe potrzebują 24 h na "przegryzienie się". Kiedyś złożyłam tort bezowy 2h przed podaniem, niestety beza się ciągnęłam, miałam ogromny problem żeby go pokroić. Powtórzyłam go jednak i zdecydowanie był lepszy gdy przygotowałam go dzień wcześniej. Dlatego mam pytanie kiedy najlepiej złożyć tort? Ps. To już chyba 5 tort z Twojego bloga, wszystkie wyszły pyszne i bezproblemowe. Dziękuje:) Waleria

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-19 09:18:45

    @Aniaa - pieczemy razem. :) Beza na surowe ciasto i do piekarnika. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Aniaa Aniaa
    2013-04-18 21:13:45

    Chciałam się zapytać czy ciasto z bezą piecze się razem? Wylewa się wyrobione ciasto i na to wyrobioną bezę i się piecze czy osobno?:) może pytanie bez sensu ale nie jest to napisane w przepisie:) pozdrawiam!!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-20 00:41:30

    @Agnieszka - nie mam pojęcia szczerze mówiąc, z tego typu ciasta zakalec raczej bardzo rzadko się zdarza... posmarowanie tortownicy tłuszczem, gdy na to kładziemy papier raczej nie powinno być przyczyną zakalca... czasami jest to wina masła (powinno mieć 82% tłuszczu), proszę też spróbować dodać jajka w temperaturze pokojowej, a mleko i mąkę stopniowo dodawać do masy jajecznej, stale ucierając.

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2012-12-19 23:20:49

    Co się dzieje??? Robię wszystko tak jak należy, składniki i proporcje daję według przepisu a i tak drugi raz zamiast upieczonego ciasta, z piekarnika wyjmuję zakalec. Co robię źle??? Może nie powinnam smarować tortownicy wyłożonej papierem tłuszczem??? Proszę o poradę :(

    Twój komentarz
  • ola ola
    2012-08-17 12:37:00

    Hejka, gratulacje za bardzo ciekawy tort i wreszcie masa bez wszechpanujacego budyniu, krolujacego we wszystkich przepisach!Tak jeszcze nigdy nie robilam i chetnie sprobuje...taka masa jak widze jest znacznie mniej kaloryczna...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-08 19:56:27

    @Mania - nie, ciasto pieczemy razem z bezą, czyli wykładamy bezę na rozsmarowane ciasto i pieczemy.

    Twój komentarz
  • Mania Mania
    2012-08-08 17:22:58

    niewiem czy dobrze rozumiem najpierw upiec ciasto i na upieczone wyłożyć beze i jeszcze raz upiec.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-13 16:11:21

    @Kathy - można zastąpić skrobią kukurydzianą lub po prostu użyć gotowej frużeliny wiśniowej w odpowiedniej ilości, być może sprawdzi się też konfitura z wiśni przygotowana z dodatkiem cukru żelującego zamiast zwykłego... pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kathy Kathy
    2012-06-13 13:20:17

    Witam,Tort jest zachwycajacy i oboje z mezem uwielbiamy bezy. Mam tylko jeden problem - nie mam mozliwosci zakupu budyniu ani maki ziemniaczanej.Jest jakas metoda zrobienia tortu bez tych skladnikow? czym mozna to zastapic?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-06-08 14:31:07

    Mojemu mężowi tak bardzo smakuje ten torcik, że jutro trzeci raz będę go piekła. Na szczęście "odpukać" nie miałam z nim żadnych problemów :)

    Twój komentarz
  • Koralinka81 Koralinka81
    2012-05-28 16:26:44

    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Rzeczywiście być może to przypadek albo wina śmietanki (była bardzo schłodzona, a czekolada wystudzona). Dodam tylko, że masa zważyła się zaraz po dodaniu czekolady. Pewnie będę bała się spróbować ponownie zrobić tę masę ale może z jakimś innym przepisem pójdzie mi lepiej :) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2012-05-28 10:32:29

    Kochana bardzo ładnie wyglada ten tort:) ja bezowa jestem i to bardzo, dlatego też przypadł mi odo gustu bardzo:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-27 20:15:57

    @Karolinka81 - nie mam pojęcia, co się mogło stać. Nie pisze Pani, na którym etapie masa się zwarzyła czy zaraz po dodaniu czekolady czy już po schłodzeniu.... Masa mogła sie zważyć, jeśli śmietana była zbyt długo ubijana, lub zbyt mało schłodzona, ewentualnie jeśli czekolada dodawana do masy nie była wystudzona. W takim przypadku być może sytuację uratowałoby dodanie wiekszej ilości czekolady i ponowne ubicie masy po mocnym schłodzeniu (po zgęstnieniu masy). Sama masa bez dodatku mleka w proszku jest delikatnie czekoladowa i puszysta, z mlekiem w proszku pewnie straciła sporo na swej lekkosci i smaku. :-/. Masa powinna zdecydowanie zastygnąć i zgęstnieć, a to za sprawą czekolady, być może nie zastrygła dlatego, że się zważyła? Ps. mi pare razy w życiu zdarzyło się trafić na śmietanki (różnych firm), które nie chciały się dobrze ubić i już w trakcie ubijania się ważyły, może tu była podobna przyczyna?

