400-500 g owoców świeżych lub mrożonych (w zaleznosci od wielkosci owoców)
Sposób przygotowania
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ucieramy kilka minut aż cukier się rozpuści). Dodawać kolejno jajka* i dalej ucierać (kolejne dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się już z masą maślaną). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem – po kilka łyżek, ucierać mikserem do wyczerpania składników.
Kwadratową formę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć do foremki, wierzch wyrównać. Ułożyć na nim umyte i osuszone na papierowych ręcznikach owoce (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki; mrożonych nie trzeba rozmrażać).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C – grzanie góra/dół około 30-40 minut (do suchego patyczka).’
*jeśli chcemy by ciasto było jeszcze bardziej puszyste możemy oddzielić żółtka od białek, do masła dodać same żółtka, a białka ubić na sztywna pianę i na sam koniec (po dodaniu mąki) delikatnie wmieszać je do ciasta
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku niż klasyczne ciasto ucierane na białej mące. Ze względu na zmniejszona zawartość tłuszczu i stosunkowo niedużą ilość cukru ciasto jest mniej kaloryczne, a za sprawa razowej maki również nieco zdrowsze (o ile o cieście w ogóle można powiedzieć, ze jest zdrowe). :) W sam dla tych, którzy nie chcą zupełnie rezygnować ze słodkości, ale jednak chcą ograniczyć kalorie. :) Bardzo poelcam!
Składniki:
Ilość
Składnik
masła, miękkiego
brązowego cukru
duże jajka
pasty z wanilii
mąki pszennej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
mleka
400-500 g owoców świeżych lub mrożonych (w zaleznosci od wielkosci owoców)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Lulu Pakulu
2014-10-01 17:40:42
Witam, czy składniki na to ciaso powinny być w temp. pokojowej, czy mogą być prosto z lodówki?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-02 10:20:24
Z reguły do każdego ucieranego ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ale przyznaję się, że ja na ogół zapominam wyjąć je wcześniej z lodówki i np. jajka daję często schłodzone. :) Oczywiście istnieje wtedy ryzyko, że masa się zwarzy, ale póki, co nigdy nie miałam tego problemu, a piekę naprawdę sporo. :) Poza tym jeśli dam zimne i się zwarzy, to po dodaniu mąki i zmiksowaniu powinna wrócić do odpowiedniej konsystencji, więc nie ma się czym przejmować. Pozdrawiam serdecznie
TUTINA071
2014-04-04 18:41:17
Kasiu blog jest cudowny , jestem pod wrażeniem twoim zdjęć oraz kulinarnych ekscesów ! świetnie mi się tu wizytuje na tych stronkach, pięknie opisane no i ciasto które od Ciebie wypróbowałam mianowicie pełnoziarniste jest wprost fantastyczne ! oby tak dalej !
Marinel
2014-03-15 11:55:34
Świetnie! W takim razie zabieram się do pracy!!! Aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
Justa
2014-03-15 10:12:31
Dziękuję za pyszne ciasto. Nie sądziłam, że pełnoziarniste będzie takie dobre. Piękny blog tak w ogóle :-)
SlodkieFantazje
2014-03-15 10:09:59
@Marinel - tak, można. Pozdrawiam
Marinel
2014-03-15 08:24:58
Czy zamiast mleka mogę dodać maślankę? niestety w lodówce brak mleka a ochota na ciasto ogromna :)
SlodkieFantazje
2014-03-12 09:35:49
@Ma-ruda - tak, spokojne można użyć mąki orkiszowej (najlepiej razowej typ 1850 ) lub żytniej (typ 720; razowa żytnia typ 2000 odpada). Być może do żytniej będzie potrzeba dodać ciut więcej płynów, ale to już samemu trzeba ocenić, ciasto powinno być gęste, ale na tyle "luźne" by dało się je mieszać łyżką lub mikserem. Pozdrawiam
kasia
2014-03-12 06:38:18
To spróbuję, dobrze je odsącze i dam znać jak wyszło:) dziękuję i pozdrawiam
ma-ruda
2014-03-11 22:25:20
czy zamiast mąki pszennej mogę użyć żytniej lub orkiszowej? dopiero zaczynam 'zabawę' z tzw. zdrowszymi mąkami i zastanawiam się, czy w cieście zachowują się one tak samo jak doskonale nam znana pszenna?
SlodkieFantazje
2014-03-11 14:05:50
@Kasia - myślę, że tak. Tylko dobrze bym je odsączyła na papierowych ręcznikach. :) Pozdrawiam!
Kasia
2014-03-11 10:51:58
Wygląda pysznie! A czy można użyc owoców, które wcześniej były w nalewce? Niedługo zostanie mi sporo owoców z nalewki i tak pomyśłałam, ze może by użyć...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku niż klasyczne ciasto ucierane na białej mące. Ze względu na zmniejszona zawartość tłuszczu i stosunkowo niedużą ilość cukru ciasto jest mniej kaloryczne, a za sprawa razowej maki również nieco zdrowsze (o ile o cieście w ogóle można powiedzieć, ze jest zdrowe). :) W sam dla tych, którzy nie chcą zupełnie rezygnować ze słodkości, ale jednak chcą ograniczyć kalorie. :) Bardzo poelcam!
Składniki
Ilość
Składnik
masła, miękkiego
brązowego cukru
duże jajka
pasty z wanilii
mąki pszennej pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
mleka
400-500 g owoców świeżych lub mrożonych (w zaleznosci od wielkosci owoców)
Sposób przygotowania
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ucieramy kilka minut aż cukier się rozpuści). Dodawać kolejno jajka* i dalej ucierać (kolejne dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się już z masą maślaną). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem – po kilka łyżek, ucierać mikserem do wyczerpania składników.
Kwadratową formę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć do foremki, wierzch wyrównać. Ułożyć na nim umyte i osuszone na papierowych ręcznikach owoce (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki; mrożonych nie trzeba rozmrażać).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C – grzanie góra/dół około 30-40 minut (do suchego patyczka).’
*jeśli chcemy by ciasto było jeszcze bardziej puszyste możemy oddzielić żółtka od białek, do masła dodać same żółtka, a białka ubić na sztywna pianę i na sam koniec (po dodaniu mąki) delikatnie wmieszać je do ciasta