Przygotowanie: 80 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16
Forma: 20x30 cm
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, choć trochę pracochłonne.
Na całość składa się klasyczny jasny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów – kokosowym i orzechowym. Krem orzechowy to puszysty krem budyniowo-maślany, krem kokosowy z kolei jest nieco cięższy, ale równie smaczny – przygotowywany na bazie masła i jajek ubijanych w wysokiej temperaturze, wzbogacony o wiórki kokosowe. Biszkopt jest mocno naponczowany syropem orzechowym, całość bardzo ciekawie się komponuje. I mimo że nie lubię kremów maślanych, to jednak z czystym sumieniem mogę Wam to ciacho polecić zarówno na komunię jak i każdą inną okazje. Przepis pochodzi z książki „Przepisy siostry Anastazji – 100 nowych ciast” s. Anastazja Pustelnik. Zmniejszyłam tylko ilość kremu i zmieniłam poncz, a biszkopt przygotowałam wg swojego sprawdzonego przepisu.
Polecam!
Ps. Figurka aniołka pochodzi ze sklepu ZlotyAniol.pl.
Ilość | Składnik |
---|---|
jajek | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej* | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
wiórków kokosowych | |
róże przygotowane z masy cukrowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru | |
pirytusu (w wersji komunijnej i dla dzieci oczywiście pominąć) | |
opakowania budyniu waniliowego bez cukru | |
200 g | masła |
mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można dać więcej jeśli chcecie by masa była mocno orzechowa) | |
mleka |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru | |
słodzonego mleka skondensowanego | |
200 g | masła |
mleka | |
cukru pudru | |
duże jajko | |
wiórek kokosowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła lub oleju słonecznikowego | |
200 g | czekolady deserowej (gorzkiej lub mlecznej wg upodobań) |
śmietanki kremówki |
Ilość | Składnik |
---|---|
syrop orzechowy (taki do kawy i herbaty) rozcieńczony z przegotowaną wodą lub wystudzoną herbatą (ok. 350 ml) |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 30 x 20 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używamy tortownicy wystarczy wyłożyć papierem dno formy, boków nie wykładamy i nie natłuszczamy. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).*
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
*można też podzielić ciasto na 3 i upiec oddzielnie 3 blaty, ważne, żeby ciasto przygotowywać wtedy etapami, bo ubite ciasto biszkoptowe trzeba od razu piec, inaczej biszkopt opadnie
Masa orzechowa:
Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń (powinien być dość gęsty, ale pamiętajmy, że zastygnie po wystygnięciu). Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wystudzić. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach, dodając po łyżce wystudzony budyń. Masa powinna zrobić się puszysta i zwiększyć objętość. Jeśli pojawiłyby się grudki można przetrzeć krem przez sitko. Dodać zmielone orzechy i spirytus, zmiksować aż masa będzie jednolita.
Masa kokosowa:
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć nim wiórki kokosowe.
Mleko skondensowane podgrzać aż będzie gorące, nie gotować.
Jajko ubić z cukrem na parze na gęstą niemalże biała masę. Wlewać do niej cienkim strumieniem gorące mleko ciągle ubijającą, doprowadzić masę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i zestawić z garnka. Przestudzić ciągle ubijając. Masło utrzeć w drugiej misce z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać przestudzona masę jajeczną i ubić aż całość będzie puszysta i gładka (krem nie będzie aż tak puszysty jak ten budyniowy). Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Dolny biszkopt naponczować, wyłożyć na niego krem kokosowy, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować i wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzać do momentu aż się zagotuje, zdjąć z ognia dodać posiekaną czekoladę i masło, pozostawić na chwilę alby czekolada się rozpuściła, wymieszać aż polewa będzie jednolita.
Gotową polewą polać wierzch ciasta, obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)