ekstraktu z migdałów, w ostateczności można zastąpić esencją migdałową
Nadzienie:
Ilość
Składnik
400 g
konfitury wiśniowej (można dać trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji)
ekstraktu z migdałów, można zastąpić esencją migdałową
likieru Amaretto (można dac więcej, jeśli chcecie by był bardziej wyczuwalny)
opcjonalnie garść płatków migdałów
Dekoracja:
Ilość
Składnik
50 g
białej czekolady
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę i migdały, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.
Nadzienie:
Konfiturę miksujemy razem z ekstraktem z migdałów i Amaretto. Wykładamy na podpieczony, wystudzony spód. Ewentualnie obsypujemy wierzch płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni
Dekoracja:
Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w kratkę lub inaczej wg upodobań.
To taki mazurek wielkanocny na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny i niebanalny. Kruche migdałowe ciasto pokryte konfiturą z wiśni wymieszaną z ekstraktem z migdałów i odrobiną Amaretto. Żeby zaakcentować migdałowy charakter całość można posypać podprażonymi płatkami migdałów. Będzie pysznie. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
mielonych migdałów
200 g
schłodzonego masła
cukru pudru
żółtka
ekstraktu z migdałów, w ostateczności można zastąpić esencją migdałową
Nadzienie:
Ilość
Składnik
400 g
konfitury wiśniowej (można dać trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji)
ekstraktu z migdałów, można zastąpić esencją migdałową
likieru Amaretto (można dac więcej, jeśli chcecie by był bardziej wyczuwalny)
To taki mazurek wielkanocny na ostatnią chwile przed biesiadowaniem, kiedy nie macie już czasu stać za długo w kuchni. Ekspresowy w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny i niebanalny. Kruche migdałowe ciasto pokryte konfiturą z wiśni wymieszaną z ekstraktem z migdałów i odrobiną Amaretto. Żeby zaakcentować migdałowy charakter całość można posypać podprażonymi płatkami migdałów. Będzie pysznie. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
mielonych migdałów
200 g
schłodzonego masła
cukru pudru
żółtka
ekstraktu z migdałów, w ostateczności można zastąpić esencją migdałową
Nadzienie:
Ilość
Składnik
400 g
konfitury wiśniowej (można dać trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji)
ekstraktu z migdałów, można zastąpić esencją migdałową
likieru Amaretto (można dac więcej, jeśli chcecie by był bardziej wyczuwalny)
opcjonalnie garść płatków migdałów
Dekoracja:
Ilość
Składnik
50 g
białej czekolady
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę i migdały, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.
Nadzienie:
Konfiturę miksujemy razem z ekstraktem z migdałów i Amaretto. Wykładamy na podpieczony, wystudzony spód. Ewentualnie obsypujemy wierzch płatkami migdałów podprażonymi na suchej patelni
Dekoracja:
Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w kratkę lub inaczej wg upodobań.