Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią) |
Ilość | Składnik |
---|---|
białka | |
cukru | |
śliwki węgierki lub inne (ok. 500-600 g) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Formę o wym. ok. 20 x 30 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). i podpiec ok. 12 - 15 min., az ciasto się delikatnie zazłoci.
Śliwki umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, przepołowić. Połówki śliwek ułożyć na całym cieście.
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już bardzo sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier, ubijać aż wykorzystamy cały cukier i piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta (pianę). Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.
Smacznego :)
Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielkie „wow”, a zaraz po mnie moja rodzinka. :)
Tym razem postanowiłam, że nie będę robić ciasta ze swojego sprawdzonego przepisu i nieco zmieniłam proporcje składników w cieście kruchym ( posiłkując się po trosze jakimiś starymi notatkami mojej babci) i była to jedna z lepszych decyzji kulinarnych. ;) Nie mam raczej w swojej naturze „ chwalenia się”, ze względu na perfekcjonizm raczej jestem w stosunku do siebie mocno krytyczna, ale po spróbowaniu tego ciasta, sama przed sobą muszę przyznać, że do tej pory moje ciasto kruche było zaledwie przyzwoite… a to bije je na głowę. :)
Ps. wskazówki jak zrobić idealne ciasto kruche znajdziecie tutaj
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią) |
Ilość | Składnik |
---|---|
białka | |
cukru | |
śliwki węgierki lub inne (ok. 500-600 g) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Witam! Ciasto z tego przepisu stało się moim ulubionym dość dawno temu i wracam do przepisu przy wielu okazjach. Dziś zrobiło mi się niewiarygodnie przykro, że nie zapisałam go sobie w zeszycie z przepisami, jako że widzę zmiany w jego treści. Ciasto było dla mnie idealne, a nie jestem fanką dodawania piany z białek, stąd też moje pytane: Czy poza dodaniem piany w obecnej treści przepisu są inne zmiany? Albo czy mogę gdzieś odnaleźć jego pierwotną wersję?
Witam serdecznie, przepraszam, że dopiero odpisuję, ale od miesiąca jestem w trakcie remontu i przeprowadzki i mam ograniczony dostęp do Internetu. Na pewno chodzi o ten przepis? Bo w nim podmieniałam jedynie zdjęcia na nowsze, beza była w nim od zawsze. Można ją oczywiście pominąć bez szkody dla reszty ciasta. :) Pozdrawiam
skórka.
Skórka cytrynowa była dodawana zamiast wanilii w pierwszej wersji przepisu i zapomniałam ją wyciąć z opisu przygotowania, już poprawiłam. Dodajemy wanilię.
OLbrzymie ilości cukru. Nie da się tego jeść :(
Ilość cukru w cieście kruchym jest zdecydowanie normalna, a do bezy konieczna jest duża ilość cukru , żeby była sztywna i chrupiąca. A jeśli komuś ilość cukru nie odpowiada, to przecież można zmniejszyć, bo to kwestia preferencji. :)
Wg mnie zabrakło w kruszonce żółtka, u mnie częściowo spadała z ciasta. Ciasto bardzo słodkie ze względu na ogromną ilość cukru- dobre, ale bez szału, bez wow. Przedłużyłam w drugim etapie pieczenie do 40 minut.
Do kruszonki nie dodaje się żółtka, nie ma takiej potrzeby. Zółtko nie scali kruszonki razem z bezą, a tylko niepotrzebnie nada wspomnianej kruszonce inną konsystencję. :)
Kruszonka spadła, bo zapewne piana wyrosła mocno. Natomiast, jeśli kruszonka się za bardzo kruszy, jest zbyt sypka dodajemy odrobinę więcej masła. Jeśli chodzi o cukier, jego ilość, to rzecz gustu. Do bezy trzeba dodać go dużo, żeby pozostała sztywna i nie opadła (na 1 białko dajemy 50 g), taki już urok bezy, że jest słodka. Natomiast ciasto kruche jak najbardziej można posłodzić mniej. Pozdrawiam
Zrobiłam to ciasto, ale zniknęła z niego piana!?
