Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo-gruszkowym i kusi nas cytrusowym aromatem. Bardzo cienki spód i mnóstwo owocowego nadzienia sprawia, że tarta ta jest wyjątkowo lekka i można sobie pozwolić na większy kawałeczek bez zbędnych wyrzutów sumienia. :) Serdecznie polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej) | |
zimnego masła | |
cukru pudru | |
jajko |
Ilość | Składnik |
---|---|
gruszki | |
jabłka | |
sok z 1/2 cytryny | |
masła | |
mleka | |
cukru wanilinowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
skórka cytrynowa do dekoracji |
Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić, łyżkę zostawić, resztę wlać do ciasta i ponownie szybko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 °C.
Jabłka i gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać sok z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Masło wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, polać wierzch ciasta. Piec około 25-30 minut. Udekorować skórka cytrynową i pudrem.
Smacznego :)