Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Ciąg dalszy wypieków z jagód ;)… już mi się powoli kończą. :) Tym razem połączenie mocno pachnącego wanilią kruchego ciasta z nadzieniem jagodowym. Klasyczna, prosta tarta, a mimo to uwodzi smakiem i chce się sięgnąć po jeszcze. Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
zimnego masła | |
jajko | |
cukru pudru | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
jagód | |
cukru wanilinowego | |
cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód) | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukier puder do oprószenia |
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić z ekstraktem, wlać do ciasta, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta w trakcie pieczenia.
Ciasto energicznie zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. 3/4 ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Piec 20 minut ( w termoobiegu można ciut krócej). Tartę posmarować częścią odłożonego rozkłóconego jajka i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą jajka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego