mąki pszennej tortowej (można zastąpić kukurydzianą lub migdałową)
mąki ziemniaczanej
Mus truskawkowy:
Ilość
Składnik
truskawek
ok. 1/2 szklanki ksylitolu do smaku (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i preferencji)
żelatyny w proszku
dodatkowo kilka truskawek do dekoracji wierzchu
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Do formy przełożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 160 - 170º C (pieczenie góra/dół) około 15 minut (do suchego patyczka). Gotowe pozostawić na ok 10 min w uchylnym piekarniku do przestudzenia, później wyjąć i dalej studzić na kratce. Po wystudzeniu papier delikatnie oddzielić od ciasta.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą (można też niczym nie wykładać, bo biszkopt i tak odejdzie od formy po przekręceniu jej do góry nogami). Biszkopt pokroić na kawałki pasujące do boków i spodu keksówki. Najlepiej trzymając keksówkę na biszkopcie dokładnie wycinać ostrym nożem ciasto lub odrysować na papierze i szablony położyć na biszkopcie, a następnie wyciąć odpowiednie prostokąty.
Uwaga: pamiętajcie tez o wycięciu kawałka na spód (czyli góry keksówki), którym będzie przykryty mus.
Spod i boki obłożyć wyciętymi z biszkopta kawałkami ciasta.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 12 sztuk zostawić do włożenia w środek jako dekoracja, resztę zmiksować blenderem na gładki mus. Przetrzeć przez sito. Podgrzać razem z cukrem, do momentu aż cały cukier się rozpuści, nie gotować.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musu i szybko zmiksować. Schłodzić w lodówce, żeby nieco stężał, ale pilnować by nie zastygł. Połowę tężejącego musu wylać na wcześniej przygotowany biszkopt, ułożyć na nim wzdłuż warstwę truskawek, przykryć pozostałym musem i wcisnąć resztę truskawek. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Gdy masa już zastygnie (po upływie wspomnianych kilku godzin), odwrócić keksówkę do góry nogami, wierzch ciasta udekorować truskawkami, bitą śmietaną lub inaczej wg upodobań. :)
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, to ta propozycja zapewne przypadnie Wam do gustu. ;) U nas zakochała się w tym cieście w zasadzie deserze cała rodzinka, a moja córcia szczególnie mocno. :) Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
ksylitolu lub erytrotolu
mąki pszennej tortowej (można zastąpić kukurydzianą lub migdałową)
mąki ziemniaczanej
Mus truskawkowy:
Ilość
Składnik
truskawek
ok. 1/2 szklanki ksylitolu do smaku (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i preferencji)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Evi
2015-06-26 11:43:29
Ale nadziany! Świetnie wygląda :)
h_anka
2015-06-26 01:00:19
czy powinnam odczekać z wy;aniem musu na biszkopt aż zacznie tężeć, po zmiksowaniu i wymieszaniu z żelatyna nie jest zbyt płynny aby nie wsiąkał w biszkoptt?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-06-26 11:59:42
Tak, już dodałam w przepisie. Mus po wymieszaniu z żelatyną wstawiamy do lodówki/zamrażalnika, żeby nieco stężał i taki tężejący wylewamy na biszkopt. Pozdrawiam
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, to ta propozycja zapewne przypadnie Wam do gustu. ;) U nas zakochała się w tym cieście w zasadzie deserze cała rodzinka, a moja córcia szczególnie mocno. :) Polecam!
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
ksylitolu lub erytrotolu
mąki pszennej tortowej (można zastąpić kukurydzianą lub migdałową)
mąki ziemniaczanej
Mus truskawkowy:
Ilość
Składnik
truskawek
ok. 1/2 szklanki ksylitolu do smaku (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i preferencji)
żelatyny w proszku
dodatkowo kilka truskawek do dekoracji wierzchu
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Do formy przełożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 160 - 170º C (pieczenie góra/dół) około 15 minut (do suchego patyczka). Gotowe pozostawić na ok 10 min w uchylnym piekarniku do przestudzenia, później wyjąć i dalej studzić na kratce. Po wystudzeniu papier delikatnie oddzielić od ciasta.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą (można też niczym nie wykładać, bo biszkopt i tak odejdzie od formy po przekręceniu jej do góry nogami). Biszkopt pokroić na kawałki pasujące do boków i spodu keksówki. Najlepiej trzymając keksówkę na biszkopcie dokładnie wycinać ostrym nożem ciasto lub odrysować na papierze i szablony położyć na biszkopcie, a następnie wyciąć odpowiednie prostokąty.
Uwaga: pamiętajcie tez o wycięciu kawałka na spód (czyli góry keksówki), którym będzie przykryty mus.
Spod i boki obłożyć wyciętymi z biszkopta kawałkami ciasta.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 12 sztuk zostawić do włożenia w środek jako dekoracja, resztę zmiksować blenderem na gładki mus. Przetrzeć przez sito. Podgrzać razem z cukrem, do momentu aż cały cukier się rozpuści, nie gotować.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musu i szybko zmiksować. Schłodzić w lodówce, żeby nieco stężał, ale pilnować by nie zastygł. Połowę tężejącego musu wylać na wcześniej przygotowany biszkopt, ułożyć na nim wzdłuż warstwę truskawek, przykryć pozostałym musem i wcisnąć resztę truskawek. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Gdy masa już zastygnie (po upływie wspomnianych kilku godzin), odwrócić keksówkę do góry nogami, wierzch ciasta udekorować truskawkami, bitą śmietaną lub inaczej wg upodobań. :)