Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Ilość | Składnik |
---|---|
kaszy manny (trochę mniej niz pół szklanki) | |
mleka (może być roślinne) | |
ksylitolu (można mniej lub więcej wg swojego smaku), można zastąpić zwykłym lub miodem | |
1 | laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką pasty lub ekstraktu z wanilii)* |
truskawek lub innych owoców (świeżych lub mrożonych)** | |
miód lub ksylitol do dosłodzenia owoców, (ilość wg własnych preferencji smakowych |
Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Do odlanego, zimnego
mleka dodać kaszę, wymieszać. Gdy mleko się zagotuję wyjąć z niego laske wanilii, łyżeczką wydrążyc z niej nasionka i dodać je do mleka, wymieszać, dodać do niego rozrobioną
w mleku kaszę i stale mieszając gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut aż kasza
znacznie zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczków, kokilek lub
pucharków.
Truskawki lub inne owoce umyć, zblendować na gładki mus (jeśli używacie malin to po zblendowaniu trzeba je dodatkowo przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Przełożyć do rondelka, dosłodzić wg smaku, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 minut aż owoce nieco zgęstnieją. Gotowe wyłożyć na wierzch kaszy. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce zgodnie z Waszymi upodobaniami.
Smacznego :)