Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 26 cm
Tarta na kruchym serowym cieście wypełniona masą cytrynową na bazie śmietanki i jeżynami.
Ciasto wyszło delikatne, rozpływające się w ustach, lekko się listkujące. Zapiekana masa śmietanowa ma delikatnie cytrynowy posmak i aromat. Muszę przyznać, że bardzo dobrze współgra z zatopionymi w niej jeżynami. Jednym słowem klasyczne, niezbyt pracochłonne i bardzo smaczne ciacho. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | średnio zimnego masła |
mąki pszennej | |
zwartego serka śmietankowego lub twarogu dwukrotnie zmielonego |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 36% (nie zastępować 30%) | |
kwaśnej gęstej śmietany 18% | |
duże jajko | |
cukru pudru | |
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny | |
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny | |
250 g | jeżyn |
Ilość | Składnik |
---|---|
folia spożywcza | |
suszony groch/fasola do obciążenia ciasta |
Masło pokroić w kostkę, posiekać z mąką, wymieszać aż dobrze się połączą (najlepiej zrobić to opuszkami palców, żeby zbytnio nie nagrzać masy). Dodać ser, wyrobić gładkie, jednolite ciasto (trzeba to robić dość szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masy). Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać nieco mąki.
Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć ją na placek i schłodzić w lodówce około 30 min.
Schłodzone ciasto wyłożyć na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1-1,5 cm, złożyć na trzy (jak kopertę). Ułożyć ciasto w poprzek (krótszym bokiem do siebie) i ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć go na trzy części.
Rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma (powinien mieć grubość ok. 5 mm). Przenieść na foli nad formę i przekręcić na formą (ciasto będzie się trzymało folii) wyłożyć równo do foremki. Folie zdjąć, docisnąć brzegi ciasta placami, wystające z wierzchu brzegi odciąć. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Na wierzchu schłodzonego ciasta wyłożyć „wcześniej zmięty” papier do wypieków (dzięki temu będzie miękki i ładnie się rozłoży na cieście nie odznaczając się na nim. Na wierzch wyłożyć obciążające kulki ceramiczne lub suszony groch/fasolę.
Spód podpiec około 10-12 minut w temp. 180 °C (piekłam z termoobiegiem), zdjąć papier razem z obciążeniem i piec jeszcze 5-7 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Zmiksować wszystkie składniki nadzienie oprócz jeżyn.
Całość:
Podpieczony spód nieco przestudzić, oprószyć bułką tartą lub kasza manną. Na ciasto wylać krem, na wierzchu ułożyć jeżyny. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C (bez termoobiegu 200°C). Az wierzch wyraźnie się zazłoci i po dotknięciu będziemy czuć, że masa jest zastygnięta.
Wystudzić w formie.
Smacznego :)