ksylitolu (można zastąpić miodem, syropem klinowym lub stewią)
1
laska wanilii
gęstego jogurtu naturalnego
Sos:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych owocoów
cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, ale nie gotować.
Mleko przelać do rondelka, dodać cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii, podgryzacz aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia. Do gorącego mleka wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski, dodać ciepłe mleko, szybko i dokładnie wymieszać aż składniki dobrze się połącza. Masę jogurtową przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Sos:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować na mus. Przelać go do rondelka, dodać cukier i podgotować kilka minut aż masa nieco zgęstnieje, zdjąć z ognia i wystudzić.
Gdy deser jest zastygnięty foremki wyjąć z lodówki, umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie i przekręcić foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Wierzch polać sosem truskawkowym.
Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych jesiennych i zimowych deserów, to taka słodkość powinna przypaść Wam do gustu. :) Panna cotta wychodzi lekka, delikatna i można zjeść nawet dwie porcje bez większych wyrzutów sumienia. ;) Ja co roku od marca z utęsknieniem wypatruje ciepła i truskawek, a jak tylko się pojawiają, to próbuje się nimi nacieszyć na potęgę. Póki co cieszę się tymi szklarniowymi, ale to już coś.
Jeśli u Was nie ma jeszcze truskawek, lub jeśli wolicie zaczekać na te z grządki tudzież wolicie inne owoce, to oczywiście możecie wypróbować deser w innych połączeniach. Świetnie sprawdzą się też owoce mrożone.
Poniżej mam też dla Was kilka inspiracji na wiosenne dekoracje stołu, a jeśli macie ochotę zobaczyć więcej takich wiosennych inspiracji, to zapraszam Was na stronę Westwing, możecie tam znaleźć e-booka tryskającego wiosennymi pomysłami na aranżację domu czy ogrodu. oraz wiele ciekawych artykuł powiązanych z tą tematyką.
Zdjęcia dekoracji stołów pochodzą z Westwing.pl.
Składniki:
Deser:
Ilość
Składnik
żelatyny w proszku
mleka (może być roślinne)
ksylitolu (można zastąpić miodem, syropem klinowym lub stewią)
Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych jesiennych i zimowych deserów, to taka słodkość powinna przypaść Wam do gustu. :) Panna cotta wychodzi lekka, delikatna i można zjeść nawet dwie porcje bez większych wyrzutów sumienia. ;) Ja co roku od marca z utęsknieniem wypatruje ciepła i truskawek, a jak tylko się pojawiają, to próbuje się nimi nacieszyć na potęgę. Póki co cieszę się tymi szklarniowymi, ale to już coś.
Jeśli u Was nie ma jeszcze truskawek, lub jeśli wolicie zaczekać na te z grządki tudzież wolicie inne owoce, to oczywiście możecie wypróbować deser w innych połączeniach. Świetnie sprawdzą się też owoce mrożone.
Poniżej mam też dla Was kilka inspiracji na wiosenne dekoracje stołu, a jeśli macie ochotę zobaczyć więcej takich wiosennych inspiracji, to zapraszam Was na stronę Westwing, możecie tam znaleźć e-booka tryskającego wiosennymi pomysłami na aranżację domu czy ogrodu. oraz wiele ciekawych artykuł powiązanych z tą tematyką.
Zdjęcia dekoracji stołów pochodzą z Westwing.pl.
Składniki
Deser:
Ilość
Składnik
żelatyny w proszku
mleka (może być roślinne)
ksylitolu (można zastąpić miodem, syropem klinowym lub stewią)
1
laska wanilii
gęstego jogurtu naturalnego
Sos:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych owocoów
cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, ale nie gotować.
Mleko przelać do rondelka, dodać cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii, podgryzacz aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia. Do gorącego mleka wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski, dodać ciepłe mleko, szybko i dokładnie wymieszać aż składniki dobrze się połącza. Masę jogurtową przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Sos:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować na mus. Przelać go do rondelka, dodać cukier i podgotować kilka minut aż masa nieco zgęstnieje, zdjąć z ognia i wystudzić.
Gdy deser jest zastygnięty foremki wyjąć z lodówki, umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie i przekręcić foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Wierzch polać sosem truskawkowym.