    Twój komentarz
  • Koralinka81 Koralinka81
    2012-05-27 19:26:13

    To pierwsze ciasto, które zrobiłam z Pani blogu i muszę przyznać, że masa czekoladowa sprawiła mi sporo kłopotu. Najpierw strasznie się zważyła (choć wydaje mi się, że zrobiłam wszystko tak jak w przepisie) więc w akcie desperacji dodałam trochę mleka w proszku. Trochę to pomogło ale masa była średnia w smaku i zupełnie nie zastygła. Dlaczego?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-25 20:58:18

    @Aga - bardzo się cieszę, że torcik smakował, tym bardziej, że to jeden z moich ulubionych! :) Masa śmietanowa powinna się zastygnąć nawet z 50 g czekolady, ale na pewno kolejne 50 g jej nie zaszkodziło :))) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-05-25 18:39:08

    Muszę przyznać że uwielbiam połączenie czekolady i wiśni, dlatego skusiłam się i upiekłam ten torcik, muszę przyznać że jest obłędnie pyszny!!!. Wyszedł tak jak u Pani na zdjęciu, poczyniłam tylko jedną zmianę - do masy czekoladowo-śmietanowej dodałam 100 g gorzkiej czekolady, ponieważ bałam się że masa się nie zastygnie ale wyszło idealnie. Rodzinie powiedziałam, że jest to ciasto z cukierni i uwierzyli :) Dziękuję za pyszny przepis!!!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-06 23:37:08

    @Rocksanka – wszystko zależy od tego, jakie preferuje smaki... oba te torty są pyszne, ale każdy z nich zupełnie inny, ten z białą czekoladą jest mocno truskawkowy z delikatną nutą białej czekolady wyczuwalna w masie i polewie , mocno wilgotny…. w tym bezowym kolei bardzo czaruje połączenie masy wiśniowej z czekoladową, i dodatkowo chrupkość bezy... chyba nie trzeba mówić więcej :), bardzo smaczny jest również ten tort http://www.slodkiefantazje.pl/2012/02/tort-czekoladowo-wisniowe-marzenie.html, ale to już zależy od tego, co Twoja Mama lubi. :)

    Jeśli chodzi o krojenie bezowego to kroi się go dość łatwo, tylko trzeba dobrze docisnąć blaty podczas przygotowywania, żeby później nie oddzielały się od reszty i najlepiej kroić go ostrym nożem z "ząbkami". Podczas jedzenia łyżeczką, wiadomo, jak to tort bezowy, trochę kremu wypływa z niego, ale bez przesady. Z tymże ten bezowy jest ciut bardziej kapryśny, wiadomo jak to z bezami bywa - w każdym piekarniku zachowują się ciut inaczej, z mojego doświadczenia z bezami wynika, że trzeba je obserwować w czasie pieczenia i w razie czego skracać/wydłużać czas pieczenia, etc. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Rocksanka Rocksanka
    2012-03-06 21:25:50

    czarujący! :) na urodziny mojej mamy, które przypadają akurat 21 marca, w święto wiosny planowałam poczynić torcik z Pani poprzedniego przepisu na tort z truskawkami i białą czekoladą. Jednak Pani opis pod tym najnowszym chyba mówi sam za siebie. :) Nie zdecydowałam się jeszcze kompletnie, ale chyba ostatecznie wybór padnie na ten bezowy. zastanawiam się jedynie, czy łatwy jest do krojenia? Tzn, czy 'trzyma formę' czy raczej się trochu rozjeżdża i babra?

    Z góry dziękuję za odpowiedź oraz pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-06 05:59:44

    Pięknie wygląda ten tort! Wiśnie w nim do dopełnienie smaku, wspaniały!:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-05 20:50:07

    wygląda znakomicie!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-05 15:20:33

    Świetnie wygląd!! Te wiśnie... Ostatnio mam na nie niezłą fazę:) Ale musiał być pyszny!!!

    Twój komentarz
  • Eat with gusto! Eat with gusto!
    2012-03-05 15:09:37

    Pycha! Zjadłabym sobie kawałeczek. :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-05 14:05:33

    mniam, alez on cudownie wyglada:) a smak musi mieć niebiański:)

    Twój komentarz
  • amaranthrose amaranthrose
    2012-03-05 12:32:33

    Jak dla mnie idealny:)

    Przepysznie wygląda!

