cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
duże jajka
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
kakao
mleka
Polewa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
Ciasto:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i stale ucierać do wyczerpania cukru, aż masa będzie jasno kremowa i puszysta. Dodać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i stale miksować (kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączyło się z masą maślaną w jednolitą całość).
Do drugiego naczynia przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, na przemian z mlekiem (a więc dodajemy 1/3 porcji suchych składników miksujemy, następnie 1/3 porcji mleka, znów miksujemy itd. do wyczerpania składników).
Gotową masę czekoladową przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką/kaszą manną lub bułką tartą formy z kominem (u mnie niewysoka, o śr. 22 cm). Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec ok. 40-50 minut (w wyższej formie o mniejszej średnicy prawdopodobnie trzeba będzie piec chwilę dłużej; najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka w środku jest już upieczona).
Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią babkę.
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było. To klasyczna, puszysta, delikatna babeczka, która, jeśli tylko dobrze ją przechowujemy, długo będzie nas cieszyć swoją świeżości i puszystością. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole, ale również na co dzień do poobiedniej herbatki.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
180 g
masła w temperaturze pokojowej
drobnego cukru do wypieków
1 łyżka
cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
anka
2015-03-25 08:24:20
Dlaczego piekę różne ciasta torty, drożdżowe i wszystko jest super, a w każdej babce mam zakalec :-( płakać mi się chce, że nie mogę upiec babki i nawet nie wiem ile prób poczyniłam :-(
Halina
2015-09-03 15:45:03
Chcę podzielić się moimi spostrzeżeniami odnośnie nieudanych babek Anki. Po pierwsze wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tz. na 2 godzinki przed pieczeniem produkty które trzymamy w lodówce wyjąć i pozostawić do momentu wypieku.Po drugie do utartych jajek z cukrem i masłem dodajemy mąkę w trzech turach razem z 1/3 ilości mleka i już nie miksujemy tylko mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Też tak miałam prawie za każdym razem zakalec. Odkąd nie miksuję mąki babki wychodzą jak malowane. Spróbuj Halina
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-25 10:06:07
To dotyczy tylko babek ucieranych czy również drożdżowych? W ucieranych istotne są w zasadzie trzy-cztery rzeczy: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło powinno być dobrze utarte z cukrem na puszystą masę, jajka dodajemy stopniowo, żeby ciasto się nie zwarzyło podczas ucierania i bardzo ważne - po dodaniu mąki miksujemy ciasto tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Pozdrawiam serdecznie
2015-03-24 20:43:37
Fajna babka, ale ja lubie biale babki tak jak i moja rodzinka;)
2015-03-24 19:39:37
Myślę, dziewczyny ze święta będą bardzo udane😊 twórzmy 😉
2015-03-24 17:45:29
Ale mam ochotę na babeczke, wygląda smakowicie
2015-03-24 14:27:47
Czekolada.....
2015-03-24 13:42:48
Mój mąż mówi, ze te zdjecia to dla kobiet jest jak dobry seks. Zgadzam sie z min😊od razu mam dobry humor🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰☕☕☕☕☕Mniami
2015-03-24 13:43:40
Hahaha :) coś w tym jest ;)
2015-03-24 13:05:46
Aneta Płachta już wiesz co upiec w nowej foremce :) i pamiętaj zaproś mnie na inkę jak jeszcze w piekarniku będzie bo potem może być za późno :P
2015-03-24 12:44:30
piękna :)
2015-03-24 12:40:55
Poproszę kawałeczek :D
2015-03-24 12:54:22
Z częstowaniem będzie ciężko, bo babce niestety nie ma już nawet śladu :D
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było. To klasyczna, puszysta, delikatna babeczka, która, jeśli tylko dobrze ją przechowujemy, długo będzie nas cieszyć swoją świeżości i puszystością. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole, ale również na co dzień do poobiedniej herbatki.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
180 g
masła w temperaturze pokojowej
drobnego cukru do wypieków
1 łyżka
cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
duże jajka
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
kakao
mleka
Polewa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
masła
śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
Ciasto:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i stale ucierać do wyczerpania cukru, aż masa będzie jasno kremowa i puszysta. Dodać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i stale miksować (kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączyło się z masą maślaną w jednolitą całość).
Do drugiego naczynia przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, na przemian z mlekiem (a więc dodajemy 1/3 porcji suchych składników miksujemy, następnie 1/3 porcji mleka, znów miksujemy itd. do wyczerpania składników).
Gotową masę czekoladową przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką/kaszą manną lub bułką tartą formy z kominem (u mnie niewysoka, o śr. 22 cm). Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec ok. 40-50 minut (w wyższej formie o mniejszej średnicy prawdopodobnie trzeba będzie piec chwilę dłużej; najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka w środku jest już upieczona).
Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią babkę.