Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato.
Poniżej przepis na puszysty i wilgotny sernik mojej mamy. Nadal, mimo upływu lat, uważam, że jest to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans.
Krucha tarta z delikatnym i puszystym kremem cytrynowym i truskawkami. Całość mocno orzeźwiająca, rozpływająca się w ustach i jeśli lubicie takie cytrynowe smaczki będziecie zadowoleni.
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, t
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Zdrowe lody bez dodatku śmietanki, żółtek, mleka i cukru, a mimo to naprawdę smaczne. Niewątpliwą ich zaletą jest niska kaloryczność
Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie owocowe koktajle, a nie robiliście ich jeszcze w wersji trójkolorowej, a przy okazji wielosmakowej
Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą.
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie).
Prosty, szybki i dość pożywny deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek, ale może nam też zastąpić np. drugie śniadanie.
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem.
Pascha, czyli potrawa pochodzenia rosyjsko-ukrainskeigo przygotowywana zwykle z mleka, wanilii, śmietany, jajek i bakalii. To zdecydowanie
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :)
To zdecydowanie mój faworyt! Kruche ciasto o wyraźnym różanym smaku, pokryte kremem przygotowanym na bazie konfitury różanej i ganache z białej czekolady.
To taki mazurek na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny
Jeśli jesteście fanami Nutelli, to mam dla Was dobra wiadomość. Oto kolejny pomysł na jej wykorzystanie. ;) I to jakie pyszne wykorzystanie.
Mazurek dla fanów karmelu. Słodki, ciągnący, pyszny, oprószony dla równowagi solą morską. Nie obawiajcie się karmelu, bo jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste
Wieniec drożdżowy, który nie tylko świetnie sprawdzi się jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale również zaskoczy biesiadników
Odkąd zobaczyłam je kilka lat temu na blogu La receta de la felicidad wiedziałam, że muszę je kiedyś zrobić. Poczyniłam je już rok temu, ale
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było.
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze
Ten sernik ma pewnie z milion kalorii, ale wychodzi tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem
Tym razem pancakes w wersji pełnoziarnistej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają
Placuszki, które nie zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy.
Pożywne śniadanie to podstawa. Koniecznie musisz być też smaczne i pełnowartościowe. U nas takim śniadaniem jest często granola, podawana z mlekiem lub jogurtem
Słynne amerykańskie miękkie placki, które najczęściej podaje się z syropem klonowym lub/i z chrupiącym smażonym bekonem