    Twój komentarz
  • kocie-smaki kocie-smaki
    2012-03-05 10:33:04

    jeszcze kilka przymiotników określających to cudo i moje ślinianki eksplodują. fenomenalne zdjęcia, a opis tak zachęcający, że już prawie biegnę do sklepu ;)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-03-05 09:19:55

    Wyglada wspaniale - chyle czola!

    Twój komentarz
  • Monica Monica
    2012-03-05 08:46:17

    Wow, wygląda bajecznie! I tylko mojemu mężowi taki upiec, on kocha bezę w ciastach :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • DaisyDukes DaisyDukes
    2012-03-05 08:44:31

    ale obłędne warstwy. Tez nie przepadam za bezą jednak jako przyjemnie chrupiąca warstwa w torcie czy na szarlotce sprawdza się doskonale! Wygląda niesamowicie smacznie! :)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-05 07:42:25

    Wygląda obłędnie;) Jeszcze nigdy nie robiłam bezowego, kiedyś muszę spróbować własnych sił;)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-05 06:24:48

    Wygląda przepysznie, kuszą mnie te torty z bezą strasznie, tylko póki co, nie ma okazji na tort ;)

    Twój komentarz
  • Daria Anna Daria Anna
    2012-03-04 23:41:12

    Robię torcik w podobnym stylu, tylko zamiast masy czekoladowej i wiśniowej daję bitą śmietanę i galaretkę z owocami. Twój jest bardzo zachęcający smakowo.

    Twój komentarz

Tort z bezą, przekładany masą wiśniową i czekoladową

Tort z bezą, przekładany masą wiśniową i czekoladową

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 8

Forma: 22 cm

Opis

Kochani, muszę to napisać, to jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam (mimo że nie przepadam za bezą). Trochę pokombinowała i obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło coś pysznego… wiem, to nie brzmi skromnie, ale tort jest przepyszny! :) Jest tak lekki i puszysty, że z każdym jego kęsem czujemy się bliżej lata :) Chrupiący, a zarazem rozpływający się w ustach, słodki jak to tort bezowy, ale bez przesady, gdyż słodycz doskonale jest równoważona kwaskowatością wiśni i masą śmietanowo-czekoladową, która też nie jest zbyt słodka. I mimo że po 1 kawałku wydaje się nam, że mamy dosyć słodyczy na tydzień to za chwil parę znów mamy na niego ochotę, a potem znowu i znowu… Powiem szczerze, mimo iż (jak już wspomniałam) nie przepadam jakoś ogromnie za bezą, to po tym torcie zdecydowanie zmieniam o niej zdanie. :) U mnie dla równowagi blaty bezowe połączone są z cieniutkimi blatami ciasta (tworząc jedną całość), ale jeśli jesteście fanami bezy, spokojnie możecie zrezygnować z dodatku ciasta, choć moim zdaniem nadaje temu ciachu fajnego charakteru… :) Ps. Zdjęcia tylko w przekroju, bo nie dotrwał w całości do sesji. :D Bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    drobnego cukru
    żółtek (białka zachować do bezy)
    mleka
    mąki
    proszku do pieczenia
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białek
    drobnego cukru
    soku z cytryny lub octu winnego
    płatków migdałowych
  • Masa wiśniowa:

    Ilość Składnik
    500 g wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
    wody
    cukru
    budyń waniliowy
  • Składniki na masę czekoladowo-śmietanową:

    Ilość Składnik
    śmietany kremówki
    gorzkiej czekolady
    cukru pudru
    2 łyżki domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Dwie tortownice o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta jest tyle, że starcza na dwie cienkie warstwy, ale jeśli chcecie mieć grubsze warstwy ciasta można użyć tortownic 22 cm).

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny/ocet winny i wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy dodamy już cały cukier ubijać jeszcze chwilę, aż masa piana będzie błyszcząca. Pianę podzielić na pół, wyłożyć na oba ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 30-40 minut w temp. 150°C (z termobiegiem). Z obu tortownic zdjąć obręcz ostudzić.


Masa wiśniowa:

Wiśnie przełożyć do rondla, dodać wodę i cukier, dorowadzić do wrzenia i gotować około 5-10 minut. Budyń wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do gotującej się masy wiśniowej. Gotować około 1-2 minut, aż masa zgęstnieje i będzie przypominać gęsty kisiel z owocami. Ostudzić.

Całą masę wiśniową wyłożyć na jeden blat ciasta. Schłodzić.

Masa czekoladowo-smietanowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do wystudzonej czekolady ze 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać (dzięki temu nie zrobi nam się straciatella). Dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Masę dobrzez schłodzić. Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową (powinna znacznie zgęstnieć) wyłożyć na masę wiśniową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając.


Smacznego :)