cukru pudru (lub więcej jeśli preferujecie słodsze serniki)
skórka otarta z 1 dużej cytryny (opcjonalnie 2 małe)
mąki ziemniaczanej
truskawek
Krem na wierzch:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
kwaśnej śmietany
cukru pudru
soku z cytryny
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty zblendować na pył, dodać miękkie masło. Wymieszać. Spód tortownicy o śr. 21-22 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę biszkoptową wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i docisnąć. Spód podpiec ok. 10-15 minut w temp. 180° C (z termoobiegiem 160 °C). Po upieczeniu ciasto odstawić do przestudzenia (nie wyjmować z tortownicy).
Masa serowa:
Truskawki oczyścić, odszypułkować. Duże truskawkami pokroić na mniejsze kawałki. Około 10 sztuk odłożyć do dekoracji. Wszystkie składniki masy serowej poza truskawkami zmiksować. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Ponownie wstawić do nagrzanego do 180° C (z termoobiegiem 160 °C) piekarnika na ok. 60 – 70 minut. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił można pod koniec pieczenia przykryć go papierem do wypieków. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Krem na wierzch:
Serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami (pomijając odłożone truskawki). Nałożyć na wierzch sernika. Ułożyć przekrojone na pół truskawki.
To jeden z tych serników,, którego smaku się nie zapomina. Dla mnie to idealne uosobienie lata, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na moim stole takiego owocowego, orzeźwiającego serniczka. Należy koniecznie go schłodzić. Smakuje wtedy wybornie. Sama masa serowa jest delikatnie cytrynowa, orzeźwiająca, kremowa i dość zwarta. Zdecydowanie nie jest puszysta. A w połączeniu z truskawkami, mmmmm…. tego nie da się opisać, to trzeba spróbować. Szczególnie jeśli lubicie połączenie białego sera z truskawkami. Sam spód jest klasyczny, wydaje mi się, że bardziej pasuje do tego sernika niż np. spód ciasteczkowy, choć można go też pominąć i cieszyć się samą masą serową. :) Bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
biszkoptów
miękkiego masła
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu trzykrotnie mielonego
400 g
serka mascarpone
jajek
cukru pudru (lub więcej jeśli preferujecie słodsze serniki)
skórka otarta z 1 dużej cytryny (opcjonalnie 2 małe)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Majana
2012-07-07 06:56:37
Wspaniale wygląda. Dostojny, pyszny. No i truskawki. :)Mniam, chwytam w locie kawałeczek.Pozdrowienia :)
karmel-itka
2012-07-06 14:55:12
pięknie wygląda!zawsze się zastanawiałam, czy można w serowej masie zatopić jakiś owoc, np. te takie to truskawki. no, i widocznie można. a efekt? fenomenalnie czarujący.podoba mi się smak - cytryna i truskawka plus ser. musi smakować naprawdę wspaniale.
To jeden z tych serników,, którego smaku się nie zapomina. Dla mnie to idealne uosobienie lata, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na moim stole takiego owocowego, orzeźwiającego serniczka. Należy koniecznie go schłodzić. Smakuje wtedy wybornie. Sama masa serowa jest delikatnie cytrynowa, orzeźwiająca, kremowa i dość zwarta. Zdecydowanie nie jest puszysta. A w połączeniu z truskawkami, mmmmm…. tego nie da się opisać, to trzeba spróbować. Szczególnie jeśli lubicie połączenie białego sera z truskawkami. Sam spód jest klasyczny, wydaje mi się, że bardziej pasuje do tego sernika niż np. spód ciasteczkowy, choć można go też pominąć i cieszyć się samą masą serową. :) Bardzo polecam!
Przepis własny.
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
150 g
biszkoptów
miękkiego masła
Masa serowa:
Ilość
Składnik
twarogu trzykrotnie mielonego
400 g
serka mascarpone
jajek
cukru pudru (lub więcej jeśli preferujecie słodsze serniki)
skórka otarta z 1 dużej cytryny (opcjonalnie 2 małe)
mąki ziemniaczanej
truskawek
Krem na wierzch:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
kwaśnej śmietany
cukru pudru
soku z cytryny
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty zblendować na pył, dodać miękkie masło. Wymieszać. Spód tortownicy o śr. 21-22 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę biszkoptową wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i docisnąć. Spód podpiec ok. 10-15 minut w temp. 180° C (z termoobiegiem 160 °C). Po upieczeniu ciasto odstawić do przestudzenia (nie wyjmować z tortownicy).
Masa serowa:
Truskawki oczyścić, odszypułkować. Duże truskawkami pokroić na mniejsze kawałki. Około 10 sztuk odłożyć do dekoracji. Wszystkie składniki masy serowej poza truskawkami zmiksować. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Ponownie wstawić do nagrzanego do 180° C (z termoobiegiem 160 °C) piekarnika na ok. 60 – 70 minut. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił można pod koniec pieczenia przykryć go papierem do wypieków. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Krem na wierzch:
Serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami (pomijając odłożone truskawki). Nałożyć na wierzch sernika. Ułożyć przekrojone na pół truskawki.