opakowania Śnieżki (można zastąpić śmietanką kremówką - 650 ml, a mleka wtedy już nie dajemy)
Pianka śmietankowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30 lub 36%
galaretka cytrynowa
cukru pudru
wrzątku
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
Nutelli (1 średni słoik), najlepiej domowej*
80 g
czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką lub silikonową szpatułą.
Spód tortownicy o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zamiast tortownicy można użyć formy z prostymi bokami, wtedy całą wykładamy papierem do wypieków). Do tortownicy/formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić długim ostrym nożem na 2 blaty. Spodni blat przełożyć do formy (po wcześniejszym oddzieleniu go od papieru).
Nutellę zmiksować - będzie się ją dzięki temu lepiej nakładać na biszkopt. Równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie (może się trochę kleić do łyżki, ale można sobie pomóc zwilżaniem łyżki w gorącej wodzie).
Pianka kawowa:
Połowę mleka wymieszać z cappuccino, lekko podgrzać, tak żeby kawa dobrze połączyła się z mlekiem. Mleko nie musi być gorące, wystarczy, że będzie lekko ciepłe. Podgrzane mleko dodać do reszty zimnego mleka. Wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażarki, by całość ponownie się schłodziła.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia (od czasu do czasu sprawdzając czy nie zastygła, jeśli zacznie zastygać ponownie chwilę podgrzewamy, tak, żeby się rozpuściła, ale nie zdążyła się zbytnio ocieplić).
Schłodzone kawowe mleko ubić ze Śnieżkami, aż masa mocno zgęstnieje i będzie miała konsystencję bitej śmietany. Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej i wymieszać aż dobrze się połączą. Dodać do masy kawowej i szybko zmiksować na dużych obrotach miksera, żeby nie powstały grudki. Masę równomiernie rozłożyć na warstwie Nutelli, wierzch wygładzić (masa dość szybko zastyga, wiec najlepiej wykładać ją zaraz po wymieszaniu z żelatyną). Na wierzch wyłożyć drugi biszkopt, docisnąć.
Pianka śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić i odstawić na chwilę do lodówki by lekko się schłodziła, pilnować by nie zastygła.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru, zmiksować. Dodać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę (to ważne, żeby była całkowicie płynna, bo podczas dodawania gęstszej mogą zrobić się grudki w masie). Szybko zmiksować. Wyłożyć na wierzchni biszkopt, równomiernie rozprowadzić i wygładzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oprószyć nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą. Ciasto nie jest mocno słodkie, bo zarówno masa kawowa jak i śmietankowa nie są przesłodzone. Z uwagi na wyczuwalny kawowy posmak posmakuje raczej dorosłym, dzieci co najwyżej zainteresują się biszkoptem, śmietankową pianką lub Nutellowym spodem, za warstwę kawową raczej podziękują. ;) Inspirację stanowił przepis znaleziony w książce "Wyśmienite ciasta owocowe - 60 najlepszych przepisów", trochę jednak go zmodyfikowałam wg moich preferencji. Polecam :)
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
dużych jajek (rozmiar L)
cukru
mąki pszennej (najlepiej tortowej)
mąki ziemniaczanej
Pianka kawowa:
Ilość
Składnik
żelatyny
wrzątku
mleka
cappuccino
4
opakowania Śnieżki (można zastąpić śmietanką kremówką - 650 ml, a mleka wtedy już nie dajemy)
Pianka śmietankowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30 lub 36%
galaretka cytrynowa
cukru pudru
wrzątku
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
Nutelli (1 średni słoik), najlepiej domowej*
80 g
czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
* przepis na domową Nutelle znajdziecie tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Magda
2015-05-20 18:12:01
Wygląda super, ale niestety skład nutelli pozostawia wiele do życzenia, podobnie jak i cappucino ://
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-05-21 11:13:47
Nutelle można zrobić samemu i wtedy jest jak najbardziej zdrowa (co zresztą zalecam w przepisie (podając link do takiej domowej Nutelli), cappuccino można zastąpić kawą. Pozdrawiam
karo
2015-04-22 13:38:58
Czy zamiast nutelli mozna uzyc dzemu albo powidla? Beda sie smaki dobrze komponowaly?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-22 13:50:04
Tak jak najbardziej dżem lub powidła będą pasować. Pozdrawiam
Lucy
2015-04-20 14:47:57
Czy śniezki mozna zastąpić kremówką?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-20 20:12:54
Tak można zastąpić. Dajemy zamiast mleka i śnieżki ok. 600-650 ml śmietanki kremówki. Pozdrawiam
marta
2015-04-20 11:22:03
Wyglada tak apetycznie ze weekendowa kawka nie obejdzie sie bez tego placka, upieke w sobote:-) prawie codziennie tu zagladam i ciesze oczy smakolykami heh. Pozdrawiam Pani Kasiu i ciesze sie ze jestes:-)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-20 20:11:09
Dziękuję za miłe słowa i częste odwiedziny. :) A to ciasto jak najbardziej polecam, do kawki idealne. :) Pozdrawiam serdecznie
2015-04-19 16:10:04
Ciasto wyglada bardzo smakowicie. Niestety troche zniecheca mnie w skladzie kremu "Sniezka'', mozna ja czyms zastapic?
