pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 op. cukry z prawdziwą wanilią)
Nadzienie śmietanowe:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
cukru pudru
żółtka
skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
malin
Sposób przygotowania
Ciasto:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować, na jednolitą gładka masę. Podzielić na dwie jednakowe części.
Foremkę o wym. ok. 20 x 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków (można też użyć tortownicy o śr. 22 cm) lub formy na tartę (wtedy już nie wykładamy jej papierem, tylko natłuszczamy i oprószamy mąką). Ciastem wykleić spód formy (najlepiej zostawiać odrobinę wyższe boki. Wstawić do piekarka nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dól) i podpiec ciasto przez ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Całość:
Nadzienie wyłożyć na podpieczony, przestudzony spód. Na wierzch wysypać maliny, następnie resztę ciasta pokruszyć w palcach na małe kawałki i wysypać nimi wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do wyżej podanej temp. piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch wyraźnie się zarumieni, a masa zetnie. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ekspresowy placek malinowy z nadzieniem śmietanowym
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans. Ale niech Was nie zmyli to szybkie przygotowanie, nie myślcie czasem, że w związku z tym ciasto byle jakie, bo wierzcie mi lub nie, ale jest tak smaczne, że po spróbowaniu ciężko się od niego oderwać. ;) Tak kruchuteńkie i delikatne, że każdy kęs niemalże rozpływa się w ustach. :) Kwaskowate maliny przyjemnie neutralizują słodycz ciasta i nadzienia śmietanowego, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona i przyjemnie sięga się po kolejny kawałek. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
250 g
masła w temperaturze pokojowej
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 op. cukry z prawdziwą wanilią)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
teresa
2015-07-31 21:04:39
Mój placek malinowy właśnie w piecu. Chciałabym odpowiedzieć Basi w sprawie "rozjechanej" masy. Jak już śmietankę ubiłam na sztywno ( z cukrem) dodałam żółtka i skrobię ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszałam łopatką bez użycia miksera. "Wyszło" jak trzeba. Napiszę czy smakowało jutrzejszym gościom. Pozdrawiam.
Basia
2015-08-01 11:16:27
Dziękuję :D wykorzystam tą podpowiedź jeszcze dziś :D
teresa
2015-08-02 11:06:27
A więc placek po prostu rozpłynął się w ustach! Zrobiłam w tortownicy ( 26 cm - przeliczyłam składniki) bowiem coś mi mówiło, że MUSI być jego więcej. Ledwie udało mi się ukryć mały trójkącik na dzisiaj do kawy. Reszta "rozeszła się" na pniu. Pycha!!! Myslę, że z innymi owocami będzie równie dobry. Wypróbuję z wisniami z cukru. Uwielbiam przepisy p.Kasi, wiele już wypróbowałam. Pozdrawiam.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-02 22:05:55
Ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało! :) Na pewno będzie dobre też z innym owocami, szczególnie kwaskowatymi. Pozdrawiam serdecznie
maliny
2015-07-31 15:33:12
Czy mozna dodac maliny mrozone?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-31 22:16:07
Raczej najpierw bym je rozmroziła i odsączyła na ręczniku papierowym, bo od nadmiaru soku masa śmietanowa może się zwarzyć. Pozdrawiam
Basia
2015-07-26 18:40:42
Wyszło pyszne aczkolwiek nie do końca jestem przekonana czy o to chodziło ponieważ masa po dodaniu żółtka całkiem się "rozjechała"...mimo wszystko upiekłam i zjedliśmy ;D pozdrawiam serdecznie
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-26 21:29:27
W jakim sensie się rozjechała? Była rzadka, zwarzyła się czy jeszcze o coś innego chodzi? :) Ps. cieszę się, że pomimo tego smakowało, pozdrawiam serdecznie
Basia
2015-08-01 11:14:49
Zrobiła się rzadka ... chciałam ci tak w ogóle podziękować za tą stronkę ;D ponieważ należałam do tych osób którym za nic żaden placek nie wychodził ;DDD a tu masz spróbowałam z twoich przepisów, cenne są również najdrobniejsze uwagi i wskazówki które takim laikom jak ja bardzo pomagają :D pozdrawiam serdecznie
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-02 22:03:52
Basiu bardzo się cieszę, że stronka się przydaje :) A jeśli chodzi o masę, to zrobiła się rzadka prawdopodobnie dlatego, że została po dodaniu żółtek i skrobi zbyt mocno/długo mieszana. Trzeba tylko delikatnie je wmieszać do połączenia się składników. Pozdrawiam serdecznie
Ekspresowy placek malinowy z nadzieniem śmietanowym
Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 20x20 cm
Opis
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans. Ale niech Was nie zmyli to szybkie przygotowanie, nie myślcie czasem, że w związku z tym ciasto byle jakie, bo wierzcie mi lub nie, ale jest tak smaczne, że po spróbowaniu ciężko się od niego oderwać. ;) Tak kruchuteńkie i delikatne, że każdy kęs niemalże rozpływa się w ustach. :) Kwaskowate maliny przyjemnie neutralizują słodycz ciasta i nadzienia śmietanowego, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona i przyjemnie sięga się po kolejny kawałek. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
cukru pudru
250 g
masła w temperaturze pokojowej
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 op. cukry z prawdziwą wanilią)
Nadzienie śmietanowe:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
cukru pudru
żółtka
skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
malin
Sposób przygotowania
Ciasto:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować, na jednolitą gładka masę. Podzielić na dwie jednakowe części.
Foremkę o wym. ok. 20 x 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków (można też użyć tortownicy o śr. 22 cm) lub formy na tartę (wtedy już nie wykładamy jej papierem, tylko natłuszczamy i oprószamy mąką). Ciastem wykleić spód formy (najlepiej zostawiać odrobinę wyższe boki. Wstawić do piekarka nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dól) i podpiec ciasto przez ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Całość:
Nadzienie wyłożyć na podpieczony, przestudzony spód. Na wierzch wysypać maliny, następnie resztę ciasta pokruszyć w palcach na małe kawałki i wysypać nimi wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do wyżej podanej temp. piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch wyraźnie się zarumieni, a masa zetnie. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.