Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Tak jak obiecałam, nie zabraknie tej jesieni u mnie również gruszek, dlatego tym razem tarta z gruszkami. Niby taka zwyczajna, ale bardzo smaczna, krem pachnący wanilią, przypominający w smaku twarożek nadaje jej ciepłego, jesiennego charakteru, a same gruszki świetnie się z nim komponują. To za sprawą gruszek ciasto jest jednak bardziej owocowe niż kremowe, co daje wrażenie lekkości i stanowi miłe dopełnienie poobiedniej herbatki. :)
Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki krupczatki | |
zimnego masła | |
jajko, rozkłócone | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarde gruszki | |
cukru waniliowego domowego | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru waniliowego domowego | |
gęstej śmietany ( w wersji light może być gesty jogurt) | |
jajka | |
ekstraktu z wanilii (w ostateczności może być też aromat) |
Ciasto:
Z mąki, cukru i pokrojonego na kawałki masła szybko zagnieść ciasto (ja to robię w mikserze). Jajko rozkłócić, zostawić 1-2 łyżki do posmarowania ciasta, resztę dodać do ciasta. Ciasto ponownie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić.
Schłodzone rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną masłem formę do tarty. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze ok. 3 minut.
Nadzienie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda, przekroić na ćwiartki i pokroić w niegrube plasterki. Cukier i masło wymieszać w dużym rondlu lub patelni, podgrzać, dodać gruszki i zeszklić je na średnim ogniu (kilka minut).
Krem:
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać rozkłócone jajka, wymieszać, by nie było grudek (ja to robię mikserem). Śmietanę mocno podgrzać, w momencie gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać ją do masy jajecznej. Dodać ekstrakt.
Całość:
Gruszki ułożyć na cieście, zalać kremem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)