Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
Masę miksować dodając kolejno jajka, po dodaniu każdego dokładnie zmiksować masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na średnich obrotach z masą jajeczną. Formę na tartę o śr. 26 cm natłuścić. Wyłożyć na nią ciasto i równo rozsmarować. Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.
Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 ° C (z termoobiegiem 160°C).
Upieczona tartę studzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
To jedne z tych ciast, które możemy zrobić dosłownie na godzinę przed wizytą gości. Smaczne, ekspresowe, ucierane puszyste ciasto o delikatnym aromacie cytryn u mnie z dodatkiem jagód, ale można je zastąpić równie dobrze borówkami, porzeczkami lub malinami. Taka klasyka, której przygotowanie nie zabierze nam więcej niż 15 minut. Polecam. Źródło przepisu: Dr Oetker „Łatwe ciasta.” Z drobnymi modyfikacjami
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ania
2014-01-14 17:45:44
Ciasto jest przepyszne i robi się faktycznie bardzo szybko. Ja użyłam jagód mrożonych i nie posypałam nimi ciasta tylko dodałam do ciasta i wymieszałam łyżką - było rewelacyjne!
Magdalena
2012-08-25 16:46:49
Tarta już upieczona :) Robi się ją naprawdę prosto i szybko. Robiłam z mrożonych jagód i też wyszło super!Bardzo lubię przepisy z tej strony, jagodowa tarta to moje trzecie ciasto na podstawie przepisów stąd i jak dotąd wszystkie się udały (a pieczeniem zajmuję się dopiero od niedawna) :)
Nemi
2012-08-22 20:57:05
Faktycznie ekspresowy deser, zapisuję i z radością przetestuję:)
karmel-itka
2012-08-22 18:21:53
pierwszorzędna!
Basia
2012-08-22 15:36:30
Jeśli tylko uda mi się kupić jagody (jest ich już mało niestety) to upiekę to ciasto!Pozdrawiam serdecznie!
whiness
2012-08-22 09:35:04
Ekspresowa, a jakże apetycznie wyglądająca :) To na pewno przepyszne ciasto.
Catherine
2012-08-22 07:04:21
Piękna puszysta tarta! Z jagodami hm.... co już właściwie się skończyły;( niestety....- dobrze, że mam zapasy w zamrażalce. Lubię zaskakiwać owocowymi wypiekami zimową porą;) A przepis zdecydowanie do wypróbowania póki jeszcze są świeże borówki i maliny;)
To jedne z tych ciast, które możemy zrobić dosłownie na godzinę przed wizytą gości. Smaczne, ekspresowe, ucierane puszyste ciasto o delikatnym aromacie cytryn u mnie z dodatkiem jagód, ale można je zastąpić równie dobrze borówkami, porzeczkami lub malinami. Taka klasyka, której przygotowanie nie zabierze nam więcej niż 15 minut. Polecam. Źródło przepisu: Dr Oetker „Łatwe ciasta.” Z drobnymi modyfikacjami
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
miękkiego masła
brązowego cukru ( u mnie cukier puder)
cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta z 1 dużej cytryny
średnie jajka
mąki pszennej
proszku do pieczenia
jagód lub innych drobnych i lekkich owoców
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
Masę miksować dodając kolejno jajka, po dodaniu każdego dokładnie zmiksować masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na średnich obrotach z masą jajeczną. Formę na tartę o śr. 26 cm natłuścić. Wyłożyć na nią ciasto i równo rozsmarować. Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.
Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 ° C (z termoobiegiem 160°C).
Upieczona tartę studzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.