Ciasto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Łączymy z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą, schładzamy w lodówce około 30 min. do 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania). Ciasto zamiast ręcznie można wyrobić mikserem: wsypujemy do misy miksera przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników i wyrabiamy mieszadłem z hakiem do momentu, aż masa będzie jednolita.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na prostokąt ok. 21 x 15 cm (ciasto powinno mieć grubość 5-10 mm w zależności od Waszych preferencji).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków (papier się wtedy lepiej trzyma). Ciasto układamy na papierze, boki wyrównujemy, w razie potrzeby przycinamy nożem. Formę z ciastem wstawimy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i pieczemy około 20 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy formie, bo gorące ciasto kruche jest bardzo delikatne i przy wyjmowaniu z foremki na bank się pokruszy.
Karmel:
Cukier brązowy przesypujemy na suchą patelnie, dodajemy 1-2 łyżki wody i podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;)
Zwiększamy moc palnika i czekamy kilka minut aż konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). Zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę i masło, mieszamy. Gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy masę karmelową na kruchy spód.
Dekoracja:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu czekoladę kroimy na małe kawałki, przekładamy do suchej, metalowej miski, dodajemy masło. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca zestawiamy ją z gazu. Lekko studzimy, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wierzch mazurka w fale, esy floresy lub inaczej wg uznania.
Posypujemy solą morską.
Smacznego :)