twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
skórka otarta z 1 cytryny
cukru pudru (można dać więcej, jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
cukru waniliowego domowego
śmietanki kremówki
galaretka truskawkowa
opakowanie podłużnych biszkoptów
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą połowę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).
Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.
Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Mocno truskawkowy sernik na zimno. Puszysty, lekki, o konsystencji pianki. Z lekko cytrynową nutą. Jest zdecydowanie orzeźwiający, idealny na lato. Polecam!
Składniki:
Ilość
Składnik
truskawek
żelatyny
soku z cytryny
twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
skórka otarta z 1 cytryny
cukru pudru (można dać więcej, jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Waldek
2014-06-25 17:22:40
Takie serniczki mógłbym jeść codziennie (chyba) ale sezon na truskawki jest tak krótki.
SlodkieFantazje
2014-05-29 16:56:03
@Ave - można, ale to zmieni konsystencję i smak masy serowej. Pozdrawiam
Ave
2014-05-29 13:55:10
Czy zamiast twarogu można użyć mascarpone?
Jolanta Szyndlarewicz
2012-06-24 18:04:44
Wygląda przepysznie:) ....
Hanka
2012-06-22 17:15:15
Mniamniaśnie wygląda ... uwielbiam serniki na zimno, ale zawsze owoce były tylko na wierzchu ... Ten przepis wygląda super. Pozdrawiam
talablaska
2012-06-22 16:28:10
Niesamowicie puszysty!!! I jaki piękny...
mojetworyprzetwory
2012-06-22 10:39:01
Z opisu zapowiada się wspaniale!!! Piękne ciasto!
Anetnka
2012-06-22 09:12:58
piekny ten serniczek, pycha
Asiek
2012-06-22 07:41:02
Kurcze, te serniki na zimno są takie piękne, a ja tak ich nie lubię:(:( Może muszę, tak jak z rabarbarem znaleźć jakiś złoty środek na polubienie?:) Tak czy siak, ten prezentuje się wspaniale i nawet bym skosztowała:)Pozdrawiam serdecznie Kasiu!
karmel-itka
2012-06-22 04:50:26
wakacje bez lekkiego ciasta z truskawkami chyba nie byłoby wakcjami! pyszne ciasto.
Mocno truskawkowy sernik na zimno. Puszysty, lekki, o konsystencji pianki. Z lekko cytrynową nutą. Jest zdecydowanie orzeźwiający, idealny na lato. Polecam!
Składniki
Ilość
Składnik
truskawek
żelatyny
soku z cytryny
twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
skórka otarta z 1 cytryny
cukru pudru (można dać więcej, jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
cukru waniliowego domowego
śmietanki kremówki
galaretka truskawkowa
opakowanie podłużnych biszkoptów
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą połowę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).
Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.
Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.