2015-04-19 17:57:25
Dziekuje za odpowiedz:-)
2015-04-19 17:30:52
Można zastąpić po prostu śmietanką kremówką, ubijamy ją zamiast śnieżki z mlekiem :)
2015-04-19 12:21:00
Wygląda apetycznie 💙
2015-04-18 23:34:22
ulubione połączenie kawa+ciasto
2015-04-18 16:29:35
Ehh, a miałam nic nie piec ;)
2015-04-18 13:20:40
Musi być pyszne😊
2015-04-18 11:58:33
Dziś robie 😍
2015-04-18 11:27:40
Smakowicie wygląda. W przepisie jest błąd. 1 średni słoik ale czego?można się domyśleć że chodzi o nuttele
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą. Ciasto nie jest mocno słodkie, bo zarówno masa kawowa jak i śmietankowa nie są przesłodzone. Z uwagi na wyczuwalny kawowy posmak posmakuje raczej dorosłym, dzieci co najwyżej zainteresują się biszkoptem, śmietankową pianką lub Nutellowym spodem, za warstwę kawową raczej podziękują. ;) Inspirację stanowił przepis znaleziony w książce "Wyśmienite ciasta owocowe - 60 najlepszych przepisów", trochę jednak go zmodyfikowałam wg moich preferencji. Polecam :)
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
dużych jajek (rozmiar L)
cukru
mąki pszennej (najlepiej tortowej)
mąki ziemniaczanej
Pianka kawowa:
Ilość
Składnik
żelatyny
wrzątku
mleka
cappuccino
4
opakowania Śnieżki (można zastąpić śmietanką kremówką - 650 ml, a mleka wtedy już nie dajemy)
Pianka śmietankowa:
Ilość
Składnik
śmietanki kremówki 30 lub 36%
galaretka cytrynowa
cukru pudru
wrzątku
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
Nutelli (1 średni słoik), najlepiej domowej*
80 g
czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką lub silikonową szpatułą.
Spód tortownicy o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zamiast tortownicy można użyć formy z prostymi bokami, wtedy całą wykładamy papierem do wypieków). Do tortownicy/formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić długim ostrym nożem na 2 blaty. Spodni blat przełożyć do formy (po wcześniejszym oddzieleniu go od papieru).
Nutellę zmiksować - będzie się ją dzięki temu lepiej nakładać na biszkopt. Równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie (może się trochę kleić do łyżki, ale można sobie pomóc zwilżaniem łyżki w gorącej wodzie).
Pianka kawowa:
Połowę mleka wymieszać z cappuccino, lekko podgrzać, tak żeby kawa dobrze połączyła się z mlekiem. Mleko nie musi być gorące, wystarczy, że będzie lekko ciepłe. Podgrzane mleko dodać do reszty zimnego mleka. Wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażarki, by całość ponownie się schłodziła.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia (od czasu do czasu sprawdzając czy nie zastygła, jeśli zacznie zastygać ponownie chwilę podgrzewamy, tak, żeby się rozpuściła, ale nie zdążyła się zbytnio ocieplić).
Schłodzone kawowe mleko ubić ze Śnieżkami, aż masa mocno zgęstnieje i będzie miała konsystencję bitej śmietany. Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej i wymieszać aż dobrze się połączą. Dodać do masy kawowej i szybko zmiksować na dużych obrotach miksera, żeby nie powstały grudki. Masę równomiernie rozłożyć na warstwie Nutelli, wierzch wygładzić (masa dość szybko zastyga, wiec najlepiej wykładać ją zaraz po wymieszaniu z żelatyną). Na wierzch wyłożyć drugi biszkopt, docisnąć.
Pianka śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić i odstawić na chwilę do lodówki by lekko się schłodziła, pilnować by nie zastygła.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru, zmiksować. Dodać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę (to ważne, żeby była całkowicie płynna, bo podczas dodawania gęstszej mogą zrobić się grudki w masie). Szybko zmiksować. Wyłożyć na wierzchni biszkopt, równomiernie rozprowadzić i wygładzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oprószyć nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.