ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 20 g cukru z prawdziwą wanilią)
duże jajka
konfitury z płatków róży
dość gęstej, kwaśnej śmietany 18%
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
opcjonalnie odrobina różowego barwnika
Lukier:
Ilość
Składnik
cukru pudru
odrobina gorącej wody lub soku z cytryny, ewentualnie wody różanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka, tak by jej spód nie dotykał wody).Zmniejszamy moc palnika i trzymamy miskę na garnku póki czekolada się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia gdy będzie jednolita i gładka. Odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, dodajemy cukier i dalej ucieramy aż masa zrobi się jasnokremowa i bardzo puszysta. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy, kolejne dodajemy gdy uprzednio dodane dobrze połączyło się z masą i jest ona jednolita. Dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) i przetartą przez sito konfiturę, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ewentualnie wodę rózaną i barwnik, ponownie miksujemy aż masa będzie jednolita.
Oba rodzaje mąki przesiewamy do drugie naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach do masy maślanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i oproszonej kaszą manną/bułką tartą lub mąką formy z kominem o śr. ok. 20-21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut (najlepiej po upływie 35-40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta, bo może się okazać, że jest już dobre). Jeśli ciasto za szybko rumieni się od góry można przykryć je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków.
Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na 15-20 minut do przestudzenia. Następnie można je wyjąć, przestudzić jeszcze przez chwilę w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z odrobina wody/soku z cytryny na gęsty lukier (taki, który bardzo powoli spływa z łyżki), polać nim babkę.
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :) Jaka jest? Delikatna, mięciutka, wilgotna, chciałoby się rzec aksamitna, o delikatnym różanym smaku i aromacie. Przechowywana w szczelnie zamkniętym pudelku lub owinięta folią spożywczą bardzo długo zachowuje świeżość.
I naprawdę jest równie pyszna kolejnego i jeszcze następnego dnia. Jeśli lubicie smak konfitury z róży, to zróbcie ją koniecznie, jestem pewna, że nie będziecie żałować. :)
Składniki:
Ciasto:*
Ilość
Składnik
150 g
białej czekolady
opcjonalnie kilka kropel wody różanej
200 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 20 g cukru z prawdziwą wanilią)
duże jajka
konfitury z płatków róży
dość gęstej, kwaśnej śmietany 18%
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
opcjonalnie odrobina różowego barwnika
Lukier:
Ilość
Składnik
cukru pudru
odrobina gorącej wody lub soku z cytryny, ewentualnie wody różanej
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
To mój babkowy faworyt na tegoroczne święta. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa (jak i reszta mojej rodzinki) i wiem, że na święta zrobię ją ponownie. :) Jaka jest? Delikatna, mięciutka, wilgotna, chciałoby się rzec aksamitna, o delikatnym różanym smaku i aromacie. Przechowywana w szczelnie zamkniętym pudelku lub owinięta folią spożywczą bardzo długo zachowuje świeżość.
I naprawdę jest równie pyszna kolejnego i jeszcze następnego dnia. Jeśli lubicie smak konfitury z róży, to zróbcie ją koniecznie, jestem pewna, że nie będziecie żałować. :)
Składniki
Ciasto:*
Ilość
Składnik
150 g
białej czekolady
opcjonalnie kilka kropel wody różanej
200 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 20 g cukru z prawdziwą wanilią)
duże jajka
konfitury z płatków róży
dość gęstej, kwaśnej śmietany 18%
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
opcjonalnie odrobina różowego barwnika
Lukier:
Ilość
Składnik
cukru pudru
odrobina gorącej wody lub soku z cytryny, ewentualnie wody różanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka, tak by jej spód nie dotykał wody).Zmniejszamy moc palnika i trzymamy miskę na garnku póki czekolada się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia gdy będzie jednolita i gładka. Odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, dodajemy cukier i dalej ucieramy aż masa zrobi się jasnokremowa i bardzo puszysta. Dodajemy ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy, kolejne dodajemy gdy uprzednio dodane dobrze połączyło się z masą i jest ona jednolita. Dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę (może być lekko ciepła, ale nie gorąca) i przetartą przez sito konfiturę, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ewentualnie wodę rózaną i barwnik, ponownie miksujemy aż masa będzie jednolita.
Oba rodzaje mąki przesiewamy do drugie naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach do masy maślanej. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i oproszonej kaszą manną/bułką tartą lub mąką formy z kominem o śr. ok. 20-21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut (najlepiej po upływie 35-40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta, bo może się okazać, że jest już dobre). Jeśli ciasto za szybko rumieni się od góry można przykryć je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do wypieków.
Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na 15-20 minut do przestudzenia. Następnie można je wyjąć, przestudzić jeszcze przez chwilę w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z odrobina wody/soku z cytryny na gęsty lukier (taki, który bardzo powoli spływa z łyżki), polać nim babkę.