Czy ktoś wie dlaczego? Piana ubita z białek była idealna i sztywna, gdy wyciągnęłam z piekarnika ciasto jest sam spód, śliwki, kruszonka. Piany nie ma. Gdzieś zniknęła. Czy to może dlatego, że trzymałam dłużej w piekarniku, po to aby kruszonka była dobrze przypieczona?
Co się stało z tą pianą? A ja tak lubię tą pianę z białek....
Piana raczej nie powinna zniknąć od dłuższego pieczenia, ewentualnie może się wtedy bardziej wysuszyć. Raczej zbyt krótko pieczona może opaść albo jeśli jeśli nie jest wystarczająco sztywna. Czasami to zależy od piekarnika. Ciasto z bezą najlepiej piec z termoobiegiem. Można też dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej, wtedy piana jest trwalsza. Pozdrawiam
Placek jest naprawde idealny:)
Niewątpliwie najbardziej kruche ciasto jakie w życiu jadłam (użyłam krupczatki), do tego bardzo smaczne i łatwe do zrobienia nawet dla takiego laika jak ja. Przepis ląduje w ulubionych, pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało :)
przepyszne polecam wszystkim,
Najlepsze jakie do tej pory jadłam .MEGA PRZEPIS
PRZEPYSZNE !!! Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto kruche i skorzystałam właśnie z tego przepisu !!! Totalna rewelacja :)))))))) Polecam !!!
Bardzo się cieszę, że smakowało. :)
Internet zalany jest samymi super fajnymi przepisami, ale ten jest super. Sprawdziłam dwa razy :) Pierwszy na urdoziny syna (goście byli zachwyceni) drugi dzień po poneważ nie został nawet okruszek :) Dziękuję
Świetny przepis, takie prawdziwe kruche ciasto. :) Idealny na tę porę roku, kiedy jeszcze możemy cieszyć się owocami ;)
@Ewa - długość podpiekania zależy od piekarnika, u mnie już po 15 minutach ciasto jest wyraźnie podpieczone i mocno zarumienione, trzeba obserwować i jeśli spód po 15 minutach jest jeszcze blady podpiekać dłużej. Pozdrawiam!
niestety choc dobrze smakuje to zrobil sie zakalec,ciasto nie upieklo sie mimo podpiekania, pewnie zmiast 15min powinnam byla dac na 30min,smaczne ale troche mdli bo jednak zakalczyk:/
Pyszne ciasto! Proste i od razu wyszło! Polecam :)
Ciasto bardzo dobre dziś upiekłam, polecam.
Ciasto bardzo smaczne ;-) ja daje podwójną porcję na dużą blachę ;-) Polecam wszystkim
Ciasto bardzo pyszne. Długo szukałam takiego przepisu i w końcu znalazłam, bardzo dziękuje :) Liczę na więcej tak doskonałych przepisów.
REWELACJA :) piekę to ciasto dzisiaj nie po raz pierwszy i za każdym razem nie mogę się nadziwić jakie jest hhmmm....... idealne :) Uwielbiam ciasta kruche i właśnie z tego przepisu wychodzi najlepsze (lepsze od przepisu mojej mamy ;) )
@Maluna - powstaje cos na rodzaj bezy :), piana połączy się ze słodką kruszonka i będzie chrupiąca słodka pierzynka :)
Z białka, bez cukru, powstanie beza?
Przepis rewelacja. Ciasto znika z prędkością światła.
Przysięgam najlepsze kruche ciasto jakie w życiu jadłam! Dziękuje Ci z całego serca za ten przepis!!!! Uwielbiam je :D
@Jadziazzrogu - niestety nie miałam do czynienia z kombiwarem, więc nie mam pojęcia czy można w nim upiec ciasto. Z tego co słyszałam wychodzą raczej zakalce (ale moze ciasto kruche się uda (przy nim ciężko zrobić zakalec), ale najlepiej spytać kogoś kto używa go na codzień.
