KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik cytrynowy z truskawkami

Przyg: 40 min Pieczenie: 80 min
Łatwy
Porcje: 13
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernik2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g biszkoptów
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu trzykrotnie mielonego
    400 g serka mascarpone
    jajek
    cukru pudru (lub więcej jeśli preferujecie słodsze serniki)
    skórka otarta z 1 dużej cytryny (opcjonalnie 2 małe)
    mąki ziemniaczanej
    truskawek
  • Krem na wierzch:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty zblendować na pył, dodać miękkie masło. Wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 21-22 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę biszkoptową wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i docisnąć. Spód podpiec ok. 10-15 minut w temp. 180° C (z termoobiegiem 160 °C).
Po upieczeniu ciasto odstawić do przestudzenia (nie wyjmować z tortownicy).

Masa serowa:

Truskawki oczyścić, odszypułkować. Duże truskawkami pokroić na mniejsze kawałki. Około 10 sztuk odłożyć do dekoracji.
Wszystkie składniki masy serowej poza truskawkami zmiksować. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Ponownie wstawić do nagrzanego do 180° C (z termoobiegiem 160 °C) piekarnika na ok. 60 – 70 minut. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił można pod koniec pieczenia przykryć go papierem do wypieków.
Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Krem na wierzch:

Serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami (pomijając odłożone truskawki). Nałożyć na wierzch sernika. Ułożyć przekrojone na pół truskawki.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 80 min
Łatwy
Porcje: 13

To jeden z tych serników,, którego smaku się nie zapomina. Dla mnie to idealne uosobienie lata, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na moim stole takiego owocowego, orzeźwiającego serniczka. Należy koniecznie go schłodzić. Smakuje wtedy wybornie. Sama masa serowa jest delikatnie cytrynowa, orzeźwiająca, kremowa i dość zwarta. Zdecydowanie nie jest puszysta. A w połączeniu z truskawkami, mmmmm…. tego nie da się opisać, to trzeba spróbować. Szczególnie jeśli lubicie połączenie białego sera z truskawkami. Sam spód jest klasyczny, wydaje mi się, że bardziej pasuje do tego sernika niż np. spód ciasteczkowy, choć można go też pominąć i cieszyć się samą masą serową. :) Bardzo polecam!

Przepis własny.

sernik1.JPG sernik3.JPG sernik4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-07 06:56:37

    Wspaniale wygląda. Dostojny, pyszny. No i truskawki. :)Mniam, chwytam w locie kawałeczek.Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-07-06 14:55:12

    pięknie wygląda!zawsze się zastanawiałam, czy można w serowej masie zatopić jakiś owoc, np. te takie to truskawki. no, i widocznie można. a efekt? fenomenalnie czarujący.podoba mi się smak - cytryna i truskawka plus ser. musi smakować naprawdę wspaniale.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-06 13:43:01

    Fantastyczny sernik, chętnie zjadłabym kawałeczek:)

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-07-06 08:05:06

    pycha ten serniczek!

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-07-06 06:41:53

    Z cytrynową nutką i truskawkami musi być pyszne!pozdrawiam serdecznieMalwinna

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-07-06 06:02:06

    podoba mi się to Twoje truskawkowo cytrynowe lato.

    Twój komentarz

Sernik cytrynowy z truskawkami

Sernik cytrynowy z truskawkami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 80 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 21 cm

Opis

To jeden z tych serników,, którego smaku się nie zapomina. Dla mnie to idealne uosobienie lata, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na moim stole takiego owocowego, orzeźwiającego serniczka. Należy koniecznie go schłodzić. Smakuje wtedy wybornie. Sama masa serowa jest delikatnie cytrynowa, orzeźwiająca, kremowa i dość zwarta. Zdecydowanie nie jest puszysta. A w połączeniu z truskawkami, mmmmm…. tego nie da się opisać, to trzeba spróbować. Szczególnie jeśli lubicie połączenie białego sera z truskawkami. Sam spód jest klasyczny, wydaje mi się, że bardziej pasuje do tego sernika niż np. spód ciasteczkowy, choć można go też pominąć i cieszyć się samą masą serową. :) Bardzo polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g biszkoptów
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu trzykrotnie mielonego
    400 g serka mascarpone
    jajek
    cukru pudru (lub więcej jeśli preferujecie słodsze serniki)
    skórka otarta z 1 dużej cytryny (opcjonalnie 2 małe)
    mąki ziemniaczanej
    truskawek
  • Krem na wierzch:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty zblendować na pył, dodać miękkie masło. Wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 21-22 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę biszkoptową wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i docisnąć. Spód podpiec ok. 10-15 minut w temp. 180° C (z termoobiegiem 160 °C).
Po upieczeniu ciasto odstawić do przestudzenia (nie wyjmować z tortownicy).

Masa serowa:

Truskawki oczyścić, odszypułkować. Duże truskawkami pokroić na mniejsze kawałki. Około 10 sztuk odłożyć do dekoracji.
Wszystkie składniki masy serowej poza truskawkami zmiksować. Dodać truskawki i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Ponownie wstawić do nagrzanego do 180° C (z termoobiegiem 160 °C) piekarnika na ok. 60 – 70 minut. Jeśli wierzch za szybko by się rumienił można pod koniec pieczenia przykryć go papierem do wypieków.
Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Krem na wierzch:

Serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami (pomijając odłożone truskawki). Nałożyć na wierzch sernika. Ułożyć przekrojone na pół truskawki.

Smacznego :)