mąki pszennej pełnoziarnistej* (można też dać 110 g pełnoziarnistej i 110 g zwykłej)
proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
ulubionych drobnych owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, maliny, małe truskawki etc.)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jogurt, zmiksować do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Owoce obtoczyć w mące (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, tylko ewentualnie obruszyć z lodu, tak żeby były suche). Dwie trzecie owoców wmieszać delikatnie do ciasta.
Ciasto wyłożyć do keksówki nasmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175 °C (grzanie góra dół) i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami (bez tłuszczu)
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste, i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. ;) Mąkę pełnoziarnistą można zamienić w ostateczności na białą albo dać pół na pół. Owoce można dowolnie wymieniać, u mnie tym razem z borówkami, ale robiłam to ciacho już z truskawkami, jagodami, malinami i zawsze wychodzi pyszne. Wanilię można zamienić na startą skórkę cytrynową albo np. ekstrakt migdałowy, wtedy do ciasta świetnie sprawdzą się wiśnie. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ciasto jest banalne i ekspresowe w przygotowaniu, a cieszy kubki smakowe nie mniej niż wersje bardziej kaloryczne. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
duże jajka
brzozowego (ksylitol)
ekstraktu lub pasty z wanilii
gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
mąki pszennej pełnoziarnistej* (można też dać 110 g pełnoziarnistej i 110 g zwykłej)
proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
ulubionych drobnych owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, maliny, małe truskawki etc.)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
*jeśli zamieniamy część mąki na białą wtedy jogurtu dajemy 160 g
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Olga
2018-08-12 12:06:38
Super! Dałam jeszcze trochę mniej ksylitolu i piekłam bez papieru - jestem zachwycona. większość przepisów "light" na ciasta mi nie wychodziła - to jest na prawdę pyszne - DZIĘKI <3
Vivian
2016-10-12 10:57:44
Super ciasto. Obok moje ulubione:) Pobiło biszkopt, bo jest wilgotne i nie potrzeba dodatków, pobiło drożdżowe, bo jest szybsze w przygotowaniu :)
Mam ochotę poeksperymentować i stąd moje pytanie, czy mąkę pszenną pełnoziarnistą mogę zastąpić mąką żytnią 2000?
D
2016-08-24 16:15:03
Mam zamiar zmniejszyć ilość mąki i w zmian dać trochę kakao i łyżkę powideł śliwkowych. Ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie? Pozdrawiam.
Karola
2016-05-19 08:49:14
Wykorzystałam przepis do upieczenia muffinek z truskawką w środku. Wyszły boskie!
Teraz postanowiłam upiec z jagodami... Czy mogę upiec je jako "odwrócone" (tzn. piekąc z owocami na spodzie)? I czy mogę zrezygnować z masła i cukru pod owocami, na spodzie tortownicy, jeśli piekę w formie silikonowej?
D.
2015-06-19 14:41:42
Czy można zamiast jogurtu naturalnego, dodać gęstego kefiru ?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-06-19 16:29:31
Myślę, że tak.
2015-04-23 17:30:17
jakie fajne ciasto! a jaka fajna stronka, wszystko super podane i jeszcze mozliwość przeliczenia na inną formę- dla mnie bomba, dziękuję:) będę wpadać częściej:)
Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami (bez tłuszczu)
Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 11x23 cm
Opis
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste, i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. ;) Mąkę pełnoziarnistą można zamienić w ostateczności na białą albo dać pół na pół. Owoce można dowolnie wymieniać, u mnie tym razem z borówkami, ale robiłam to ciacho już z truskawkami, jagodami, malinami i zawsze wychodzi pyszne. Wanilię można zamienić na startą skórkę cytrynową albo np. ekstrakt migdałowy, wtedy do ciasta świetnie sprawdzą się wiśnie. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ciasto jest banalne i ekspresowe w przygotowaniu, a cieszy kubki smakowe nie mniej niż wersje bardziej kaloryczne. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
duże jajka
brzozowego (ksylitol)
ekstraktu lub pasty z wanilii
gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
mąki pszennej pełnoziarnistej* (można też dać 110 g pełnoziarnistej i 110 g zwykłej)
proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
ulubionych drobnych owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, maliny, małe truskawki etc.)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jogurt, zmiksować do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Owoce obtoczyć w mące (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, tylko ewentualnie obruszyć z lodu, tak żeby były suche). Dwie trzecie owoców wmieszać delikatnie do ciasta.
Ciasto wyłożyć do keksówki nasmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175 °C (grzanie góra dół) i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.