Witam,kolejny przepis, który wygląda rewelacyjnie:)Niestety wraz z przeprowadzką utraciłam piekarnik i dysponuję tylko kombiwarem (halogen). Sądzi Pani, że można spróbować w nim upiec to ciacho? Ewentualnie jak zmienić temperaturę?
@Ania - zarówno śliwki jak i białka kładziemy na podpieczony spód, na to kruszonkę i pieczemy jeszcze ok 30 min.
a kiedy kładziemy śliwki a kiedy białka? po upieczeniu tzn. po tych 15 minutach?czy jak?
Ciasto w przeciągu ostatnich 2 tygodni robię już piąty raz!!! Zawsze wychodzi i jest przepyszne!!!
Ciasto jest przepyszne!
Hey! Ciasto przepyszne chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Kruszonka rewelacja ! Wiekie dzięki !
Ciasto pyszne, w mojej wersji podane na ciepło z lodami orzechowymi, rewelacja, cała rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
Hej! Właśnie upiekłam ciasto z powyższego przepisu! Wyszło wyśmienite, a cały dom pachnie cudnie. Wprowadziłam tylko drobną modyfikację jeśli chodzi o pianę: do ubitego białka dodałam po dużej łyżce cukru oraz płaską łyżkę mąki kartoflanej (sposób mojej mamy, piana wychodzi sztywna i chrupka jak beza). Polecam takie pyszności zwłaszcza, że zeson owocowy w pełni. :)
Ciasto naprawdę przepyszne. Kruszonka "palce lizać". Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Może nie o proporcje tu chodzi, tylko o proszek do pieczenia, bo to już właściwie nie jest typowe ciasto kruche tylko na proszku, co nie zmienia faktu, że jest smaczne (Marta Gessler uważa, że zbrodnią jest dodanie do kruchego proszku do pieczenia). Ten przepis przypomina mi "ciasto, które się zawsze udaje", a piekę je z renklodami z mąki krupczatki (moja mama twierdzi, że jak kruche to tylko z krupczatki). A ja wiem, że wszystkie kruche, czy też kruchopodobne, krupczatkowe, czy proszkowe (jak zwał- tak zwał) i jeszcze ze śliwkami są najlepsze na świecie, o!
Pierwszy raz piekłam ciasto ze śliwkami, szukałam zatem prostego przepisu. Ten wydał mi się idealny. Ciasto wyszło znakomicie - jest przepyszne i takie proste w wykonaniu. Kruszonka idealna. Oczywiście najlepiej smakuje jak pomaga w przygotowaniu pomocna dłoń- u mnie moja córeczka Gosia. Obie jesteśmy zachwycone efektem :)
wlasnie zabralam sie za piecznie, juz slinka mi cieknie.pozdrawiam
@EVA - jak najbardziej, można zrobić z dowolnymi owocami.
U mnie w Californii wysyp wszystkich brzoskwin ,moreli i nektarynek.Czy moge to ciasto z nimi zrobic ?
Właśnie robię ciasto smaku jeszcze nie znam bo dopiero włożyłam do piekarnika, ale lepiło się cudnie a kruszonka mam wrażenie, że po raz pierwszy wyszła mi tak dobra, prawdziwie krucha. Myślę, że ciasto będzie pyszne ale to napisze po upieczeniu. Pozdrawiam
Robiłam wczoraj to ciasto w wersji agrestowo-truskawkowej. Absolutnie fantastyczny przepis - ciasto bardzo maślane w smaku i bardzo chrupiące (robiłam w okrągłęj formie do tart) poszło jeszcze ciepłe - bardzo polecam ten przepis
Upieklam dzis ciato z tego przepisu smakuje wysmienicie-dziekuje za tak latwy przepis
Rewelacja. Po raz pierwszy piekłam ciasto kruche i od razu sukces. Nie wiem czy to ta piana z białek ale ciasto jest o niebo lepsze od wszystkich kruchych ciast jakie do tej pory jadłam. Jest delikatne, nie za słodkie (?) i rozpływa się w ustach. Zmieniłam tylko jedną rzecz a mianowicie: nie piekłam ciasta na "raty", tylko od razu ze wszystkimi składnikami. Polecam wszystkim gorąco !!!
