ksylitolu (można dać mniej bo ciasto wychodzi mocno słodkie)
soli (w oryginale 3/4 łyżeczki)
jogurtu naturalnego
miodu naturalnego
duże jajko lub dwa małe
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z l1 laski wanilii)
rodzynek/żurawiny (lub innych suszonych owoców)*
Sposób przygotowania
Płatki owsiane, otręby i siemię lniane przesypać na dużą, suchą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i podpiec przez około 10 minut (zamiast w piekarniku można je też podprażyć na dużej suchej patelni). Po wyjęciu z piekarnika przesypać do malaksera i zmielić na drobno.
Zmielone przesypać do miski, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać.
Jajko zmiksować z jogurtem, miodem i pastą z wanilii. Dodać razem z rodzynkami lub innymi suszonymi (lub świeżymi) owocami do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikser na najwolniejszych obrotach - tylko do połączenia się składników.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka - patyczek w zasadzie może być wilgotny, ale nie powinien być obklejony w cieście). Najlepiej sprawdzić po upływie 40-45 minut czy ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy dalej i co jakiś czas sprawdzamy. Jeśli wierzch zbyt szybko by się przypiekał przykryć go folią aluminiową lub podwójną warstwą papieru do wypieków. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na kratkę i pozostawić tam do wystudzenia.
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie). Bałam się, że będzie suche, ale wbrew moim obawom wyszło dość wilgotne, choć oczywiście nie tak jak ciasta z dużą zawartością tłuszczu. :) No ale coś za coś. ;) Ciasto nie jest puszyste, raczej dość zwarte, przypomina w smaku chlebki z bakaliami (np. tureckie). Aromatyczne, z wyczuwalną nutą miodu. Jeśli dodacie do niego zamiast suszonych owoców np. jabłka, banany będzie jeszcze wilgotniejsze i zapewne zyska na smaku. Żeby wzbogacić smak ciast można też dodać np. ulubione orzechy, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, podprażone ziarna słonecznika, etc. Przepis pochodzi z książki "Zdrowie na talerzu" wyd. RD. Polecam je szczególnie osobom dbającym o sylwetkę lub po prostu zdrowo odżywiającym się, ale też jako ciekawą odmianę od tradycyjnych, bardziej kalorycznych ciast.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
opcjonalnie garść ulubionych posiekanych orzechów
otrębów pszennych
siemienia lnianego (całe ziarna)
mąki jaglanej (można zastąpić orkiszową)
proszku do pieczenia
ksylitolu (można dać mniej bo ciasto wychodzi mocno słodkie)
soli (w oryginale 3/4 łyżeczki)
jogurtu naturalnego
miodu naturalnego
duże jajko lub dwa małe
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z l1 laski wanilii)
rodzynek/żurawiny (lub innych suszonych owoców)*
* zamiast suszonych można dodać świeże, np. pokrojone w kostkę jabłka lub banany
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ola
2015-04-29 10:37:32
Albo coś przeoczyłam albo w przepisie jest jakiś błąd. W przepisie napisane jest żeby cukier wymieszać z resztą składników suchych a potem ze jajko należy zmiksować z cukrem.. To mam je dodać do suchych składników czy do jajka? i co jeśli dodałam cukier już do suchych składników?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-29 12:56:01
Faktycznie z rozępdu dopisałam cukier również przy jajku, już poprawiłam w przepisie. Jajko miksujemy tylko z miodem, jogurtem i wanilią. Pozdrawiam
Ola
2015-04-29 14:25:45
Super! Dziękuje i ciacho wyszło piękne, mam nadzieję, że jak ostygnie to będzie smakować tak jak wygląda! Mam nadzieję, że będzie więcej takich przepisów i dziekuje za nie!
gin
2015-04-18 15:21:52
Idealne na podwieczorek :)
2015-04-17 22:33:14
Poproszę przepis 😊
2015-04-17 23:48:31
przepis już na blogu, zapraszam :)
2015-04-17 21:58:06
Oooo super ! :-) Oby jak najwięcej takich przepisów :P
2015-04-17 21:56:29
Jutro piekę jak dostanę przepis a do środka dam mieszankę keksową.
2015-04-17 23:49:19
przepis już na blogu, zapraszam http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4600/ciasto-owsiane--bez-tluszczu-
Tym razem ciasto w wersji fit. Coraz częściej mnie o takie prosicie, więc postaram się by było ich tutaj więcej. Prezentowane ciacho nie ma dodatku tłuszczu (poza tym zawartym w jajkach i jogurcie). Bałam się, że będzie suche, ale wbrew moim obawom wyszło dość wilgotne, choć oczywiście nie tak jak ciasta z dużą zawartością tłuszczu. :) No ale coś za coś. ;) Ciasto nie jest puszyste, raczej dość zwarte, przypomina w smaku chlebki z bakaliami (np. tureckie). Aromatyczne, z wyczuwalną nutą miodu. Jeśli dodacie do niego zamiast suszonych owoców np. jabłka, banany będzie jeszcze wilgotniejsze i zapewne zyska na smaku. Żeby wzbogacić smak ciast można też dodać np. ulubione orzechy, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, podprażone ziarna słonecznika, etc. Przepis pochodzi z książki "Zdrowie na talerzu" wyd. RD. Polecam je szczególnie osobom dbającym o sylwetkę lub po prostu zdrowo odżywiającym się, ale też jako ciekawą odmianę od tradycyjnych, bardziej kalorycznych ciast.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
opcjonalnie garść ulubionych posiekanych orzechów
otrębów pszennych
siemienia lnianego (całe ziarna)
mąki jaglanej (można zastąpić orkiszową)
proszku do pieczenia
ksylitolu (można dać mniej bo ciasto wychodzi mocno słodkie)
soli (w oryginale 3/4 łyżeczki)
jogurtu naturalnego
miodu naturalnego
duże jajko lub dwa małe
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z l1 laski wanilii)
rodzynek/żurawiny (lub innych suszonych owoców)*
Sposób przygotowania
Płatki owsiane, otręby i siemię lniane przesypać na dużą, suchą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i podpiec przez około 10 minut (zamiast w piekarniku można je też podprażyć na dużej suchej patelni). Po wyjęciu z piekarnika przesypać do malaksera i zmielić na drobno.
Zmielone przesypać do miski, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać.
Jajko zmiksować z jogurtem, miodem i pastą z wanilii. Dodać razem z rodzynkami lub innymi suszonymi (lub świeżymi) owocami do suchych składników i wymieszać łyżką lub mikser na najwolniejszych obrotach - tylko do połączenia się składników.
Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka - patyczek w zasadzie może być wilgotny, ale nie powinien być obklejony w cieście). Najlepiej sprawdzić po upływie 40-45 minut czy ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy dalej i co jakiś czas sprawdzamy. Jeśli wierzch zbyt szybko by się przypiekał przykryć go folią aluminiową lub podwójną warstwą papieru do wypieków. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na kratkę i pozostawić tam do wystudzenia.