Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22x32 cm
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych nazw zamiennie. Masa krówkowa, to masa powstała po gotowaniu słodzonego mleka skondensowanego tudzież rozpuszczeniu krówek. :) A domowy kajmak to jednak zupełnie inna bajka. Ma bardziej karmelowy, maślany smak, nie ma śmietankowego posmaku ani zapachu, podsumowując - w niczym nie przypomina smaku krówek. :) Taką masę przygotowywała moja babcia co roku przed Wielkanocą i uważam, że jest przepyszna. Może nieco czasochłonna, ale zapewniam Was, że efekt końcowy wynagrodzi Wam to czekanie. Bardzo polecam! Ps. jeśli jednak macie mało czasu, to tutaj znajdziecie przepis na mazurek z mniej pracochłonnym kajmakiem.
Ps. Dekoracja - poza napisem - to zasługa mojej córci. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (najlepiej krupczatka) | |
200 g | masła, zimnego |
cukru pudru | |
żółtka | |
opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej | |
żółtka z niedużych jajek | |
cukru pudru |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki, płynnej (śmietanka UHT się nie nadaje) lub tłustego mleka niepasteryzowanego (min. 4% tłuszczu) | |
brązowego cukru trzcinowego (z białym kajmak dłużej ciemnieje i i gotowy jest trochę jaśniejszy) | |
masła | |
pasty lub ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu waniliowego (można pominąć |
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 min - 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania).
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie prostokątny o wym. 22 x 32 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Ciasto do dekoracji:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić chłodnymi rękoma lub mikserem mieszadłem z hakiem na jednolitą masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę żółtka lub masła, jeśli za rzadkie i mocno się klei dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne, ale nieklejące (to ważne, bo jeśli nie będzie odpowiednio miękkie bardzo dzieżko będzie zrobić z niego kształtne rozetki). Przełożyć je do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie średniej otwartej gwiazdki i na spodzie wokół brzegów ciasta zrobić rozetki w kształcie litery S lub inne wg upodobań.
Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Kajmak:
Śmietankę lub mleko wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, znacznie zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż masa nieco ściemnieje i zgęstnieje (trwać to będzie około 2 godzin lub odrobinę dłużej, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość). Gdy masa ściemnieje i zacznie gęstnieć dodać masło i wanilię. Wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, zestawić z ognia. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu, czyli być płynna, ale nie za rzadka). W razie potrzeby zmiksować przez chwilę, żeby masa zrobiła się bardziej gładka i równomiernie wylać na wierzch mazurka. Gotowy mazurek udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, jak kto lubi. Ps. Jeśli w trakcie miksowania masa zacznie tężeć, dodać odrobinę mleka/śmietanki i zmiksować.
UWAGA: Jeśli zauważycie, że masa się zwarzyła (może do tego dojść gdy za często ją mieszamy lub mleko za szybko się zagotuje i zacznie kipieć lub zacznie tworzyć się na początku kożuch), wtedy gotową masę wlewamy do blendera/malaksera i miksujemy aż stanie się jednolita, to powinno pomóc). Gotowy udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, etc.
Smacznego :)