miodu naturalnego, można więcej, wg upodobań smakowych
1
laska wanilii
opcjonalnie ulubione orzechy, posiekane bakalie
Sposób przygotowania
Banana obrać ze skórki, włożyć na ok. 30-40 min do zamrażalnika.
Wszystkie składniki oprócz laski wanilii zmiksować w blenderze na gładki mus (jeśli dodajecie bakalie to ich nie miksujcie, tylko dodajcie na końcu, chyba, że chcecie je mieć zmiksowane na gładko).
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć z niej nasionka. Dodać je do masy bananowo-kakaowej, ponownie krótko zmiksować.
Masę przełożyć do foremek na lody, wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Można też masę włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na krócej, do momentu aż masa zgęstnieje i się mocniej schłodzi, powstanie wtedy krem o konsystencji sorbetu.
Zdrowe lody bez dodatku śmietanki, żółtek, mleka i cukru, a mimo to naprawdę smaczne. Niewątpliwą ich zaletą jest niska kaloryczność w porównaniu z tradycyjnymi lodami, prostota i ekspresowy czas przygotowania. To taki szybki deser w sam raz dla tych, którzy chcą przekąsić coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego i dietetycznego. Lody można też wzbogacić o bakalie, orzechy, będą wtedy wprawdzie bardziej kaloryczne, ale za to ich wartość odżywcza jeszcze się zwiększy. ;)
Składniki:
Lody:
Ilość
Składnik
dojrzały banan
jogurtu naturalnego
kakao
miodu naturalnego, można więcej, wg upodobań smakowych
Zdrowe lody bez dodatku śmietanki, żółtek, mleka i cukru, a mimo to naprawdę smaczne. Niewątpliwą ich zaletą jest niska kaloryczność w porównaniu z tradycyjnymi lodami, prostota i ekspresowy czas przygotowania. To taki szybki deser w sam raz dla tych, którzy chcą przekąsić coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego i dietetycznego. Lody można też wzbogacić o bakalie, orzechy, będą wtedy wprawdzie bardziej kaloryczne, ale za to ich wartość odżywcza jeszcze się zwiększy. ;)
Składniki
Lody:
Ilość
Składnik
dojrzały banan
jogurtu naturalnego
kakao
miodu naturalnego, można więcej, wg upodobań smakowych
1
laska wanilii
opcjonalnie ulubione orzechy, posiekane bakalie
Sposób przygotowania
Banana obrać ze skórki, włożyć na ok. 30-40 min do zamrażalnika.
Wszystkie składniki oprócz laski wanilii zmiksować w blenderze na gładki mus (jeśli dodajecie bakalie to ich nie miksujcie, tylko dodajcie na końcu, chyba, że chcecie je mieć zmiksowane na gładko).
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć z niej nasionka. Dodać je do masy bananowo-kakaowej, ponownie krótko zmiksować.
Masę przełożyć do foremek na lody, wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Można też masę włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na krócej, do momentu aż masa zgęstnieje i się mocniej schłodzi, powstanie wtedy krem o konsystencji sorbetu.