Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (jeżeli ciasto jest miękkie śmietana nie jest konieczna).
Ciasto podzielić na 3 części. Formę o wym. ok. 20 x 30 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Rozwałkować jedną część ciasta na wielkość formy i ułożyć na jej spodzie (można też po prostu wylepić ciastem spód formy).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra dół) i piec około 20 minut (do suchego patyczka). Gotowy blat wystudzić na kratce.
Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi blatami.*
* Jeśli macie 3 jednakowe formy o wspomnianej wyżej wielkości można upiec blaty jednocześnie.
Krem:
Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem i wanilią, w pozostałym mleku rozrobić mąki dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleczno-mączną i mieszając gotować ok. 1-2 minut aż budyń wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, stopniowo (po jednej łyżce) dodawać wystudzony budyń ii ucierać na puch do wykorzystania całego budyniu. Krem schłodzić przez 15-20 min., żeby nieco stężał.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), przełożyć do rondla i usmażyć aż będą miękkie (ok. 10-15 minut).
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. wymieszać, dodać do jabłek. Masę schłodzić przez kilka minut, żeby nadzienie zaczęło tężeć.
Całość:
Dolny blat włożyć do formy, w której się piekł, nałożyć na niego krem budyniowy,, wierzch wygładzić. Przykryć drugim blatem, wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać, przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki, minimum na cała noc, żeby blaty dobrze zmiękły.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią ciasto (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i plynna polać nią ciasto).
Smacznego :)