opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni
śmietanki kremówki 30%
Nutelli
pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Mniejsza część rozwałkowujemy na długi dość wąski pasek (ok.2-3 cm) i wycinamy z niego 4 cieńsze paseczki (po 0,5 cm szerokości i o długości boków spodu, a wiec dwa dłuższe i dwa krótsze). Brzegi ciasta włożonego do formy smarujemy rozbełtanym białkiem (dosłownie na 0,5 cm szer.) i idziemy na nich wycięte paski ciasta, dociskamy widelcem lub innym ząbkowanym narzędziem, tak, żeby zrobić na bokach wzorki. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie.
Nadzienie:
Śmietankę podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie gotujemy. Dodajemy Nutelle i mieszając podgrzewamy aż masa zrobi się jednolita. Dodajemy mleko w proszku, mieszamy do połączenia się składników (masa powinna znacznie zgęstnieć, ale nadal powinna być płynna). Ewentualnie dodajemy podprażone na suchej patelni posiekane orzechy laskowe i mieszamy aby dobrze połączyły się z masą (ja orzechy dałam tylko na wierzch). Orzechy prażymy na suchej patelni, przesypujemy na ścierkę i pocieramy jej brzegami tak, żeby orzechy wzajemnie o siebie tarły, wtedy skórka z nich odpadnie (na części zostanie, ale zupełnie się tym nie przejmujcie). :) Orzechy siekamy ręcznie lub w malakserze i dodajemy je do masy i lub posypujemy nimi wierzch mazurka.
Całość:
Gorący krem nutellowy wylewamy na upieczony spód. Na wierch wysypujemy podprażone, posiekane orzechy laskowe. Ewentualnie dekorujemy wg uznania.
Jeśli jesteście fanami Nutelli, to mam dla Was dobra wiadomość. Oto kolejny pomysł na jej wykorzystanie. ;) I to jakie pyszne wykorzystanie. ;) Nie napracujecie się przy tym mazurku a jest naprawdę wyśmienity. O ile oczywiście lubicie słodycz Nutelli. ;) Ja użyłam domowej i takową też Wam bardzo polecam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tej ze sklepu. Nadzienie to połączenie wspomnianego kremu, śmietanki, mleka w proszku, posiekanych i podprażonych orzechów laskowych. Spod tradycyjny, kruchy o maślano-śmietankowym aromacie. Oj, powiem Wam, że bardzo ciężko przejść obok tego mazurka obojętnie, szczególnie jak leży na kuchennym stole i jest w zasięgu Waszej ręki. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej, najlepiej krupczatki
200 g
schłodzonego masła
cukru pudru
żółtka
aromatu śmietankowego
Nadzienie:
Ilość
Składnik
opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni
Jeśli jesteście fanami Nutelli, to mam dla Was dobra wiadomość. Oto kolejny pomysł na jej wykorzystanie. ;) I to jakie pyszne wykorzystanie. ;) Nie napracujecie się przy tym mazurku a jest naprawdę wyśmienity. O ile oczywiście lubicie słodycz Nutelli. ;) Ja użyłam domowej i takową też Wam bardzo polecam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tej ze sklepu. Nadzienie to połączenie wspomnianego kremu, śmietanki, mleka w proszku, posiekanych i podprażonych orzechów laskowych. Spod tradycyjny, kruchy o maślano-śmietankowym aromacie. Oj, powiem Wam, że bardzo ciężko przejść obok tego mazurka obojętnie, szczególnie jak leży na kuchennym stole i jest w zasięgu Waszej ręki. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej, najlepiej krupczatki
200 g
schłodzonego masła
cukru pudru
żółtka
aromatu śmietankowego
Nadzienie:
Ilość
Składnik
opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni
śmietanki kremówki 30%
Nutelli
pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy. Wysypujemy na stolnicę dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-7 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Mniejsza część rozwałkowujemy na długi dość wąski pasek (ok.2-3 cm) i wycinamy z niego 4 cieńsze paseczki (po 0,5 cm szerokości i o długości boków spodu, a wiec dwa dłuższe i dwa krótsze). Brzegi ciasta włożonego do formy smarujemy rozbełtanym białkiem (dosłownie na 0,5 cm szer.) i idziemy na nich wycięte paski ciasta, dociskamy widelcem lub innym ząbkowanym narzędziem, tak, żeby zrobić na bokach wzorki. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie.
Nadzienie:
Śmietankę podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie gotujemy. Dodajemy Nutelle i mieszając podgrzewamy aż masa zrobi się jednolita. Dodajemy mleko w proszku, mieszamy do połączenia się składników (masa powinna znacznie zgęstnieć, ale nadal powinna być płynna). Ewentualnie dodajemy podprażone na suchej patelni posiekane orzechy laskowe i mieszamy aby dobrze połączyły się z masą (ja orzechy dałam tylko na wierzch). Orzechy prażymy na suchej patelni, przesypujemy na ścierkę i pocieramy jej brzegami tak, żeby orzechy wzajemnie o siebie tarły, wtedy skórka z nich odpadnie (na części zostanie, ale zupełnie się tym nie przejmujcie). :) Orzechy siekamy ręcznie lub w malakserze i dodajemy je do masy i lub posypujemy nimi wierzch mazurka.
Całość:
Gorący krem nutellowy wylewamy na upieczony spód. Na wierch wysypujemy podprażone, posiekane orzechy laskowe. Ewentualnie dekorujemy wg uznania.