KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto owsiane (bez tłuszczu)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 15
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
obrIMG_8780_zm.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    opcjonalnie garść ulubionych posiekanych orzechów
    otrębów pszennych
    siemienia lnianego (całe ziarna)
    mąki jaglanej (można zastąpić orkiszową)
    proszku do pieczenia
    ksylitolu (można dać mniej bo ciasto wychodzi mocno słodkie)
    soli (w oryginale 3/4 łyżeczki)
    jogurtu naturalnego
    miodu naturalnego
    duże jajko lub dwa małe
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z l1 laski wanilii)
    rodzynek/żurawiny (lub innych suszonych owoców)*

Sposób przygotowania

Płatki owsiane, otręby i siemię lniane przesypać na dużą, suchą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i podpiec przez około 10 minut (zamiast w piekarniku można je też podprażyć na dużej suchej patelni). Po wyjęciu z piekarnika przesypać do malaksera i zmielić na drobno. 
Zmielone przesypać do miski, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać. 
Jajko zmiksować z jogurtem, miodem i pastą z wanilii. Dodać razem z rodzynkami lub innymi suszonymi (lub świeżymi) owocami do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikser na najwolniejszych obrotach - tylko do połączenia się składników.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka - patyczek w zasadzie może być wilgotny, ale nie powinien być obklejony w cieście). Najlepiej sprawdzić po upływie 40-45 minut czy ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy dalej i co jakiś czas sprawdzamy. Jeśli wierzch zbyt szybko by się przypiekał przykryć go folią aluminiową lub podwójną warstwą papieru do wypieków. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na kratkę i pozostawić tam do wystudzenia.

Smacznego :)









Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 15
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie). Bałam się, że będzie suche, ale wbrew moim obawom wyszło dość wilgotne, choć oczywiście nie tak jak ciasta z dużą zawartością tłuszczu. :) No ale coś za coś. ;) Ciasto nie jest puszyste, raczej dość zwarte, przypomina w smaku chlebki z bakaliami (np. tureckie). Aromatyczne, z wyczuwalną nutą miodu. Jeśli dodacie do niego zamiast suszonych owoców np. jabłka, banany będzie jeszcze wilgotniejsze i zapewne zyska na smaku. Żeby wzbogacić smak ciast można też dodać np. ulubione orzechy, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, podprażone ziarna słonecznika, etc. Przepis pochodzi z książki "Zdrowie na talerzu" wyd. RD. Polecam je szczególnie osobom dbającym o sylwetkę lub po prostu zdrowo odżywiającym się, ale też jako ciekawą odmianę od tradycyjnych, bardziej kalorycznych ciast.
obrIMG_8770.JPG obrIMG_8776_zm.jpg obrIMG_8764_zm2.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-04-29 10:37:32

    Albo coś przeoczyłam albo w przepisie jest jakiś błąd. W przepisie napisane jest żeby cukier wymieszać z resztą składników suchych a potem ze jajko należy zmiksować z cukrem.. To mam je dodać do suchych składników czy do jajka? i co jeśli dodałam cukier już do suchych składników?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-29 12:56:01

      Faktycznie z rozępdu dopisałam cukier również przy jajku, już poprawiłam w przepisie. Jajko miksujemy tylko z miodem, jogurtem i wanilią. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Ola Ola
        2015-04-29 14:25:45

        Super! Dziękuje i ciacho wyszło piękne, mam nadzieję, że jak ostygnie to będzie smakować tak jak wygląda! Mam nadzieję, że będzie więcej takich przepisów i dziekuje za nie!

        Twój komentarz
  • gin gin
    2015-04-18 15:21:52

    Idealne na podwieczorek :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-17 22:33:14

    Poproszę przepis 😊

    Twój komentarz
    • 2015-04-17 23:48:31

      przepis już na blogu, zapraszam :)

      Twój komentarz
  • 2015-04-17 21:58:06

    Oooo super ! :-) Oby jak najwięcej takich przepisów :P

    Twój komentarz
  • 2015-04-17 21:56:29

    Jutro piekę jak dostanę przepis a do środka dam mieszankę keksową.

    Twój komentarz
    • 2015-04-17 23:49:19

      przepis już na blogu, zapraszam http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4600/ciasto-owsiane--bez-tluszczu-

      Twój komentarz
  • 2015-04-17 21:41:06

    Oooo tak 😊

    Twój komentarz
  • 2015-04-17 21:30:05

    Superrrrr 😁

    Twój komentarz
  • 2015-04-17 21:20:11

    To jest to !!!!

    Twój komentarz

Ciasto owsiane (bez tłuszczu)

Ciasto owsiane (bez tłuszczu)

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Forma: 11x25 cm

Opis

Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie). Bałam się, że będzie suche, ale wbrew moim obawom wyszło dość wilgotne, choć oczywiście nie tak jak ciasta z dużą zawartością tłuszczu. :) No ale coś za coś. ;) Ciasto nie jest puszyste, raczej dość zwarte, przypomina w smaku chlebki z bakaliami (np. tureckie). Aromatyczne, z wyczuwalną nutą miodu. Jeśli dodacie do niego zamiast suszonych owoców np. jabłka, banany będzie jeszcze wilgotniejsze i zapewne zyska na smaku. Żeby wzbogacić smak ciast można też dodać np. ulubione orzechy, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, podprażone ziarna słonecznika, etc. Przepis pochodzi z książki "Zdrowie na talerzu" wyd. RD. Polecam je szczególnie osobom dbającym o sylwetkę lub po prostu zdrowo odżywiającym się, ale też jako ciekawą odmianę od tradycyjnych, bardziej kalorycznych ciast.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    opcjonalnie garść ulubionych posiekanych orzechów
    otrębów pszennych
    siemienia lnianego (całe ziarna)
    mąki jaglanej (można zastąpić orkiszową)
    proszku do pieczenia
    ksylitolu (można dać mniej bo ciasto wychodzi mocno słodkie)
    soli (w oryginale 3/4 łyżeczki)
    jogurtu naturalnego
    miodu naturalnego
    duże jajko lub dwa małe
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z l1 laski wanilii)
    rodzynek/żurawiny (lub innych suszonych owoców)*

Sposób przygotowania

Płatki owsiane, otręby i siemię lniane przesypać na dużą, suchą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i podpiec przez około 10 minut (zamiast w piekarniku można je też podprażyć na dużej suchej patelni). Po wyjęciu z piekarnika przesypać do malaksera i zmielić na drobno. 
Zmielone przesypać do miski, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać. 
Jajko zmiksować z jogurtem, miodem i pastą z wanilii. Dodać razem z rodzynkami lub innymi suszonymi (lub świeżymi) owocami do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikser na najwolniejszych obrotach - tylko do połączenia się składników.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka - patyczek w zasadzie może być wilgotny, ale nie powinien być obklejony w cieście). Najlepiej sprawdzić po upływie 40-45 minut czy ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy dalej i co jakiś czas sprawdzamy. Jeśli wierzch zbyt szybko by się przypiekał przykryć go folią aluminiową lub podwójną warstwą papieru do wypieków. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na kratkę i pozostawić tam do wystudzenia.

Smacznego :)