jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej
mleka
mąki pełnoziarnistej pszennej
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek)
Sposób przygotowania
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Kolejno dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie zmiksować.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 x 25 cm, ale może nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe). Wierzch ciasta wyrównać, ułożyć na nim dowolne owoce.
Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) około 40 minut lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Wystudzone pokroić, oprószyć cukrem pudrem.
Dzisiaj nieco zdrowiej, ale nadal pysznie. :) Tym razem wypiek z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z forum cincin.
Uświadomiłam sobie ostatnio, że za mało u mnie takich nieco zdrowszych słodkości. Dlatego teraz pewnie częściej będą się pojawiać. :) Jak na razowy wypiek to ciasto jest wyjątkowo puszyste. Dziewczyny na forum pisały, że to ciasto to pewniak, podobno zawsze się udaje. Ja zrobiłam tym razem ze śliwkami, ale można do niego użyć dowolne inne owoce. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
brązowego cukru
szczypta soli
jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej
mleka
mąki pełnoziarnistej pszennej
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
slodkiefantazje
2011-09-08 09:23:44
Dziękuję serdecznie za wszystkie Wasze komentarze... to niesamowicie motywuje do dalszych eksperymentów kulinarnych :*
Marcinek
2011-09-06 08:40:16
Pełnoziarniste ciasto oznacza że jest zdrowe a to dobrze :) Ja lubie odżywiać się racjonalnie. A do ciasta herbata :) Ostatnio czytałem fajny artykuł w klubie miłosników dobrej herbaty na temat zdrowia i herbaty :)
Maggie
2011-09-05 10:06:25
Ciast z maki pelnoziarnistej jeszcze nie pieklam - sama nie bardzo wiem, czemu ;) Twoj sliwkowy placek wyglada smakowicie i... bardzo jesiennie.
Duś
2011-09-04 19:44:36
wykwintnie wygląda
Nemi
2011-09-04 09:04:37
Nie robiłam jeszcze ciasta z mąki pełnoziarnistej - ale kusi mnie okropnie, żeby spróbować. Twoje ciasto jest potwierdzeniem, że wypieki muszą być bardzo smakowite:) Śliczne kolory na zdjęciu (zwłaszcza dodatek fioletu;)Miłej niezieli życzę:)
Asiek
2011-09-04 08:41:09
Pysznie i zdrowo! Tak lubię:)
Pozdrawiam:)
Karmel-itka.
2011-09-04 08:30:53
ale wygląda!
delicja, prawdziwa rozkosz!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Monisia
2011-09-04 08:15:04
Mąka pełnoziarnista nadała na pewno jeszcze smaczniejszego,wyrazistego smaku;),pycha!
Dzisiaj nieco zdrowiej, ale nadal pysznie. :) Tym razem wypiek z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z forum cincin.
Uświadomiłam sobie ostatnio, że za mało u mnie takich nieco zdrowszych słodkości. Dlatego teraz pewnie częściej będą się pojawiać. :) Jak na razowy wypiek to ciasto jest wyjątkowo puszyste. Dziewczyny na forum pisały, że to ciasto to pewniak, podobno zawsze się udaje. Ja zrobiłam tym razem ze śliwkami, ale można do niego użyć dowolne inne owoce. Polecam :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
masła w temperaturze pokojowej
brązowego cukru
szczypta soli
jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej
mleka
mąki pełnoziarnistej pszennej
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek)
Sposób przygotowania
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Kolejno dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie zmiksować.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 x 25 cm, ale może nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe). Wierzch ciasta wyrównać, ułożyć na nim dowolne owoce.
Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) około 40 minut lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Wystudzone pokroić, oprószyć cukrem pudrem.