KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Pascha wielkanocna

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_8361_1.jpg

Składniki:

  • Pascha:

    Ilość Składnik
    tłustego mleka
    1 laska wanilii
    kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
    jajek
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    ulubione bakalie (u mnie rodzynki, migdały, żurawina, smażona skórka pomarańczowa)*

Sposób przygotowania

Bakalie namoczyć (szczególnie rodzynki, żurawinę, etc), osuszyć, pokroić nie za drobno, orzechy posiekać (oczywiście jeśli je dodajecie). 
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jajka wcześniej roztrzepane ze śmietaną. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. 
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem (bardziej polecam użycie malaksera lub miksera, będzie szybciej, wygodniej i masa serowa będzie zupełnie pozbawiona grudek). Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić na kilka-kilkanście godzin do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować wg uznania.

Smacznego :)
Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Pascha, czyli potrawa pochodzenia rosyjsko-ukrainskeigo przygotowywana zwykle z mleka, wanilii, śmietany, jajek i bakalii.  To zdecydowanie nie jest deser, który gościł w moim domu rodzinnym na świątecznym stole. Ta potrawa była mi zupełnie obca. U nas na słodko królowały raczej babki, mazurki i serniki. Pierwszy raz paschę zrobiłam 4 lata temu i nie zachwyciła mnie na tyle, by do niej zbyt szybko wracać, od taki sernik na zimno z bakaliami. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej i ta wersja bardziej przypadła mi do gustu, ale nadal uważam, że jet to taki trochę sernik na zimno. Dla mnie mało wyrazisty, dlatego polecam dodać nieco smażonej skórki z pomarańczy i/lub skórki otartej z pomarańczy lub ekstrakt z tego owocu, nada to nieco charakteru deserowi. Można też bakalie namoczyć  w rumie. Ale to już zależy od Waszych upodobań smakowych. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2015-04-01 21:13:07

    To chyba nigdy paschy nie jadłam prawdziwej :D

    Twój komentarz
    • 2015-04-02 00:33:01

      ok, dzięki :) pozdrawiam

      Twój komentarz
    • 2015-04-02 00:15:15

      Podzielę się przepisem jak tylko dostanę to od babci :) pozdrawiam

      Twój komentarz
    • 2015-04-02 00:12:12

      Wow, no to dla mnie niespodzianka :) Bo u nas powszechnie wszędzie ten deser serowy nazywany jest paschą. :) A czy w takim razie mogłabyś sie podzielić przepisem babci na taką przwdziwą pasche? Bardzo jestem ciekawa jak smakuje. :) Jeśli oczywiscie receptura nie jest tajna. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 23:25:38

      A takie serniczki owszem też się robi ale to nie nazywa się pascha. Przynajmniej tam u nas ;)

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 23:24:33

      Pochodze z Ukrainy :)

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 23:14:21

      Z ciasta drożdżowego pascha? To ja z kolei nidgy takiej nie jadłam :), jedyna jaką znam to ta rozsławiona już chyba wszem i wobec - ukraińskiego tudzież rosyjskiego pochodzenia z mleka, kwaśnego mleka lub kwaśnej śmietany, wanilii, jaj i bakali. No i ewentualnie wersja uproszczona z gotowego twarogu. :) Ale z ciasta drożdżowego to dla mnie nowość. :)

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 22:56:03

      Ale nigdy bym nie powiedziała że smakuje jak sernik ;)

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 22:54:36

      Moja babcia robi taka z ciasta drożdżowego i ta moim zdaniem jest prawdziwa..Z rodzynkami i słodka bardzo słodka :)

      Twój komentarz
    • 2015-04-01 22:52:32

      dlaczego? :) bo ta jedzona nie smakowąła podobnie jak sernik na zimno? :D

      Twój komentarz
  • ilovebakepl ilovebakepl
    2015-04-01 15:34:52

    nie robie paschy na wielkanoc, ale wygląda tak pysznie na tych zdjeciach, ze zaczelam sie zastanawiac :) pozdrawiam

    Twój komentarz

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Pascha, czyli potrawa pochodzenia rosyjsko-ukrainskeigo przygotowywana zwykle z mleka, wanilii, śmietany, jajek i bakalii.  To zdecydowanie nie jest deser, który gościł w moim domu rodzinnym na świątecznym stole. Ta potrawa była mi zupełnie obca. U nas na słodko królowały raczej babki, mazurki i serniki. Pierwszy raz paschę zrobiłam 4 lata temu i nie zachwyciła mnie na tyle, by do niej zbyt szybko wracać, od taki sernik na zimno z bakaliami. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej i ta wersja bardziej przypadła mi do gustu, ale nadal uważam, że jet to taki trochę sernik na zimno. Dla mnie mało wyrazisty, dlatego polecam dodać nieco smażonej skórki z pomarańczy i/lub skórki otartej z pomarańczy lub ekstrakt z tego owocu, nada to nieco charakteru deserowi. Można też bakalie namoczyć  w rumie. Ale to już zależy od Waszych upodobań smakowych. :)

Składniki

  • Pascha:

    Ilość Składnik
    tłustego mleka
    1 laska wanilii
    kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
    jajek
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    ulubione bakalie (u mnie rodzynki, migdały, żurawina, smażona skórka pomarańczowa)*

Sposób przygotowania

Bakalie namoczyć (szczególnie rodzynki, żurawinę, etc), osuszyć, pokroić nie za drobno, orzechy posiekać (oczywiście jeśli je dodajecie). 
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jajka wcześniej roztrzepane ze śmietaną. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. 
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem (bardziej polecam użycie malaksera lub miksera, będzie szybciej, wygodniej i masa serowa będzie zupełnie pozbawiona grudek). Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić na kilka-kilkanście godzin do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować wg uznania.

Smacznego :)