Super ciasto. Ja upiekłam duza blachę taka z piekarnika i wzięłam dlatego o 1/2 więcej składników wyszło idealnie. Jestem bardzo zaskoczona szczególnie ze to moje pierwsze kruche ciasto w życiu. Wielkie dzięki Marta
Ja również zrobiłam, efekt tutaj http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html :)
Pozdrawiam :)
@Joanna,ciesze się bardzo, że smakowało. :) Z jabłkami też na pewno będzie smaczne. :) pozdrawiam, Kasia
@Anonimowy - dokładnie, po upieczeniu samego spodu ciasto wyjmujemy, układamy na nim śliwki, pianę i kruszonkę i ponownie zapiekamy... wcześniejsze podpiekanie spodu to normalna proceudta przy cieście kruchym, na pewno nie wyjdzie zakalec, a dzięki takiemu podpieczeniu ciasto nie jest namoczone od owoców, pozostaje kruche. :)
Przepis wspaniały. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo kruche i baaardzo smaczne. Mój mąż się nim zajadał, choć nie lubi śliwek ;)
Druga sprawa to kruszonka, pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem (tzn roztopione masło) i jestem zachwycona. Kruszonka jest gotowa w pół minuty i jest bardzo smaczna.
W tym tygodniu zrobię to ciasto z jabłkami, myślę, że będzie równie dobre.
Pozdrawiam
Joanna
Witam,czy dobrze zrozumiałam, że po pieczeniu samego spodu (12-15 min) ciasto wyjmujemy, układamy na nim sliwki, piankę i kruszonkę a następnie powonie wkładamy do piekarnika na 30 minut? Czy nie zrobi się zakalec od takiego pieczenia "na raty"?
Dziś upiekłam to ciasto. Powiem tylko, że jak dla mnie, to BOMBA!!! Dziękuję za przepis :))
@Anonimowy - ja użyłam niewielkiej blaszki, rozmiar 28 x 14 cm, lubię jak ciasto jest grubsze, ale z tych proporcji spokojnie można zrobić ciasto w nieco większej formie, wtedy spód będzie cieńszy.
a jaki rozmiar ma blaszka?
a jaki rozmiar ma blaszka?
@Anonimowy - ja smaruję tylko masłem, nie wysypuję już bułką, wtedy ciasto lepiej się trzyma formy i boki nie spływają, a po upieczeniu i tak łatwo odchodzi od formy.
a spód foremki czymś wysypujemy i smarujemy np.masłem i bułką tartą?
Ciasto wyszło znakomicie pozdrawiam:) Beata B
Witam właśnie robie te ciasto jak na razie jest wszystko ok a kruszonka wyszła mi idealnie jak sie upiecze to dam znac jak wyszło ale sadze że bedzie bardzo dobre pozdrawiam Beata B
@Anonimowy - cóż, mi z tych proporcji zawsze wychodzi dobra, ale skoro już drugiej osobie wyszła za rzadka, to zmieniłam proporcje na kruszonkę, dodałam odrobinę mąki i odjęłam masła, teraz już na pewno nie będzie za rzadka. Co do kwaśności to jest to kwestia doboru śliwek, i kwestia gustu rzecz jasna, u mnie przy dojrzałych śliwkach to ciasto wychodzi nawet bardzo słodkie, więc musiałaś/eś użyć bardzo kwaśnych owoców, wtedy pewnie trzeba je trochę posypać cukrem.
@Madzial - cieszę się :)
Kasiu, smakuje cudownie. Od dawna szukałam ciasta kruchego, które przypominałoby to z dzieciństwa, rozpływające się w ustach, aromatyczne i już więcej nie muszę szukać! :) A w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami i słodziutką kruszonką po prostu pycha!
u mnie tez kruszonka się nie udała i pływała niestety coś nie tak jest z ta proporcją:( i kwaskowate to ciasto
@Anonimowy - ja zawsze robię wg podanych proporcji i nigdy nie wyszło rzadkie, zakładając, że pół kostki masła to 100 g i 1/2 szklanki mąki to 70 g. Więc może to zależy od wielkości kostki masła lub po prostu od jego konsystencji. Oczywiście jeśli kruszonka wychodzi za rzadka można dosypać trochę mąki.
