KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9851.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x28 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    brązowego cukru
    szczypta soli
    jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej
    mleka
    mąki pełnoziarnistej pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek)

Sposób przygotowania

Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Kolejno dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie zmiksować.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 x 25 cm, ale może nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe). Wierzch ciasta wyrównać, ułożyć na nim dowolne owoce.

Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) około 40 minut lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Wystudzone pokroić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Dzisiaj nieco zdrowiej, ale nadal pysznie. :) Tym razem wypiek z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z forum cincin.

Uświadomiłam sobie ostatnio, że za mało u mnie takich nieco zdrowszych słodkości. Dlatego teraz pewnie częściej będą się pojawiać. :) Jak na razowy wypiek to ciasto jest wyjątkowo puszyste. Dziewczyny na forum pisały, że to ciasto to pewniak, podobno zawsze się udaje. Ja zrobiłam tym razem ze śliwkami, ale można do niego użyć dowolne inne owoce. Polecam :)

IMG_9854.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:23:44

    Dziękuję serdecznie za wszystkie Wasze komentarze... to niesamowicie motywuje do dalszych eksperymentów kulinarnych :*

    Twój komentarz
  • Marcinek Marcinek
    2011-09-06 08:40:16

    Pełnoziarniste ciasto oznacza że jest zdrowe a to dobrze :) Ja lubie odżywiać się racjonalnie. A do ciasta herbata :) Ostatnio czytałem fajny artykuł w klubie miłosników dobrej herbaty na temat zdrowia i herbaty :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-09-05 10:06:25

    Ciast z maki pelnoziarnistej jeszcze nie pieklam - sama nie bardzo wiem, czemu ;) Twoj sliwkowy placek wyglada smakowicie i... bardzo jesiennie.

    Twój komentarz
  • Duś Duś
    2011-09-04 19:44:36

    wykwintnie wygląda

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-04 09:04:37

    Nie robiłam jeszcze ciasta z mąki pełnoziarnistej - ale kusi mnie okropnie, żeby spróbować. Twoje ciasto jest potwierdzeniem, że wypieki muszą być bardzo smakowite:) Śliczne kolory na zdjęciu (zwłaszcza dodatek fioletu;)Miłej niezieli życzę:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-04 08:41:09

    Pysznie i zdrowo! Tak lubię:)

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-09-04 08:30:53

    ale wygląda!

    delicja, prawdziwa rozkosz!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-04 08:15:04

    Mąka pełnoziarnista nadała na pewno jeszcze smaczniejszego,wyrazistego smaku;),pycha!

    Twój komentarz

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x28 cm

Opis

Dzisiaj nieco zdrowiej, ale nadal pysznie. :) Tym razem wypiek z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z forum cincin.

Uświadomiłam sobie ostatnio, że za mało u mnie takich nieco zdrowszych słodkości. Dlatego teraz pewnie częściej będą się pojawiać. :) Jak na razowy wypiek to ciasto jest wyjątkowo puszyste. Dziewczyny na forum pisały, że to ciasto to pewniak, podobno zawsze się udaje. Ja zrobiłam tym razem ze śliwkami, ale można do niego użyć dowolne inne owoce. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    brązowego cukru
    szczypta soli
    jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej
    mleka
    mąki pełnoziarnistej pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek)

Sposób przygotowania

Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Kolejno dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie zmiksować.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 x 25 cm, ale może nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe). Wierzch ciasta wyrównać, ułożyć na nim dowolne owoce.

Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) około 40 minut lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Wystudzone pokroić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)