Te proporcje na kruszonkę chyba coś nie tak. U mnie pływa wszystko. Chyba na szklankę mąki pół kostki margaryny musi być.
Upiekłam wczoraj wieczorem i muszę stwierdzić, że zasługuję na miano idealne ciasto :-)
Pozdrawiam Beata
Wysłałam i dam znać co z "moim" ciastem śliwkowym :-)
Beata
@Beata - akurat piszę kolejny post, więc jestem online i mogę szybko "reagować", niestety nie zawsze to mi się udaje (wiadomo, mało czasu), ale staram się. ;)) Przepis na rureczki poproszę jak najbardziej :), skoro są tak nieziemsko pyszne, to na dniach je przetestuje z rodzinką. :) ps. Daj znać jak się udało ciasto. :) pozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź :-)
Zrewanżuję się przepisem na kruche rureczki z powidłami (prześlę mailem) - są nieziemsko pyszne (tak twierdzi mój syn). Pozdrawiam - beata
@Beata - jak najbardziej może być tortownica o tej średnicy. Ciasto trzeba będzie rozwałkować na śr. o 2-3 cm większą od dna, żeby było na wyłożenie boków. W ostateczności można sobie darować wyklejanie boków i zostawić sam spód (ciasto będzie wtedy nieco wyższe). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku, Kasia
Witam, ciasto wygląda bardzo, bardzo, bardzo smakowicie. Mam jednak małe pytanie odnośnie formy - czy może to być tortownica o średnicy 24 cm? Pozdrawiam - Beata
Tak, czasem wystarczy mala zmiana, by dobre zmienilo sie w przepyszne :)
A ciasto wyglada bardzo, bardzo kuszaco. Nie odmowilabym, gdyby ktos mnie takim poczestowal!
@Nobleva, to zazdroszczę Ci tych własnych śliwek, ja musiałam się zadowolić kupnymi. :)
@Cukrowa wróżka, naprawdę polecam! Ja byłam bardzo miło zaskoczona :)
no to ja chyba sobie też zapiszę te proporcje. :)
no to ja chyba sobie też zapiszę te proporcje. :)
O, a ja czekam na swoje śliwki, takimi ciastami będę się cieszyła gdy dojrzeją :)Pięknie wygląda ten kawałeczek, aż ślinka cieknie.
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 11
Forma: 14x28 cm
Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielkie „wow”, a zaraz po mnie moja rodzinka. :)
Tym razem postanowiłam, że nie będę robić ciasta ze swojego sprawdzonego przepisu i nieco zmieniłam proporcje składników w cieście kruchym ( posiłkując się po trosze jakimiś starymi notatkami mojej babci) i była to jedna z lepszych decyzji kulinarnych. ;) Nie mam raczej w swojej naturze „ chwalenia się”, ze względu na perfekcjonizm raczej jestem w stosunku do siebie mocno krytyczna, ale po spróbowaniu tego ciasta, sama przed sobą muszę przyznać, że do tej pory moje ciasto kruche było zaledwie przyzwoite… a to bije je na głowę. :)
Ps. wskazówki jak zrobić idealne ciasto kruche znajdziecie tutaj
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią) |
Ilość | Składnik |
---|---|
białka | |
cukru | |
śliwki węgierki lub inne (ok. 500-600 g) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
cukru z prawdziwą wanilią | |
masła |
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Formę o wym. ok. 20 x 30 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). i podpiec ok. 12 - 15 min., az ciasto się delikatnie zazłoci.
Śliwki umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, przepołowić. Połówki śliwek ułożyć na całym cieście.
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już bardzo sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier, ubijać aż wykorzystamy cały cukier i piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta (pianę). Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.
Smacznego :)